CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Co takiego "foka" ma....
Co takiego "foka" (Leica-focomat I, II) ma czego nie mają inne powiększalniki?
Jakie inne powiększalniki są warte zachodu w przypadku jak zabraknie cierpliwości i wytrwałości w poszukiwaniach tego "białego kruka"?

Tak sobie siedzę przy kawie.... ;-)

Acha! Poszukiwania zawężam do UK

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
CanisLupus napisał/a:
Co takiego "foka" (Leica-focomat I, II) ma czego nie mają inne powiększalniki?

Niewiele, sa sprawne, stabilne i nie rozkrecaja sie. Chetnie zamienilbym sie na równie sprawną maszynkę do 6x6 > 6x9, ino mniej legendarną.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Magia czerwonej kropki?

Dzięki za ekspresową podpowiedź.

Alkos a masz jakieś swoje typy na szkło do powiekszalnika dla formatu 6x6?
Lupus

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
Niewiele, sa sprawne, stabilne i nie rozkrecaja sie.
A czego wiecej mozna chciec od powiekszalnika? ;-) No i maja jeszcze sprawny AF i bardzo dobry kitowy obiektyw.
ubeuszek napisał/a:
Magia czerwonej kropki?
No nie do konca. Widziales kiedys focomata?

[ Dodano: 2010-01-22, 09:41 ]
CanisLupus napisał/a:
Alkos a masz jakieś swoje typy na szkło do powiekszalnika dla formatu 6x6?
Cokolwiek konczacego sie na on (componon, rodagon, yashinon) albo jakis el-nikkor.

Ja polecam Componon-S 80/4 - mam i nie zamienie na nic innego, bo i tak nie znalazlbym nic lepszego. Do tego ma super funkcjonalna wajche do ustawiania przyslony roboczej.

Na chwilę obecną mamy w ciemni ok 20 powiększalników (LPL, De vere, Dursty, Opemusy i inne.
Wiekszość powiększalników posiada luzy, manetki do regulacji są rozregulowane a uzyskanie powtarzalności ustawień graniczy z cudem.

A wiec dobrze zaprojektowany i należycie spasowany powiekszalnik to 1/4 sukcesu :mrgreen:

dzerry napisał/a:
No i maja jeszcze sprawny AF i bardzo dobry kitowy obiektyw.

Sprzedalem tego focotara, mam teraz dursta 50/2.8 i jest mega lepszy. AF ciagle dziala :-)

CanisLupus napisał/a:
Wiekszość powiększalników posiada luzy, manetki do regulacji są rozregulowane a uzyskanie powtarzalności ustawień graniczy z cudem.

A ktore z nich nie mają? :-D

alkos napisał/a:
Sprzedalem tego focotara, mam teraz dursta 50/2.8 i jest mega lepszy. AF ciagle dziala
Serio az tak widac roznice? Bo ja to widze roznice miedzy emitarem a nikkorem, ale miedzy dobrymi obiektywami to juz raczej nie. W sensie, ze ostrzej jest?

Duzo ostrzej w lupie Patersona, na odbitce 8x10 nie za bardzo. Przy duzych powiekszeniach dopiero wyłazi.

Mowie o ostrosci ziarna oczywiscie.

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
alkos napisał/a:
Duzo ostrzej w lupie Patersona

no własnie lupa Patersona to jest to a nie to co ja mam jakaś pseudo lupa :evil:

Cytat
no własnie lupa Patersona to jest to a nie to co ja mam jakaś pseudo lupa :evil:

Tak, tylko ze w mojej mam szklo wymienilem na jakies z super lupy, bo oryginalne bylo co najmniej dupne.

alkos napisał/a:
Tak, tylko ze w mojej mam szklo wymienilem na jakies z super lupy, bo oryginalne bylo co najmniej dupne.

tylko co ja sie nieraz muszę na kombinować żeby coś zobaczyć przez te szkło :roll:

Ja mam Peaka I od tygodnia i na poczatku myslalem, ze jest zepsuta, bo nic nie widzialem. Ale okazalo sie, ze to tak samo jak z wizjerem G2 - chwila praktyki i teraz bez luoy jak bez reki.

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
ubeuszek napisał/a:
Magia czerwonej kropki?

Nie każdy Focomat ma czerwoną kropeczkę.

dzerry napisał/a:
Ja mam Peaka I od tygodnia i na poczatku myslalem, ze jest zepsuta, bo nic nie widzialem. Ale okazalo sie, ze to tak samo jak z wizjerem G2 - chwila praktyki i teraz bez luoy jak bez reki.

moje ustrojstwo jest firmy Bausch & Lomb

Skocz do: