alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
A co ty robiles w Czestochowie? :-P

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
alkos napisał/a:
A co ty robiles w Czestochowie? :-P

Wizytowalem miasto rodzinne :-)

Co ty robiles?

Wlasnie to wesele z wątku :-P Pałac Ślubów kojarzysz?

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
No tak. Nie przyszloby mi do glowy..

Moze to promieniowanie z Kombinatu Religijnego nieopodal ci te klisze zepsulo ;-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Alkos, to mi wygląda na niedostateczne przerwanie po wywołaniu. Jeśli zalewasz czystą wodą bez zakwaski, to wydaje mi się możliwe. Druga rzecz - badałeś utrwalacz na zawartość jonów srebra, ale zobacz, czy jest jeszcze kwaśny. Utrwalacz obojętny nie przerywa wywoływania. To wygląda jakby wywoływacz spływał po filmie.

technik219 napisał/a:
Jeśli zalewasz czystą wodą bez zakwaski, to wydaje mi się możliwe.

Robie tak od prawie zawsze! ;-) Co wiecej - ostatnio widzialem duzo wieksze zacieki przy kwasnym przerywaczu po rodinalu (na szitce ~18x24cm), ktore zniknely przy zastosowaniu wody.

technik219 napisał/a:
Druga rzecz - badałeś utrwalacz na zawartość jonów srebra, ale zobacz, czy jest jeszcze kwaśny.

Ph 4.5...

technik219 napisał/a:
To wygląda jakby wywoływacz spływał po filmie.

No wlasnie dla mnie tez to tak wyglada, tylko technicznie nie ma to sensu :-/

Zauważyłem teraz, że te zacieki mają obwódkę. Może jednak to wada filmu? Kiedyś już ktoś tu pokazywał podobne zacieki i... nie pamiętam na czym stanęło.

Chyba skrobne cos rzeczywiscie do Ilforda.

Pogoń ich :-B

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam

Jeżeli używałeś utrwalacza kwaśnego, to może być od tego. Być może trochę się zużył i porobił wżery w emulsji.

Pozdrawiam
Piotr

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
[quote="alkos"]
guerilla napisał/a:
Fx-1, ale po 30 minutach wywoływania już

Z moich doswiadzczen po 18-20 min FX-1 sie blokuje i nie wywoluje wiecej. Co innego xtol stock.... :-/
/quote]

ciekawe.. ale nie wydaje mi się to możliwe. Tzn. w moim procesie dla Neopana 400@400 czas to 12.30s, na 3200 robiłem 30 minut, wydaje mi się że 18-20 minut nie wystarczy żeby wyciągnąć 3 działki w stosunku do 12 minut dla czterystu.

ale mogę się mylić?

Moge i ja sie mylic :-)

Pioter napisał/a:
Jeżeli używałeś utrwalacza kwaśnego, to może być od tego. Być może trochę się zużył i porobił wżery w emulsji.

Zawsze uzywam kwasnego, 2-3 min.

alkos napisał/a:
Moge i ja sie mylic :-)

Pioter napisał/a:

Zawsze uzywam kwasnego, 2-3 min.

Witam
Jak dla mnie w 90% to od tego, ten sam materiał (jak masz coś nie wywołanego jeszcze ) utrwal w jakimś "szybkim" utrwalaczu i nie przerywaj żadnym octem, lub innym specyfikiem, a wodą. Myślę, że będzie ok.

Popatrz też na negatyw od strony emulsji, mając jakieś silne źródło światła z boku czy nie ma ubytków. Prawdopodobnie utrwalacz się już trochę rozłożył, można to poznać po takim charakterystycznym ostrym zapaszku i narobił kłopotów.
Pozdrawiam
Piotr

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Pioter napisał/a:
Jak dla mnie w 90% to od tego, ten sam materiał (jak masz coś nie wywołanego jeszcze ) utrwal w jakimś "szybkim" utrwalaczu i nie przerywaj żadnym octem, lub innym specyfikiem, a wodą. Myślę, że będzie ok.

Zdaje się, że alkos tak właśnie postępuje od setek filmów :-D

jorge.martinez napisał/a:
Pioter napisał/a:

Zdaje się, że alkos tak właśnie postępuje od setek filmów :-D

Tak, ale ja pisząc o "szybkim" utrwalaczu mam na myśli nie kwaśny, tylko coś w stylu Tetenal Superfix, o przerywaniu napisałem dla porządku. Tak na marginesie dużo się piszę, że utrwalacze kwaśne są lepsze bo wolniej działają, czyli dokładniej, są trwalsze, a jak dla mnie to guzik prawda. Są żrące, jak się je dłużej potrzyma cuchną i ogólnie są be.

Pozdrawiam

Piotr

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Utrwalacz tzw. szybki składa się z tiosiarczanu amonowego, a nie sodowego. W szybkim czas utrwalania może wynosić 3 minuty, w zwykłym 10 minut.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Że tak głupio spytam: ten tetenalowski rożni się od tego ilfordowskiego, dla przykładu?

jorge.martinez napisał/a:
Że tak głupio spytam: ten tetenalowski rożni się od tego ilfordowskiego, dla przykładu?

Być może niczym :-D widzę, że pojawiło się nieporozumienie pisząc o utrwalaczu kwaśnym miałem na myśli na przykład Fomę U 1, nie wiem czy Ilford produkuje coś w tym stylu. Ale jeżeli Alkos pisał, że utrwala ok 2 minut, pewnie używa tego szybkiego. W każdym razie spotkałem się z taki zjawiskiem, że utrwalacze oparte na tiosarczenie sodowym (tzw. kwaśne) starzejąc się mogą powodować zżeranie emulsji. Utrwalacze oparte na tiosarczanie amonu czyli tzw, szybkie w mojej praktyce nie dawały takiego efektu.

Pozdrawiam

Piotr

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
O to teraz wiem dlaczego dają tiosiarczan amonu zamiast tiosiarczanu sodu co znakomicie wpływa na podbicie ceny tej chemii :!:

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
tref napisał/a:
O to teraz wiem dlaczego dają tiosiarczan amonu zamiast tiosiarczanu sodu

Faktycznie podbija cenę, ale także znacznie lepiej i szybciej wypłukuje się z emulsji niż tiosiarczan sodu.

Skocz do: