Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Fujicolor C200
Swego czasu postanowiłem przetestować bardzo tani "lab" oraz film Fujicolor C200, poniżej wrzucam efekty. Zdjęcia celowo umieściłem trochę większe.

>>> Błąd na dole ostatniego zdjęcia wypadł podczas wrzucania na imageshack <<<

Koszty :

Film - Fujicolor C200 - 1.50zł rolka mocno przeterminowana
Skanowanie - 72dpi - niecałe 6zł (Foto Perfekt Tarnów)
Wołanie - 4.50zł (Foto Perfekt Tarnów)

A więc +/- 0.35zł za zdjęcie.

Sprzęt : Pentax PZ-10 + Pentax-A f2 50mm oraz Fuji DL Super Mini (Tiara Cardia) 28mm.

Edit:

Zapomniał bym dodać... PS był użyty tylko w kilku przypadkach > Auto "Poziomki" ;-) Film jak za te pieniądze bardzo dobry.

[ Dodano: 2008-11-13, 15:28 ]
Zdjęcia czysto testowe więc nie marudzić :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wypas! Niezle skany tak w ogole... Kolory miód -z jakiej to maszyny?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Te z lasu sa swietne. Ciezko takie kolory samemu zrobic na skanach/rawach z cyfry. Troche slajd przypominaja :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Używam go dosyć często i "nie marudzę" ;-) .Efekty jak na jego cene są dobre.Prawdopodobnie jest to jakaś starsza generacja negatywów Fuji (może super G ?).A może i superia,tylko z niewielkimi wadami technologicznymi,które dyskwalifikuja ją jako topowy materiał,więc konfekcjonowana jest jako materiał dla "jamochłonów" z kompaktami,którzy i tak nie zauważą różnicy.
W dawnych czasach,gdy w Bydgoszczy był konfekcjonowany Equicolor,trafiłem na rolkę,która po wywołaniu miała na całej długości niebieski pasek,jak rysę (rysa to nie była).To było jedyne potwierdzenie,że czasem trafia się gorsza partia z linii Fuji,poza kontrolą jakości (a raczej po odrzuceniu danej partii oblewu przez te kontrolę).

alkos napisał/a:
z jakiej to maszyny?

Noritsu Koki QSS-32 33

Co do labu używają "chyba" chemie TETENAL-a

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Używałem takiego przeterminowanego Fuji C200, ale też równie starego i taniej kupowanego Kodaka Farbwelt 100. Generalnie było OK, choć czasem ze skanowaniem miałem duży zgryz (choć w sumie to ja i tak dość swobodnie podchodzę do kwestii reprodukcji barw i balansu bieli - na moich zdjęciach widać ;-) ). Tyle, że jednak niedostatki materiału, co podejrzewam się ze starości brały doskwierały, więc przerzuciłem się na nieco świeższe klisze.
A przy okazji Pietras, naświetlałeś tego Fuji na ASA 200 czy 100? Na setce powinno być już zupełnie całkiem fajnie. Chyba....

Następne co będę u nich testował to Kodak - Farbwelt 100, Ektachrome 64 & Fuji Reala

[ Dodano: 2008-11-13, 16:48 ]
matb, cały czas było ustawione 200, następnym razem przetestuje na 100.

PS: doszła Astia ? ; )

Pietras, pół godziny temu odebrałem z poczty ;-) A 64T doszedł?

Doszedł, musiałem czekać bo adresu nie miałem :-)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Pietras, no, kolory świetne, ale wydaje mi się, że lepiej sobie radzi w cieniach. Za tę cenę z pewnością warto.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
C200 rulz. Małe, ostre ziarno, super się skanuje (=dobre kolory), zaskakująco duża pojemność tonalna. Świeży na giełdzie 5zł/rolka (sprzedają w dwupakach po 10zł).

odyseusz  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tego typu zdjęcia, w sensie kolorystyki i plastyki obrazu, skutecznie zniechęcają mnie to posługiwania się wyłącznie cyfrą. Dodatkowo cena skanowania uwalnia mnie od chęci robienia tego we własnym zakresie oraz/i/lub dłubania w rawach.
Też będę musiał sobie poszukać jakiegoś taniego materiała bo póki co męczę superie wszelakie.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Mętlik z tymi kliszami. Jadę wiosną do Nepalu i coś do widoków, klasztorów etc. poszukuję. Reala niestety za drogo. Superia 100 ...hmmm czy ta 4 warstwa na pewno przeszkadza w skanowaniu? czy lepiej zwykłą fujicolor? A to? co toto jest?
http://www.fotograf-sklep...products_id=100
dobre to? jak w porównaniu z superią 100?
Ech nie ma człowiek dobrego szkła do cyfry to musi te emki dźwigać i z filmami się użerać :-P

Ekajana, nie bierz negatywów. Bierz slajdy.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ekajana napisał/a:
Superia 100 ...hmmm czy ta 4 warstwa na pewno przeszkadza w skanowaniu? czy lepiej zwykłą fujicolor?

Jesli przeszkadza, to naprawde w minimalnym stopniu.

Bierz negatywy - nie bedziesz musial myslec czy przypadkiem nie przeswietliles :-P

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ekajana napisał/a:
A to? co toto jest?

Tani i całkiem dobry. Ja go głównie stosowałem do portretu (cieplejszy od Reali). W góry też go kiedyś brałem. Nie widzialem drastycznych różnic między nim a Realą.

[ Dodano: 2010-01-22, 13:55 ]
matb napisał/a:
Bierz slajdy.
Ekajana napisał/a:
Reala niestety za drogo.

Więc slajdy też będą za drogo.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Ekajana napisał/a:
Mętlik z tymi kliszami. Jadę wiosną do Nepalu i coś do widoków, klasztorów etc. poszukuję. Reala niestety za drogo.

Do Nepalu nie jezdzi sie co weekend wiec doloz te troche grosza i kup porzadne klisze. Pozniej bedziesz zalowac, ze ci zdjecia dziadowskie wyszly.

A ze zwyklych Fujicolor 100 (nie superia) wyszly mi przy gorskim intensywnym sloncu w Atlasie takie czaderskie kolory, ze reala by sie nie powstydzila.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
radekone napisał/a:
Do Nepalu nie jezdzi sie co weekend wiec doloz te troche grosza i kup porzadne klisze. Pozniej bedziesz zalowac, ze ci zdjecia dziadowskie wyszly.

Bierz slajdy!

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Nooo widzałem sensję na allegro za 16 zł to taniej. Ale zdecydowałem się na negatywy. Nie miałem większych problemów z naświetlaniem slajdów ale po ostatniej wpadce z velvią postanowiłem nie ryzykować (dobrze że zdublowałem cyfrą i teraz graficzka może pokombinować z plakatem). Zatem na placu boju zostają: gold 100, superia 100 i Kodak ProFoto 100 kiedyś brałbym centurię 100 ale teraz nie wiadomo kto i jak to robi.

Podobają mi się krajobrazowe efekty na goldzie jakie przywiozłem z Krymu. Ale zależy mi też na drobnoziarnistości. Pewnie kilka reali też wezmę, ale nie wypada chyba skoro oszczędzam na szczepieniach :-P

[ Dodano: 2010-01-22, 14:11 ]
Gold 100 skan z labu:
http://plfoto.com/zdjecie...ek,2015538.html

Przynajmniej co do 400etek do mju nie mam problemu :-)

[ Dodano: 2010-01-22, 14:13 ]
ale nawet maka UFO daje radę jak udany strzał hihi:
http://plfoto.com/zdjecie...em,2015542.html

[ Dodano: 2010-01-22, 14:30 ]
alkos napisał/a:
Bierz negatywy

jakie?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Ekajana napisał/a:
Jadę wiosną do Nepalu...Reala niestety za drogo

:?: :shock: :?:

Skocz do: