alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
  Co to, do Huna, jest?!

Skan ze stykowki. Wolane w stocku xtola, przerywane wodą jak zwykle. Myslalem ze to pecherzyki powietrza (piana), ale przeciez te daja ciemniejsze punkty, nie jasniejsze. "Bromide drag" od zlego mieszania wyglada inaczej i jest rownomierny.

17 klisz, ta najgorsza, na innych pojedyncze losowe klatki.

Jest z czego strzelic reportaz, ale Hun mnie szczelił. 1000 klisz wywolalem i akurat TERAZ cos takiego. :evil: :evil: :evil:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Moze jakas trefna partia materialu?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Ja się nie znam, ale na skanach to mi kurz prawie identycznie wychodził... :-|

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ale tu nie o kurz idzie, ale o plamy jakieś, zacieki pierońskie.

alkos napisał/a:
000 klisz wywolalem i akurat TERAZ cos takiego.

Prawo Murphy'ego jak w morde strzelił.

Wolalem w regenerowanym xtolu, ale watpie zeby to bylo to - poprzednio i na pierwszych 3 kliszach nie bylo... przemyslalem sprawe i do dwoch mozliwosci:

dzerry napisał/a:
Moze jakas trefna partia materialu?

jorge.martinez napisał/a:
Prawo Murphego jak w morde strzelił.

dochodzi mi jeszcze czas pomiedzy rozpoczeciem zlewania wywolywacza do butelki a zalaniem wodą - jakies 15s... moze pozostale kropelki dowolaly klisze? Ale czy dawaloby to az taka roznice w gestosci przy 15 minutach wolania :?: :evil:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Miałem kiedyś coś takiego przy starym utrwalaczu. Wytrącił się z niego jakiś osad i spowodował własnie takie kropko-plamy na negatywie. Co prawda widziałem, że jest taki jakiś nie-tego, ale innego akurat nie miałem i wyszło, jak wyszło.

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
a utrwalacz jest ok i świeży?
ja kiedyś przez takie coś przechodziłem no i wyszło na utrwalacz.
Więc go może jednak sprawdź.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:

dochodzi mi jeszcze czas pomiedzy rozpoczeciem zlewania wywolywacza do butelki a zalaniem wodą - jakies 15s... moze pozostale kropelki dowolaly klisze? Ale czy dawaloby to az taka roznice w gestosci przy 15 minutach wolania :?: :evil:

Nie możliwe - ostatnio zostawiłem na 1,5h po wywołaniu nie utrwalony/płukany film w koreksie i nic ;-)

Może jednak się obniża standard robienia filmów? te dziwne "tłuste" plamki na negatywach, teraz takie coś..

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
guerilla napisał/a:
Nie możliwe - ostatnio zostawiłem na 1,5h po wywołaniu nie utrwalony/płukany film w koreksie i nic

A człek się gimnastykuje, wlewa, robi zalewę octową, macha... :-)

Dada napisał/a:
Miałem kiedyś coś takiego przy starym utrwalaczu.
pawli napisał/a:
a utrwalacz jest ok i świeży?

Film jest czysty na powierzchni, to sa ewidentnie "obaszary przewolania". Utrwalacz ma pH 4,5 i 3g srebra na litr, wiec jest ok. (Paski testowe sa super :-P )

guerilla napisał/a:
Nie możliwe - ostatnio zostawiłem na 1,5h po wywołaniu nie utrwalony/płukany film w koreksie i nic

Ale w czym - jakims mocnym wywolywaczu czy rodinalu 1+200?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:

Ale w czym - jakims mocnym wywolywaczu czy rodinalu 1+200?

Fx-1, ale po 30 minutach wywoływania już, więc nie sądzę żeby za wiele mocy mu zostało..w każdym razie stykówki nie pokazują żadnego un-even development na szczęście:)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
guerilla napisał/a:
zostawiłem na 1,5h po wywołaniu nie utrwalony/płukany film w koreksie i nic ;-)

wylałeś wywoływacz i tak zostawiłeś, czy wylałeś wywoływacz, wlałeś przerywacz (cokolwiek nim było), wylałeś przerywacz i tak zostawiłeś?
bo alkos mówi o 15 s między wywoływaczem, a przerywaczem, przynajmniej tak zrozumiałem...
a co wydaje mi się znaczenia nie miało (tak jak mówi alkos, 15s wobec 15 minut nie robi aż takiej różnicy)
nlo i przede wszystkim wydaje mi się nie znaczące gdyż:
ostatnio sporo wchłaniam teorii i praktyki, i tak się złożyło, że coś podobnego wyszło mi na fomapanie + fomadonie, tylko dużo brzydsze :-)
bardzo doświadczeni ciemniacze, po organoleptycznym zbadaniu kliszy zaproponowali dodatkową kąpiel w utrwalaczu, choćby w kuwecie i przy świetle.
niestety jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić, dlatego proszę traktować moje doświadczenie jako poszlakę :mrgreen:
ewentualnie wypróbować te metodę na jakiejś mało istotnej klatce, jeśli już wszystko inne zawiedzie...

guerilla napisał/a:
Fx-1, ale po 30 minutach wywoływania już

Z moich doswiadzczen po 18-20 min FX-1 sie blokuje i nie wywoluje wiecej. Co innego xtol stock.... :-/

tatsuo_ki napisał/a:
dodatkową kąpiel w utrwalaczu

To na pewno nie utrwalacz. Przez to tez przechodzilem ;-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
alkos napisał/a:
To na pewno nie utrwalacz. Przez to tez przechodzilem

dlatego napisałem, że miałem coś "podobnego", a nie "to samo" ;-)
i jeszcze coś o poszlakach :evilsmile:
nie mniej jednak mam nadzieję, iż uda się dojść, co poszło nie tak...

Przejrzalem wszystkie stykowki i w zasadzie nie ma takiej tragedii - z najlepszych zdjec moze 10 jest uszkodzone. No i tego dolnego tez mi troche szkoda ;-)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
alkos napisał/a:
No i tego dolnego tez mi troche szkoda
Oj alkos marudzisz, masz przecież za darmo "efekt starego zdjęcia" :-P
Wiesz ile ludzie muszą się w kompie namęczyć nad czymś takim :?: ;-)

Hihi, wlasnie w ten sposob bede ratowal zdjecia z pleneru - troche blado wolane, troche sepii, krzywo wysuszony baryt i przejdzie ;-)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
alkos napisał/a:
Hihi, wlasnie w ten sposob bede ratowal zdjecia z pleneru - troche blado wolane, troche sepii, krzywo wysuszony baryt i przejdzie ;-)

Obrobisz sobie na fotoszopie:)

radekone napisał/a:
Obrobisz sobie na fotoszopie:)

Nie pomyliles działów? :-P

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
alkos napisał/a:
Nie pomyliles działów? :-P

A btw. jakas twoja odbitke w Czestochowie widzialem, zapodziales ja tam chyba 8-)

Skocz do: