MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
filorp napisał/a:
MCsubi napisał/a:
Jakość wykonania - jak kit z odrobinę mniejszym luzem na tubusie, pierścień ostrości pracuje obrzydliwie. Śrubokręt, choć celny, rzęzi prawie jak w kicie. Powiedziałbym, że jakość mechaniczna gdzieś w połowie drogi między Tamronem a starą Sigmą. Cena - prawie 5 000 :shock: :shock:
Czy ty napewno miales w reku to szklo o ktorym piszesz? Wg mnie to obok 14tki najlepsze szklo pod wzgledem mechanicznym jakie mialem w reku, szklo pod cyfre cale z metalu? kto dzisiaj takie czolgi jeszcze produkuje - Tokina? Chodzi przepieknie zarowno ostrosc jak i ogniskowa, a tak a propo porownania do kita to parsknalem smiechem - nie potrafie zwerbalizowac dysonansu poznawczego jakiego doznalem wyobrazajac sobie te dwa szkla obok siebie....

Porównuję z nową Sigmą, a więc również obiektywem plastikowym (kto mówi o obiektywie z metalu, takie muzeum to już tylko w Limitedach 8-) ). Pierścień ogniskowej chodzi bez zarzutu, ale ostrości jest wąziutki jak w kicie i chodzi bez oporu. W Sigmie jest dużo wygodniejszy i ma wewnętrzne przełożenie, przez co porusza się o znacznie większy kąt i z miłym wyraźnym oporem. Tubus w Pentaksie miał luz, a w Sigmie nie. Sigma jest uszczelniona, choć nie tak dokładnie jak gwiazdki lub WR, a Pentaks nie.

[ Dodano: 2010-01-06, 22:30 ]
Eldred napisał/a:
Potwierdzam, też mnie zdziwiła ta opinia, DA12-24, ma najprzyjemniejszy ruch pierścieni zooma i ostrości z jakim miałem do czynienia w "nielimitedzie" (ze szkieł af oczywiście) no i wykonanie też bez zastrzeżeń, może MCsubi miał do czynienia z jakimś walniętym egzemplarzem?? :shock:

Nie mam zbyt wiele doświadczeń z nowymi obiektywami Pentaksa, ale ten pierścień chodził tak lekko, jakby nie był z niczym połączony. Wiertarka też wyje dość głośno, prawie jak w kicie. Walnięty egzemplarz? Chyba nie, sprzedawca wyjmował go z pudełka, nie leżał na wystawie. Ostrzył prawidłowo, nie zauważyłem nic podejrzanego.

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
MCsubi napisał/a:
Tubus w Pentaksie miał luz, a w Sigmie nie. Sigma jest uszczelniona, choć nie tak dokładnie jak gwiazdki lub WR, a Pentaks nie.
od kiedy sigma jest uszczelniona? jaki tubus ma luz w pentaksie? macam macam i wymacac nie moge zadnego luzu....

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
[/quote] od kiedy sigma jest uszczelniona? jaki tubus ma luz w pentaksie? macam macam i wymacac nie moge zadnego luzu....[/quote]

Sigma 10-20 HSM jest częściowo uszczelniona

Gdy złapałem za koniec obiektywu wpiętego do korpusu (dokładnie mocowanie osłony przeciwsłonecznej) wyczuwalny był ruch w płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu.

Obiektyw pewnie nadal jest w MM w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu, gdzie go podpinałem do korpusu i robiłem próbne fotki.

Skocz do: