zicmich  Dołączył: 16 Wrz 2009
GX-20 dziwny dźwięk
Jak zrobię zdjęcie to słychać kłapnięcie lustra i takie bzzzyt potem.
Nie wiem czy teraz to występuje czy wcześniej też było.
Czy macie to samo czy jest kłap i cisza.
Jak odepnę obiektyw to to samo nie wiem czy to jest źwiek zapisu na kartę czy coś się dzieje.
Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
latająca matryca tj stabilizacja, wszystko ok

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
sprawdz jaki dżwięk przy czasie B . może to odgłos zamykanej migawki? a może to jeczy dusza aparatu.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Myślę, że to odgłos stabilizacji. Tyle, że dla mnie to raczej takie szszszsz .

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
też sądze, że to bardziej szszszszsz niż bzzzzzzzzzz

wyłącz stabilizacje i sprawdź czy nadal słyszysz dźwięki

Z właczoną lub wyłączoną stabilizacją dźwięk taki sam.
Przy czasie B nic nie słychać tylko zamknięcie i otwarcie lustra.
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich.

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
O widzisz, właśnie coś takiego słyszę u siebie w kiksie w moemcie gdy lustro jest podniesione, czyli przy dłuższym czasie otwarcia migawki lub podczas korzystania z LV. Chrobot połączony z szumem. Słyszalny słabo, gdy jest jakieś inne źródło dźwięku w pomieszczeniu to trzeba przyłożyć ucho do korpusu żeby to usłyszeć... założyłem osobny temat z prośbą o sprawdzenie przez innych użytkowników kiksa... ale skoro masz coś takiego w GX-20 to może to normalne, zaczynam się uspokajać :)

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Ja również zgłaszam podobną "usterkę." Tyle że imho wydłużył się również czas robienia zdjęcia. Na 1/sek robi fotkę ok. 2 sekund...coś mi nie gra :(

Może przeprowadzimy jakieś jednakowe testy, żeby porownać czy mówimy o tym samym oraz czy szkodzi to w jakiś sposób korpusowi czy też zwykły "odchył" z przepracowania ? :D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Havoc napisał/a:
Na 1/sek robi fotkę ok. 2 sekund...coś mi nie gra

Wyłącz odszumianie przy długich czasach.

sdacy  Dołączył: 10 Gru 2009
Według mnie to stabilizacja. Można to sprawdzić w następujący sposób: włączamy tryb LiveView przy włączonej stabilizacji i wtedy też słychać "ten" dźwięk, gdy wyłączymy stabilizację dźwięk ustępuje. :-)

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Tak! Stabilizacja...uff a już się martwiłem :) Dlaczego na pół roku użytkowania dopiero teraz to zauważyłem? :(

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Havoc, zacząłeś szukać? ;-)

sdacy, tak na LV ustępuje jak się wyłączy stabilizację i w miarę cicho ale jak sie zrobi zdjęcie to i tak słychać taki dźwięk i chrobot,
Bo ja myślałem, że stabilizacja działa w czasie zdjęcia porusza się i wydaje dźwięki a poźniej cisza.
Ale to tylko takie moje domysły.
Dlatego pytam innych.

Masz racje zicmich, to o czym mówimy w tym poście to inny dźwięk. Teraz jak próbowałem się przysłuchać to wydaje mi się, że to coś z migawką. Może się właśnie ośmieszę, ale nie wiem jak dokładnie funkcjonuje migawka. Ten brzmi jak jakieś "naprężanie/naciąganie" migawki. Na pewno jest on naturalny :)

A ja swojego chyba oddam do serwisu sprawdzić nie zaszkodzi.
Bo co będzie jak w czasie focenia wysiądzie.

Ja mam dwa pytania:
1. Czy u kogoś kto posiada GX-20 taki dźwięk nie występuje?
2. Jak ta sprawa wygląda w K20D?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
U mnie w K20 jest cisza. Nie słychać pracy stabilizacji. Za to nie polecam przykładania ucha do spodu aparatu i wyzwolenia migawki. Jest metaliczne chlaśnięcie prosto do ucha ;-)

No właśnie, ale przy bulb tego nie słychać!!! Może ktoś wyśle jakieś zapytanie do Samsung'a??? To rzeczywiście jest bardzo dziwne...

Skocz do: