grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
[KX] i capture one
Moze ktos uzywa kx i wywoluje rawy w C1?
U mnie dziwnie odczytuje kolory. Kombinowalem i zmienialem profile w aparacie i w programie i nic nie pomaga. Moze to wyprostowac w PS ale trzeba troche rzezbic.
Dodam ze na wyswietlaczu w puszce jest ok, w faststone tez jest ok no ale w C1 juz nie.
Moze o czyms nie wiem.
Ponizej umieszczam przykladowe foto wywolane w C1 bez zadnych zmian i zmiejszone w PSie tez bez zmian. Czyli tak mi C1 pokazuje rawy i pefy tez.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
[OT] Kurde - ja to jakiś dziwny jestem, bo jak czytam w temacie że o kx'ie, to mi na myśl jednoznacznie przychodzi, że to chodzi o KXa. Tego właściwego, z lat 70-tych.

no dziwny jestes bo ten wlasciwy jest dopiero teraz ;)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Pewno C1 jeszcze nie wie jak poprawnie obsługiwać PEF-y z K-X (to dosyc nowy model - możliwe, ze jeszcze nie zrobili odpowiedniej łatki). PEF-y z każdego kolejnego modelu Pentaxa nie są kompatybilne z tymi poprzednimi (a wieć wymagaja od producentó softu aktualizacji) - wiem, bo znaim Lightroom zaczął obsługiwać PEF-y z K7 jakiś czas musiałem robić w DNG (który jest standardem ogólnodostepnym i chyba większosć programów go obsłuży bez jakichkolwiek modyfikacji). Zresztą w od pewnego czasu w K7 z powrotem używam DNG ponieważ jest on bezstratnie komprezowany i teraz zajmuje (objętościowo) podobna ilość miejsca na karcie co PEF. Zaś kompatybilniejszy jest o wiele bardziej z innym softem. Tak wiec radziłbym ci spróbować focić w DNG (nie w PEF) - jeżeli w K-X będzie on podobnie dobrze kompresowany co w K7 to de facto PEF do niczego ci nie będzie potzrebny. Albo pzresiaść się (przynajmiej na czas wydania łatki do C1) na Lightrooma - wersja 3.0 jeszcze przez kilka miesięcy będzie miała status "open beta" - czyli będzie można ją bezproblemowo (bez łamania praw autorskich) używać niekomercyjnie.

RiddlerPL, w DNG jest to samo. Przykład który pokazalem jest własnie DNG.
Tez przypuszcalem ze jeszcze nie obsługuje k-x no
ale na dpreview jest test i tam porownywali wywolanie rawa w różnych programach
m.in C1 i wszystko cacy.

Chyba znowu sobie coś wymyslilem i nikt nie wie o co mi chodzi.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
grabber, a którą wersją C1 próbujesz? Bo 5.02 (najnowszy) obsługuje Kiksa.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Znowu [OT]:
matb napisał/a:
ja to jakiś dziwny jestem
No :-D Za skrótowcem MF też Ci się dziwy jakieś kryją :evilsmile:

andrusz, 5.02 probuje. Nawet resetowalem ustawienia w puszce i nic.
A moze ktos kto ma k-x moglby u siebie sprawdzic?

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
ustaw glebie kolorow w puszcze na abobe rgb, moze sie poprawi, a jesli masz tak to na to drugie.

poza tym mozliwe ze C1 nie odczytuje zapisanego w zdjeciu ustawienia balansu bieli sprzwdz w programie.

lamina, sprawdzalem adobe rgb i srgb na PEFach, sprawdzalem adobeRGB i sRGB na DNG. To samo.
Jakby ktos zrobil k-x rawa i pozniej otworzyl w C1 i gdyby bylo ok wtedy moze wyslalby mi tego rawa na maila i ja otworzylbym u siebie. Jesli byloby ok to szukalbym w puszce przyczyny. Jesli nie to w programie.
Porgram mozna sciagnac tutaj C1

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
grabber, mógłbyś wrzucić gdzieś przykładowego RAW-a z Kiksa? Sprawdzę to u siebie.

andrusz, gdybys wyslal na PW adres maila wtedy wysle rawa? :)

Skocz do: