dariamkl  Dołączyła: 08 Sty 2010
  [przejsciowka] Jak odkręcić przejściówkę od korpusu? Proszę
Witam, mam problem. Wczoraj zakupiłam adapter m42, dokładnie taki:

posiada on blaszkę zabezpieczającą. Mam nadzieję, że robię coś źle, a nie, że przez tą blaszkę adapter się na stałe zablokował w body (czytałam, że są bardzo "byle jak" przykręcone... Próbuję odkręcić go dołączonym kluczem, lecz da się jedynie o 30 stopni kręcić nim w korpusie, nie wiem jak go wyjąć.

Proszę o wyrozumiałość i o pomoc.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Blaszkę trzeba przycisnąć do przejściówki kluczykiem przez otwór w adapterze i "odkręcić" w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara. Chyba, że już coś się tam zaklinowało, jak możesz to umieść zdjęcie zobaczymy w którym miejscu znajduje się teraz przejściówka i coś poradzimy

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Przejściówkę da się wykręcić, ale tylko częścią bolca z klucza. Musisz go umieścić w odpowiednich miejscach konwertera, ale nie za głęboko w mocowanie Pentax'a (max 1mm - na grubość części z napisem "M42-Pentax"). I kręcić. Masz problem właśnie dlatego że za mocno wciskasz klucz. Pamiętaj, że w mocowaniu Pentax'a rynienki mają różną długość tak samo jak i szyny (mówiąc w dużym uproszczeniu). Więc nie wkładaj klucz głęboko, a tylko na tyle by obracać konwerter :-) [też miałem z tym zagwozdkę].

Powodzenia

dariamkl  Dołączyła: 08 Sty 2010
Dziękuję za odpowiedzi!

SeizeThePicture - WIELKIE dzięki za pomoc, dokładnie o to chodziło :)

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Możesz też najpierw włożyć dłuższy i cieńszy bolec klucza tam gdzie jest blaszka i "odkręcić" ile się da, a potem obrócić klucz zamieniając przy tym cieńszy i dłuższy bolec na ten krótszy i szerszy i dalej przekręcać już do uwolnienia przejsciowki

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
dariamkl, nie ma sprawy. Człowiek najlepiej uczy się na błędach ;-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
SeizeThePicture napisał/a:
Człowiek najlepiej uczy się na błędach
dobrze jeżeli to są błędy cudze- między innymi po to jest to forum.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
W instrukcji do Program A jest zdjęcie, na którym blaszkę dociskaja długopisem. Przy odrobinie wprawy mozna uzyc paznokcia- ja tak robię.

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Ja kręce kluczykiem, wymaga to trochę wprawy i odrobinę szczęścia. Daje radę.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
dariamkl, i zapraszamy na spotkania w Katowicach i okolicach.

Szczegóły gdzieś tutaj
http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=12

Skocz do: