Ile procent twego sprzętu to...Pentax?
100%
22% Complete
21 (22%)
80-99%
22% Complete
21 (22%)
60-79%
20% Complete
19 (20%)
40-59%
11% Complete
11 (11%)
20-39%
6% Complete
6 (6%)
poniżej 20%
17% Complete
16 (17%)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
W ilu % jesteś...Pentaksiarzem?
Dlaczego tak? Bo przy zakupie lustrzanki wchodzi się w system (tak przynajmniej czytałem.. przed zakupem ;-) ). Ale czy ja rzeczywiście wszedłem w system? Czy może raczej tylko w mocowanie? Bo systemową mam tylko puszkę plus krótki kit. Reszta z "grubszych" rzeczy na dziś to trzy sztuki "niesystemowe". Na razie dwa obiektywy (trzeci miałem już odebrać, ale BF w Sigmie 30/1.4 ją zdyskwalifikował) + jedna lampa.
2 z 5 to Pentax, a reszta na "S" (ale nie to S z ... konkurencji).

Czyli obecnie jestem 40% :mrgreen: "Pentaksiarzem".

Jaki procent u Was?

[Jeśli któryś w moderatorów uzna tę ankietę za "sensowną", może przeniesie ją, także po ewentualnej modyfikacji, do stosowanego działu SONDY? Ja nie mam uprawnień, aby tam pisać, a ten % wydaje mi się dość ciekawy...

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Podliczyłem i głos oddałem ;-)

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Isto i ja :D

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Jakby w liczyć to co skonwertowane z M42, to Pentaxa mam 37,5% - a jeśli tylko mocowanie Pentaxa, to 75% - ale tak czy siak, pracuję, aby tę liczbę zmniejszyć.

W związku z powyższym, nie wiem co kliknąć...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rafi napisał/a:
Ale czy ja rzeczywiście wszedłem w system?
Ja o mały włos wczoraj wszedłbym w system kolegi. Na szczęście zdążył odsunąć torbę fotograficzną pod stół.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja czegoś nie rozumiem. Pentax - nie licząc kolonoskopów, lornetek i takich tam - to ma pięć systemów: oparty na bagnecie K, M42, dwa MFy oraz 110. Chodzi o wszystkie razem, każdy z osobna czy tylko któryś wybrany?
Czy jak się ma sprzęt niesystemowy - na przykład kompakta jakiegoś albo co takiego to też liczyć, czy nie? Mam np. zdaje się Zenitha co robi za przycisk do papieru i wypełniać pudełka do butów - to co z nim? Albo kompakt Minolty - kiedyś nawet nim zdjęcia robiłem. To co z tym? Czy może trzeba liczyć całość sprzętu foto? Tylko o jaki sprzęt chodzi? Piloty, wężyki, muszle oczne, wizjery kątowe, konwentery, reduktory M42, koreksy, kuwety, projektory do slajdów (i obiektywy do nich?), powiększalniki, statywy, nawijarki filmów itp. - też? Czy może niekoniecznie?
Rozumiem że dSLRy Samsunga i szkła do nich nie robią za Pentaxa?

zalecam ostrożność
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ja o mały włos wczoraj wszedłbym w system kolegi. Na szczęście zdążył odsunąć torbę fotograficzną pod stół.

No cóż... Sądząc po twej fotce (znaczy awatarze) rozmiar (stopy oczywiście) masz całkiem spory, więc wcale mnie to nie dziwi :mrgreen:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No co Ty?
On ma stopkę całkiem małą, raptem dwie linijki.

nie zgadzam się
Samp napisał/a:
No co Ty?
On ma stopkę całkiem małą, raptem dwie linijki.

Małą to chyba ma prawą. Pewnie lewą by "wszedł" ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Matb, Ty, Spinner i kilku innych P@PLowiczów powinniście dostać specjalny dział księgowości do pomocy w tych obliczeniach - sądząc po stopkach :evilsmile:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Rafi napisał/a:
Małą to chyba ma prawą. Pewnie lewą by "wszedł" ;-)

Jego czy naszą prawą?

(sigma 30/1.4 z bagnetem k należy do systemu. system jest zły a pank not ded)

Deep Blue to za mało
thrackan napisał/a:
Matb, Ty, Spinner i kilku innych P@PLowiczów powinniście dostać specjalny dział księgowości do pomocy w tych obliczeniach - sądząc po stopkach :evilsmile:

Myślę, że współczesne komputery nie mają jeszcze takiej mocy obliczeniowej, aby sobie z tym "problemem" poradzić :mrgreen:
Więc tym bardziej ja go nie rozwiążę i nie napiszę "jak" liczyć...

er_es  Dołączył: 26 Maj 2009
Nie potrafię obliczyć. To mnie przerasta - jest zbyt wiele niewiadomych w tym równaniu :-(
Intuicyjnie oceniam się na 80-99%

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Rafi napisał/a:
Na razie dwa obiektywy (trzeci miałem już odebrać, ale BF w Sigmie 30/1.4 ją zdyskwalifikował)
a co to za problem sobie podkalibrować kasetkę? Sam tak robiłem w taką sigmą i było wszystko ok.

Zagłosowałem. W sumie jeden aparat i ze stałką 30/3.5 o podwójnym znaczeniu (szkło stałoogniskowe i zamocowane na stałe :-P )

A kiedy miałem jeszcze k20d, nie miałem żadnego szkła Pentaksa, miałem dwa falcony i sigmę, w zasadzie szkła bez systemowych odpowiedników. W nowym systemie nie potrzebuję żadnych kundelków (tylko jeszcze fiszka dokupię, canonowskiego ofkorz :-P ).

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Rafi, Dlaczego nie dałeś pozycji 0%?
Niektóre osoby zapisały się do klubu AA i piją tylko sok wiśniowy lub czarną kawę z miodem.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Jak liczyć? Czy po wartości sprzętu marki P, czy ilości, czy wadze?
Bo ja kupując Pentaksa wszedłem w system Sigmy:
- S10-20
- S17-70
- S70-300
:mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
5/6 w Pentaxie.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
0/13 ale nadal w normie :-)
poniżej 20%

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Cztery na sześć Pentax, mniejszość Canoniczna daje o sobie znać

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Łi nie policzyłem lampy. W sumie nie P mam tylko jednego Tamrona, a cała reszta łącznie ze średniakiem ze słusznym logo :-)

Skocz do: