izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Sprzedaz (rynek) lustrzanek w Polsce
Post na forum SONOLTY.

Zdaję sobie sprawę, że to dane z jednego tylko sklepu ale IMO jest to dosyć prawdopodobne rozłożenie procentowe sprzedaży w naszym kraju.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
izbkp napisał/a:
IMO jest to dosyć prawdopodobne rozłożenie procentowe sprzedaży w naszym kraju.

że Pentax więcej niż Canon :?:
w to nie uwierzę, przykro mi ;-)

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Statystyka się kłania. Wyciąganie jakichkolwiek wniosków na podstawie wielkości sprzedaży jednego sklepu mija się z celem. Szkoda czasu na komentarze.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Eee tam. Nie wierzę. Każdy taki post może trzasnąć.

Ten sklep to Fotomaster na Odrzańskiej? :lol:

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
opiszon, jeśli leży to w kwestii *wiary* to nie będę polemizował ;P acz dziwne jest, że nie ma Samsunga ;)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
W 2009 Pentax stracił na rzecz Canona he he

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
White napisał/a:
W 2009 Pentax stracił na rzecz Canona he he

no przecież - Lublin się przesiadł z Pentaxa na Canona, to i w wynikach sprzedaży sklepu z Wrocławia się zmieniło ;-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
opiszon napisał/a:
no przecież - Lublin się przesiadł z Pentaxa na Canona, to i w wynikach sprzedaży sklepu z Wrocławia się zmieniło ;-)

Mylisz się, przyczyna jest inna, w śniegu białe kiksy są słabo widoczne i karząca ręka klienta omskła się na czarny korpus na najbliższej półce :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
opiszon, eee tam raptem dwie osoby w tym roku, Ubeuszek jeszcze nie wie czego chce i w tym miesiącu ma Kx'sa :-P
I chyba ze dwie osoby doszły z kaiksami więc nie jest źle.
Po za tym ja nadal czynnie fotografuję Pentaksem ;-)

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Eldred, myślę, że więcej tylko nie ujawniają się :-P
tak troszkę z innej beczki... odnoszę wrażenie, że to forum robi dużo więcej w zakresie sprzedaży Pentaksa u nas niż oficjalny dystrybutor i marketing.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
pszczołowaty napisał/a:
a szkoda, fajnie by było poznać nowych ludzi i pogadać o fotografii przy :-B (lub kawce czy co kto woli, ja to chętnie przy sushi i winie śliwkowym jak i w knajpce wege przy sojowym taco i herbatce zielonej ;-) ).

pszczołowaty napisał/a:
odnoszę wrażenie, że to forum robi dużo więcej w zakresie sprzedaży Pentaksa u nas niż oficjalny dystrybutor i marketing.
Chodzi Ci o reklamę czy giełdę? Bo rzeczywiście na giełdzie forumowej jest chyba więcej szkieł Pentaksa na stanie niż we wszystkich (Polskich) sklepach internetowych razem wziętych.

[ Dodano: 2010-01-11, 11:59 ]
pszczołowaty napisał/a:
jak tak drugi raz pomyślałem, to po przejrzeniu zdjęć z wątku lubelskiego (szczególnie tych na których ja jestem i moje głupie miny, to zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy Pentaksjanie z Lublina nie chcą się z nami spotykać :roll: )

Chodzi Ci o reklamę czy giełdę? Bo rzeczywiście na giełdzie forumowej jest chyba więcej szkieł Pentaksa na stanie niż we wszystkich (Polskich) sklepach internetowych razem wziętych.

właśnie dostępność w sklepach ...możliwość pomacania..porównania.. przykład w MM k-xy zamknięte za szybką rozumiem, że wystawka kosztuje ;-) rtv euro agd tylko kmki lub k2000 z regulacją dioptri przesuniętą max w lewo efekt nic nie widać..prawie ktoś kto weźmie i nie wie zdziwi się że ten km taki słabiutki może w 2010 będzie lepiej :-)
a piwko? bardzo chętnie :-B tylko maly problem, pracuję w systemie 3zm... :-/

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
pszczołowaty,
"u mnie" w media na kijach są wystawione wszystkie pentaksy, łącznie z 4 kolorami kx'a.
a w gablocie poniżej są szkła, lampy i piloty.

tak w temacie - w grudniu: 25 kx'ów (w różnych wersjach i kolorach) oraz 5 k20d. Obecnie czekamy na dostawę, bo zapakowany został tylko biały kx :D

Kapar, przyznaję, że po świętach w sklepach nie byłem...
czyli w 2010 jest lepiej :-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
pszczołowaty napisał/a:
rtv euro agd tylko kmki lub k2000 z regulacją dioptri przesuniętą max w lewo efekt nic nie widać..

W Euro widziałem również filtr ND x4 nakręcony na obiektyw od K-m żeby w porównaniu z innymi aparatami wyszło, że ma ciemny wizjer :D

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
statystyk sprzedaży jest od groma , to jest podobno top 25 lusterek na amazonie http://dslrs.1001noisycam...january-10.html ?( tu jest źródło informacji http://www.1001noisycamer...d-kx-and-g.html ) ,ani jednego sony nie ma to dziwne

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Swego czasu rozmawiałem ze sprzedawcą z FofoJokera który stwierdził, że bardziej opłaca się im sprzedawać aparaty firmy Sony niż pozostałe marki. Ale Olimpus?Hmm- trochę trudno uwierzyć w 15 %.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
opiszon napisał/a:
Lublin się przesiadł z Pentaxa na Canona

To tylko Eldred :-P

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Bzdury. Biorąc pod uwagę 3 ostatnie lata znaczny wzrost sprzedażny Pentaksa oraz Sony. O czym to świadczy? Pentaksa kupują ludzie świadomi. Natomiast Sony, bo tak każe im reklama, bo teraz lustra są w modzie... To teraz wyobraźcie sobie kampanię Pentaksa przynajmniej z połową rozmachu Sony. Pogrom. Mimo, że puszek niewiele, za to jakością bijącą na głowę konkurencję w danych segmentach. Jak widać nic nie robienie to też jakaś kampania reklamowa. Canon zaliczył mały spadek na rzecz Nikona, ale nie ma jakiejś wielkiej przewagi jednego nad drugim. Na ogonku znanych firm jest Olek. Stoi mniej więcej na tym samym poziomie. A potem wloką się za resztą jakieś niedobitki... klony i takie tam.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Po pierwsze Canonizacja Lublina poszła tak daleko, że żeby w systemie zostać musiałem aż do Wrocławia uciekać ;-)
Po drugie, Eldred ja wiem jak wygląda to czynne fotografowanie Pentaxem i muszę przyznać, że czynne jest, ale już na pograniczu fotografii :->
A po trzecie Eldredzie jak będę w Lublinie to koniecznie musimy na sushi skoczyć, bom ja uzależniony jest i nie znam nikogo kto lubi sushi.

A ta statystyka moim zdaniem skromnym ma się nijak do rzeczywistości, jakoś tak w zakresie +- 40%

Skocz do: