Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
[lampa] Problem z kablem pTTL.
Kupiłem lampę Tumax DSL880AFZ i działa ona poprawnie. Jednak jak podłącze ją do aparatu za pomocą kabla synchronizacyjnego pTTL lampa błyska zawsze błyska pełną mocą. Kabel nie ma żadnych zwarć, wszystko wygląda poprawnie. A najdziwniejsze jest to, że aparat komunikuje się z lampą bo tryb korekcji efektu czerwonych oczu działa, nawet po włączeniu korekcji mocy lampy na -2 błyska pełną mocą.
Aparat to k200d lampa Tumax DSL880AFZ, a kabel to ten tylko w wersji 80cm.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Karol Popik napisał/a:
tryb korekcji efektu czerwonych oczu działa
A po czym poznajesz? Znaczy...w sumie to ja tego nigdy nie używałem i po trosze dlatego pytam ;-)
A tak naprawdę, to:
- czy lampa pokazuje prawidłowe wartości czułości i przysłony (te dane przesyła aparat)?
- czy aparat pokazuje gotowość/niegotowość lampy?
Bo może jednak tej komunikacji nie ma?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
ten kabel to zwykłe przeniesienie styków więc jeśłi jest sprawny to wszystko musi działać tak jak bez kabla. Sprawdź miernikiem czy są wszystkie styki w kablu połączone 1:1. Po pierwsze czy jest połączenie a po drugie czy nie są zamienione styki.
Niestety to chińszczyzna, mój wymagał poprawienia wszystkich lutów bo przewody nie były przylutowane lecz jedynie przysmarkane :-D

Pokazuje gotowość i wszystkie dane są przesyłane. A tryb korekcji efektu czerwonych oczu poznać można po tym, że najpierw jest słaby przedbłysk a po jakiejś sekundzie błyska normalnie. ;-)

[ Dodano: 2010-01-12, 21:42 ]
Pokazuje gotowość i wszystkie dane są przesyłane. A tryb korekcji efektu czerwonych oczu poznać można po tym, że najpierw jest słaby przedbłysk a po jakiejś sekundzie błyska normalnie. ;-) A ze stykami wszystko w porządku.

Jeśli wszystkie styki w kablu są prawidłowo połączone, to albo nie ma kontaktu pomiędzy stykami lampy lub aparatu a tymi w kablu, albo to jakieś czary. W tym urządzeniu nic wiecej nie ma co mogłoby się zepsuć.

No to wróćmy do początku: lampa na aparacie działa poprawnie, lampa podłączona kablem nie działa poprawnie. Ergo: problem tkwi w samym kablu, lub na połączeniach gniazdo aparatu-kabel lub kabel-stopka lampy.
Sprawdź sprężystość styków na złączach kabla, przedzwoń go omomierzem czy inną żarówką z baterią (w trakcie tego testu powyginaj nieco kabel - może tracić gdzieś kontakt dopiero przy jakimś wygięciu), pożycz inny taki kabelek albo podłącz ten do innego aparatu tudzież lampy.
Metoda eliminacji ;-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Karol Popik jak piszą koledzy - na pewno nie styka ci kabelek. Mam taki sam i wszystko działa ok. Zwróć uwagę, żeby porządnie wsunąć stopkę lampy do gniazda w kablu - do oporu.

Dziwne jest to, że kabel działa poprawnie nic nie zwiera, zmierzony miernikiem i wszystkie styki są przenoszone. :-/ Aparat widzi lampę, podświetla gotowość w celowniku, dobiera przysłonę, a lampa podświetla AF. Mimo to wali pełnym błyskiem.

a jak lampa jest na body to na pewno działa poprawnie?

Nemo, z pierwszego postu wynika, że tak.
Karol Popik, zmień kabelek; nawet jeśli wszystko niby styka, to jest taka możliwość, że w momencie komunikacji, pojemność własna kabla p[owoduje takie zakłócenia, że całość przestaje normalnie pracować. Jeszcze raz: lampa na body działa, lampa podłączona do body kabelkiem nie działa prawidłowo => winien jest kabelek. Tyle.
Jak go wymienisz albo zrobisz mu testy na innym sprzęcie, napisz.

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
miałem to samo i pisałem o tym na forum co nic nie pomogło bo nikt nie widział o co chodzi...konkretnie to mam sigme 530 super i na kablu pttl waliło tylko spawarką bez jakiej kolwiek synchronizacji przez co różnie naświetlało, sprawdzałem czy przypadkiem kabelków nie podłączyli źle ale wszystko było ok, niby prosta rzecz taki kabel a jednak lampa nie chciała działac....olałem to, kabel zwróciłem, kupiłem wyzwalanie radiowe i działam w manualu co nawet jest wygodne ;-)

Karol Popik, Jak masz możliwość to wymień kabel, albo sprawdź z czyjąś lampą. Jak Ci się chce to możesz mi przesłać listem a chętnie w nim pogrzebię bo mnie ciekawość zżera co w czymś tak prostym może się zepsuć :-) Może też być tak, że kabel jest uszkodzony ale nie do końca i poprostu traci kontakt jak go naciągniesz albo wygniesz.

PS
Tylko jak w nim pogrzebię to stracisz gwarancję jeśli masz :-P

Jutro albo pojutrze odeśle go bo na szczęście mam gwarancję :-) . nemo, gdybym nie miał to sam bym w nim podłubał.

[ Dodano: 2010-01-14, 16:42 ]
Wszystko zmierzyłem jeszcze raz i wszystko niby działa, ale dalej to samo, jutro wysyłam do sprzedawcy. Na prawdę nie wiem jak mógł się zepsuć prosty kabel, który działa. :roll:

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam oryginalny Pentaksowy zestaw z kabelkiem i dwoma adapterami ale ponieważ chciałbym zrobić sobie jakąś przedłużkę na kilka metrów szukałem kiedyś schematu pinów we wtyczce i adapterze F. Nie mam tego teraz pod ręką ale z tego co pamiętam - nie było tam prostego przeniesienia styk w stopce <-> przewód w kablu jak to się może Chińczykom wydawać, ale chyba jeden przewód z kabla rozgałęział się na 1 styk w stopce i metalowe sanki (albo środkowy duży styk - nie pamiętam). Jak znajdę to podlinkuję.

piotrecius nic się nie rozgałęzia. Mierzyłem go nie raz. Poza tym mam taki kabelek rozgrzebany - od strony lampy gniazdo się rozkręca. Zrobiłem sobie nawet przedłużkę za pomocą skrętki ethernetowej i z 360-tką działa bez problemu :-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Sam tego jeszcze nie sprawdzałem ale tak wynika ze schematu połączenia adaptera f z kablem 5p. Sam kabel może się nie rozgałęzia.
andrusz, a czy Węgrzy Ci odpowiedzieli jakoś na maile? Pisałem do nich przed świętami i cisza - mogliby choć odpisać, że już nie produkują/nie sprzedają :roll: to bym się wreszcie zdecydował ciąć ten kabel. Pytałem w paru sklepach elektronicznych w Krakowie czy taka Pentaksowa wtyczka 5P to jest jakiś standard ale każdy mówił, że pierwszy raz widzi i prawdopodobnie jest to towar nie do dostania, a do 67II potrzebuję właśnie wtyczki, bo nie ma tam wbudowanej stopki.

piotrecius, to tylko dodatkowe połączenie do masy. Wszystko jest 1:1

piotrecius napisał/a:
andrusz, a czy Węgrzy Ci odpowiedzieli jakoś na maile? Pisałem do nich przed świętami i cisza - mogliby choć odpisać, że już nie produkują/nie sprzedają :roll: to bym się wreszcie zdecydował ciąć ten kabel.

Też mi nic nie odpowiedzieli. Ja swojego uciąłem, dolutowałem RJ-tki i mam kabel jak długi zechcę :-)

Przysłali nowy kabel, ale on też nie działa! :evil: Chyba im go odeśle, a oni mi zwrócą pieniądze.

[ Dodano: 2010-02-17, 14:36 ]
Przecież to tylko cztery druty i izolacja...

no stary to czary jakieś... Musi gdzieś kontaktu brakować. Bez obmacania trudno stwierdzić.

Skocz do: