kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Helios 2/58 i nadmiar smaru.
Witam!
Tym razem piszę, bo mam problem z moim Heliosikiem 2/58. Mianowicie wewnątrz obiektywu, na ściankach znajduje sie duża ilość smaru. Smar równomiernie tapetuje te ścianki, jednak mam obawy, że jakas jego drobinka dostanie się do wewnątrz body a nawet, co jeszcze gorsza do matrycy...

Jak pozbyc się nadmiaru smaru z obiektywu? Muszę go rozkręcać? Może np. wydłubać patyczkami do uszu?

Dodam, że listki przesłony są lekko zaoliwione, to mi nie przeszkadza i pewnie nie ma wpływu na zdjęcia. Soczewki jednak są czyste.

Jak skutecznie pozbyć się nadmiaru smaru??? Macie wypróbowane techniki?
Dzięki za wskazówki.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
wymień na takiego bez smaru.

To raczej nie wchodzi w grę. Ten Helios ma dla mnie wielką wartość - pamiątka rodzinna. Ten obiektyw musi dalej żyć i focić :)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
To musi być stary typ Heliosa skoro oliwa między listkami przysłony . Delikatnie zetrzyj smar szmatką . Jest on w takiej gęstości że nie będzie się rozchodził i nie ma powodu do obaw jeśli obiektyw nie był smarowany przez kogoś w jego historii . Jeśli jednak był , trzeba go czyścić i konserwować na nowo . Nie wiadomo czego użyto do smarowania

Tak, jest to ten starszy typ 2/58. Obiektyw nie był smarowany. Smar w środku jest barwy ~gliceryny, jednak jest gęstszy od niej .

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Może to jest barani łój, ponoć najlepszy smar do obiektywów ;-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
A weź szmatki , zetrzyj i rób zdjęcia nie przejmując się . Radziecki smar czasem ciężko zeskrobać a więc nie wyleci

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Jeśli to jest ten Helios z preselekcją przysłony, to odstaw na bok sentymenty i kup sobie porządniejszy egzemplarz, a tamten zareklamuj tak, żeby ktoś Ci dał za niego 3 dychy;p
W moim też był smar, ale w nowszych heliosach (tych grubasach) ten problem nie występuje (ja się nie spotkałem, choć pewnie są egzemplarze traktowane jak bydło...).

Ten zenkowy obiektyw musi działać. Smar robi wrażenie porządnego, być może takim samym nasmarowane są radzieckie głowice jądrowe i reaktory w łodziach podwodnych? Pozostanę w tym zacnym towarzystwie :)
W wolnym czasie (przygnieciony pracą) pobawie się w wycieranie obiektywu :) jak dam radę zrobię fotorelację :)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
anatol1 napisał/a:
Może to jest barani łój,
wytop łój i usmaż placki ziemniaczane, a obiektyw ?

Szkło wyczyszczone. Bez rozkręcania. Zwitki z kawalków papierowych ręczników wpychane wykałaczką i obracane w srodku. Wybrałem cały nadmiar smaru. Wszystko działa.
Pozdrawiam.

Skocz do: