vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
Michu się nabija.... :?: :!:

Śmiało można zapisywać fotki w PNG tylko trzeba patrzeć na ustawienia programu przy zapisie....

Proponuję poczytać o formatach jpg png gif np na wikipedii, taka malutka podstawa....

akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
vivooo napisał/a:
Śmiało można zapisywać fotki w PNG tylko trzeba patrzeć na ustawienia programu przy zapisie....

jedyna opcja jaka mi sie pojawia przy zapisie to interlace...i nic wiecej

vivooo napisał/a:
Proponuję poczytać o formatach jpg png gif np na wikipedii, taka malutka podstawa....

tylko odpowiedzi na pytanie ktory format zasosowac zeby frontier nie wprowadzal mi autokorekcji nie znalazlem...

zależy jakiego proga używasz....

może być przeplot, kanał alfa, głębia (zwykle w edycji się to ustala), poziom kompresji (a raczej ilości użytych algorytmów uproszczeń...) i kilka innych....

Co do png vs jpg to nie mam pojęcia czy przy odbitkach ma to jakieś znaczenie, wiem tylko że png nie powoduje utraty danych i typowego powstawania "artefaktów" i przekłamań jak jpg....

Cytat
tylko odpowiedzi na pytanie ktory format zasosowac zeby frontier nie wprowadzal mi autokorekcji nie znalazlem...

moja wypowiedź nie miała na celu odpowiedzieć na twoje pytanie o korekcję.... Przyznam że dopiero zaczynam z fotami, więc pewno pojawi się podobny problem jak Ty masz obecnie...
Ja na chwilę obecną dogadałem sie z gościem z labu i ten dał mi plik dla 10x15@300ppi (tak się to pisze??) i gotową odbitkę z tego pliku do porównania z monitorem.... jak sie wprawię to pewno będę szukał lepszych rozwiązań... Gość powiedział że wystarczy powiedzieć przy złożeniu zamówienia na odbitki żeby nie robić korekcji a oni resztę załatwią... Cóż jak kupię monitor i zrobię odbitki próbne to się przekonam.. ;)

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Frontier czyta tylko jpg, bmp i tiff 8 bitów na kanał bez komresji, bez kanałow alfa.
png. to puszczą jak mają mały ruch i chce im się przepisywać. To nie jest tak, że zapiszecie sobie zdjęcie w formacie jaki przyjdzie wam do głowy i wszystko będzie oki. Jak nie chcecie autokorekcji, to zapisujcie w bmp. I nie jest też tak, że bmp jest jakimś panacum na wszystko, oprócz wielu wad ma w tym przypadku jedną zaletę, nie przenosi żadnych dodatkowych informacji. Nie zwalnia też od myślenia, to nie jest tak, że jak nie przenosi informacji o przestrzeni barwnej w jakiej został utworzony (profil icc), to mamy ten prolem z głowy. Jeżeli będziecie pracować w Adobe RGB i zpiszecie plik w bmp. to będzie on w Adobe RGB, tylko nie będzie miał zapisanej informacji, o tym. Pisałem już wcześniej, że do labu nie należy oddawać plików utworzonych w przestrzeniach szerszych niż sRGB, bo otrzymamy zdjęcia wyblakłe i bez kontrastu. Gdy działa autokorekcja, to jeszcze pół biedy, bo podbije nam kontrast, ale bez niej to będzie porażka, a chodzi przecież o to żeby autokorekcji nie było. Jeżeli obsługa labu jest kumata, to wszystkich tych cudów z bmp stosować nie trzeba, po prostu zaznaczamy przy składanu zamówienia, żeby nie korygować i problem z głowy. Sęk w tym,że nie zawsze mamy pod ręką taki lab.

oyo555 napisał/a:
I nie jest też tak, że bmp jest jakimś panacum na wszystko, oprócz wielu wad ma w tym przypadku jedną zaletę, nie przenosi żadnych dodatkowych informacji.

chcialbym wiedziec tylko czy ma jakies istotne wady ktore wplywaja na jakosc wydruku bo tego nie moge znalezc...
oyo555 napisał/a:
Sęk w tym,że nie zawsze mamy pod ręką taki lab.

wlasnie a czasem szkoda pracy wlozonej w zdjecia bo ktos zapomnial przeczytac na zamowienieu ze mialo byc bez korekcji :-x

Akdar, od tej strony bmp wad nie ma. Możesz śmiało zapisywać w tym formacie zdjęcia przeznaczone do labu, tylko,że pliki w nim zapisane to kobyły. BMP, to jeden z najprostrzych sposobów zapisu grafiki, obsługuje tylko RGB i pliki 24 bitowe. Nie przenosi żadnych dodatkowych informacji. Jest po prostu wielki i siermieżny, ale nie powoduje degradacji obrazu.Można zastosować w nim bezstratną kompresje RLe, ale z tego co wiem do labu lepiej żadnych takich kompresji nie robić, bo Frontier może nie zobaczyć pliku.

Oyo555 dzieki za wyjasnienia ;-)

Cytat
Frontier czyta tylko jpg, bmp i tiff 8 bitów na kanał bez komresji, bez kanałow alfa.
png. to puszczą jak mają mały ruch i chce im się przepisywać. To nie jest tak, że zapiszecie sobie zdjęcie w formacie jaki przyjdzie wam do głowy i wszystko będzie oki.

Zapewne masz racje... więc jaki formaty dla labu jpg i tiff najlepiej(8bit), jak zapiszę rawa np w rawtherapee do tiff 16bit to wtedy nie zrobią odbitki???

Sorki za moje takie prostackie pytania ale widzę że znajomość różnych formatów i ich możliwości wcale nie gwarantuje powodzenia we współpracy z labem.... cóż nie mamy frontierów w domkach żeby posprawdzać.... :)

Acha rozumiem że lepiej nie zanosić plików w PNG... :(

No lepiej nie. Najbardziej sprawdzony i pewny jest jpg. (jak zapiszesz tylko raz w 12, to nawet nie zobaczysz różnicy) tiff tylko 8 bit na kanał, 16 bitowych Frontier nie otwiera, muszą być czyste bez żadnej kompresji, kanałów alfa i ścieżek. Noritsu akceptuje podobno tylko jpg i bmp, przynajmniej takie informacje przekazał mi znajomy, który na Noritsu pracuje. Generalnie laby preferują jpg, bo szybko się ładują. Każdy plik jest konwertowany na natywny format maszyny, który w przypadku Frontiera jest siedem razy większy od pierwotnego. Więc jak przyniesiesz tiff , albo bmp to przyjmą ale się krzywią, bo popchnęcie takich plików trwa dłużej, co nie jest bez znaczenia w sezonie kiedy zleceń jest dużo. Ale ja wszystko do labu przygotowuje w tiff.

[ Dodano: 2007-04-13, 09:12 ]
I jeszcze coś co powinno być w temacie INNE SYSTEMY, ale nie chce mi się otwierać nowego wątku, bo to tylko takie ogłoszenie. Może kogoś zainteresuje.
Dzisiaj i jutro (13-14.04) od 10.00-19.00 jest prezentacja Fuji S5PRO w Krakowie w sklepie Fotopanorama ul. Sławkowska 12. Można będzie pomacać puszkę i porobić zdjęcia.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
agfy dlaby chodzą z tiffami, ale nie ma żadnej różnicy przy wydruku
tak mi pani tłumaczyła, że nawet przekonywała profesora z asp wrocławskiego od foto,
na początku widział różnicę, ale po zamienieniu odbitek i wymieszaniu nie dało się nic zauważyć

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ludzie a jaka ma byc roznica????!!!!! przy odbitkach ?

To prawda, między odbitką z jpg 12 (zapisaną raz, bo późnie za każdym kolejnym razem następuje degradacja obrazu), a tiffem nie ma żadnej różnicy. Nie widziałem jeszcze nikogo kto by był w stanie, je odróżnić.

[ Dodano: 2007-04-13, 22:47 ]
Faniak. No a taka, że jak zrobisz odbitkę z jpg7 zapisywanego 12 raz to będziesz miał niezłą kaszanę :-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
To prawda, między odbitką z jpg 12 (zapisaną raz, bo późnie za każdym kolejnym razem następuje degradacja obrazu), a tiffem nie ma żadnej różnicy. Nie widziałem jeszcze nikogo kto by był w stanie, je odróżnić.

10-tki tez nie odroznisz.

A na odbitce to pewnie i 7-ki ;)

Oczywiscie, jesli wezmiesz na warstwy i włączysz mieszanie Difference, cos tam wyjdzie...

Imho tiff ma sens jesli transportujemy dane w 16-bit i ewentualnie w warstwach. Osobiscie jednak wole psd ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
oyo555, - to jak 560 raz zrobisz na 12 to tez pewnie bedzie roznica....

Fafniak napisał/a:
yo555, - to jak 560 raz zrobisz na 12 to tez pewnie bedzie roznica...

A jak 555?

Jak 12 zapiszesz 560 razy, to będziesz miał jeden wielki artefakt :-) Degradacje obrazu w 12 widać już za trzecim czwartym razem. W 12 postępuje szybciej niż w 7. Najszybciej widać, to na dużych płaszczyznach np. na niebie. Ale Alkos ma rację, na odbitkach to wszystko mniej widać. Skaner we Frontierze difoltowo skanuje ze specyficznym wyostrzeniem, na monitorze w powiększeniu widać taką kaszkę- ziarno, wygląda, to nieciekawie, ale na odbitce jest git.

[ Dodano: 2007-04-13, 23:11 ]
a jak jestem przy skanerze, to powiem wam przy okazji że Frontierowy skaner najlepsze parametry ma przy ustawieniach bmp, maksymalna rozdzielczość, ostrzenie na Low1. Wygląda, to wtedy naprawdę dobrze.

[ Dodano: 2007-04-13, 23:13 ]
Jak się robi z Low 1, to kaszki oczywiście nie ma.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Zapisywanie niezmienionego obrazu z tym samym stopniu kompresji nie degraduje jakości jpega.

Niestety tak nie jest. Tutaj jest odpowiedź dlaczego http://www.fotosite.pl/in...ja_jakosci_JPEG

bEEf napisał/a:
Zapisywanie niezmienionego obrazu z tym samym stopniu kompresji nie degraduje jakości jpega.

Zaraz sprawdze.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Niestety tak nie jest. Tutaj jest odpowiedź dlaczego

oyo555, niestety tak jest, co wynika z konstrukcji algorytmu, a ten test świadczy tylko i wyłącznie o uproszczeniach enkodera jpeg w PSuju (poza tym odpowiedzi "dlaczego" to akurat tam nie ma). Dzisiaj już nie mam siły, ale zrobię taki test na czymś, co pozwala ustawić różne warianty kompresji jpg, sposób liczenia DCT itd.

Skocz do: