tu pewnie sporo osób się zgodzi, bo fotka wygląda najczyściej.jitt napisał/a:a dla mnie Dancer z miniaturek
dlatego do opinii podchodzę z rezerwą, bo ludzie mają (lub nie) różnie pokalibrowane monitory, a dodatkowo niestety część ogląda tylko miniaturki które nie oddają tego co jest w pliku (niektórzy jeszcze np. wyostrzaja 700ki), że o przeglądarkach nieobsługujących ICC nawet nie wspominam.jitt napisał/a:nie zagłębiałem się w pełne rozdzielczości
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
jitt napisał/a:a dla mnie Dancer z miniaturek
nie zagłębiałem się w pełne rozdzielczości
kaSetka z zabawkami
Rafi napisał/a:[Sorry, Dancer. Żebyś jakoś "przebolał", masz :-B
Please forgive me...
Pozdrawiam
Michał
K10D+Sigma10-20+Pentax50-135
Manfrotto055XProB+804RC2
boso
Ale my tu robimy fotkę którą ktoś potem może będzie chciał odbić w 40/60jitt napisał/a:raczej nigdy nie powiększam zadań z RC, w PC przecież tylko małe fotki ludzie ślą i nikt nie narzeka
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
WKIPTJI
jitt napisał/a:po powiększeniu pliku obrobionego przez Dancera jest rzeczywiście masakra
ale miniaturka dalej taka mi się podoba najbardziej
raczej nigdy nie powiększam zadań z RC, w PC przecież tylko małe fotki ludzie ślą i nikt nie narzeka
Serafion napisał/a:Swoją drogą to kreuje pytanie o przygotowanie zdjęcia pod druk i pod prezentacje w internecie.
Mam ciężki gust i odmienne priorytety.
venice napisał/a:
RC to zabawa i mz powinniśmy oceniać tylko i wyłącznie format internetowy - miniaturki w sRGB.
kaSetka z zabawkami
Tylko po co zapychac Jarkowi szkrzynkę pełnoformatowymi plikami , niech każdy wyśle tylko 700kę.venice napisał/a:RC to zabawa i mz powinniśmy oceniać tylko i wyłącznie format internetowy - miniaturki w sRGB
, bo wtedy czasem oceniamy zupełnie "inny" plik zgodnie z tym że podczas zmniejszania podlega on kompresji i jak niektórzy uczestnicy kiedyś pisali dodatkowej obróbce jak wyostrzanie, czy temu podobne modyfikacje.Serafion napisał/a:Inna sprawa, że ta zabawa ma takie rozwarstwienie pod względem koncepcji obróbki, że już same mianiatury starczają do wyłonienia osobistego faworyta.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
WKIPTJI
JackDeJack napisał/a:Tylko po co zapychac Jarkowi szkrzynkę pełnoformatowymi plikami , niech każdy wyśle tylko 700kę.
JackDeJack napisał/a:BTW - należy też pamiętać o tym że nasze oczy nas okłamują i ten sam kolor na próbce 0,5cm/0,5cm będziemy odbierać inaczej niż na próbce 5cm/5cm.
Mam ciężki gust i odmienne priorytety.
Pentax k200D | Zenit 12xp | - | DA 18-55/3,5-5,6 | Auto Revuenon 135/2,8 | Helios 44m-4 58/2 | - | Canon Speedlite 200E
charfa napisał/a:
BTW. Dancer - czym to obrabiałeś (dokładniej odszumiałeś)? Bo mi RAW Therapee regularnie produkuje tego typu efekty.
Pozdrawiam
Michał
K10D+Sigma10-20+Pentax50-135
Manfrotto055XProB+804RC2
charfa napisał/a:
Uważam, że pliki przeznaczone do oglądania na komputerze (w tym te przeznaczone do publikacji w internecie [w tym w RC]) powinny być obrabiane tak, aby dobrze wyglądały w rozdzielczości monitora po wrzuceniu na pełny ekran, czyli ok. 1200x800. Większych IMO nie ma sensu produkować, mniejsze już nie pozwalają się nacieszyć oglądaniem.
mój lapek ma 1440x900, że nie wspomne o tym że normą staje sie 1600 lub 1980 piksli po dłuższym boku monitoracharfa napisał/a:powinny być obrabiane tak, aby dobrze wyglądały w rozdzielczości monitora po wrzuceniu na pełny ekran, czyli ok. 1200x800
mam chęć zaryzykować te 10plncharfa napisał/a:bo przecież nikt (chyba?!) nie będzie plików podsyłanych do RC drukował, żeby porównać obróbkę.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
WKIPTJI
Cytatmam chęć zaryzykować te 10pln
boso
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
WKIPTJI
boso