Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
[K-7] Pierścienie z przepychaczem bez styków
Dziwna sprawa. Wczoraj nabyłem drogą kupna od kolegi z forum (pozdrawiam :-B ) pierścienie pośrednie. Wersja bez styków, ale z popychaczem przysłony. Zadowolony zacząłem testy z K100D (jakoś wolę testować nowy sprzęt na starym body) i wszystko działa pięknie, mierzy światło jak w Mkach, AE-L, przymknięcie, pomiar i gotowe.

Dzisiaj chciałem zrobić już jakieś konkretniejsze zdjęcia więc założyłem pierścionki do K-7. Niestety nie ma żadnego klik, wciskam zielony guzik i nic się ni dzieje. Z samym Soligorem i 50/1.4 zarówno K-7 jak i K100D działa cacy (mierzy światło i robi zdjęcia w pozycji pierścienia innej niż "A"). Z pierścieniami już tylko Kasetka daje radę. K-7 jakby nie umiała przymknąć przysłony.

Wszystkie zdjęcia z K-7 są robione na pełnej dziurze, bez względu na to jaką przysłonę ustawię na pierścieniu (obraz w wizjerze też się nie ściemnia).

Ktoś ma pomysł w czym problem? Może coś w menu trzeba przestawić, szukałem i nic nie znalazłem. A może popychacz jest jakiś mało wymiarowy? Porównywałem go z tymi w obiektywach, wydaje się że ta część która ma kontakt z body jest milimetr szersza. Ale K100D działa, dlaczego w K-7 ma problemy?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Haha, nie chcę Cię martwić Bruinen, ale może dokonałeś przełomowego odkrycia – że jest z tym problem.

Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że popychacz w K-7 jest zupełnie inny (nowy). Dzięki temu można po pierwsze sterować przysłoną w trybie HD, a po drugie dużo ciszej działa (np. przy podglądzie głębi ostrości). Pentax informował też, że ten nowy popychacz może wykonywać ciche cyknięcie podczas włączania aparatu (tak się dzieje u mnie).

Może w nim tkwi problem. Może działa jakoś elektronicznie, a nie mechanicznie – nie wiem?

Samp, takich odkryć to ja bym nie chciał dokonywać :-P Ale przecież na pewno ktoś używa M-ek z K-7, nikt nie miał problemów z popychaczem? Chyba czas się nauczyć Japońskiego i wysłać do nich prośbę o firmware, bo z moich oględzin wynika że aparat nie chce po prostu nawet spróbować tej przysłony zmienić (nic nie "cyka", nie rusza się, po prostu jest tak jakbym wcale guzika z Sampowego avatara nie wcisnął)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A nie ma gdzieś w czeluściach menu takiego czegoś jak w k100d o używaniu pierścienia przysłon? Przepraszam, że o tym piszę, ale czasem można pomiąć najprostsze rozwiązania.

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
A pierścienie stykają styki w aparacie, czy nie (tzn. czarna farba, czy "srebro"). W moich pierścieniach musiałem zedrzeć farbę, żeby zielony guzik (i w ogóle przymykanie przysłony) działało ;-)

Stachu, jest i zostało ustawione jak należy ;-) Jak pisałem z 50/1.4 i 100/3.5 po ustawieniu pierścienia w pozycję inną niż A wszystko działa jak należy ;-)

Szakal, czarne. Zaraz się biorę za zdzieranie, jak tylko skończę powiem co to dało :)

Bruinen napisał/a:
Stachu, jest i zostało ustawione jak należy ;-) Jak pisałem z 50/1.4 i 100/3.5 po ustawieniu pierścienia w pozycję inną niż A wszystko działa jak należy ;-)

Szakal, czarne. Zaraz się biorę za zdzieranie, jak tylko skończę powiem co to dało :)

"Zdarty" musi być pierścień od strony body (ja używając różnych kombinacji, pozdzierałem ze wszystkich)

Szakal, masz u mnie duże :-B , działa! :-D

:-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Samp napisał/a:
Bruinen, ale może dokonałeś przełomowego odkrycia
Bruinen napisał/a:
Szakal, masz u mnie duże , działa!
No i po odkryciu :-(

JackDeJack, zabierzecie mi nobla? :mrgreen: Ale ja i tak wolę mieć pierścionki z K-7, fajniejszy taki w miarę jasny wizjer, w Kasetce po założeniu pierścieni w słabym świetle ostrzenie było po prostu masakrą.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja chciałem tylko zwrócić uwagę, że niezły wątek "hydrauliczny" się zrobił

Cytat
Pierścienie z przepychaczem bez styków

:evilsmile:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Walić odkrycie – no trudno... Widać że K-7 faktycznie nie jest przełomowym korpusem.... :-?

Skocz do: