cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
dpi
Poproszono mnie o zrobienie zdjęć do tomiku poezji. Zdjęcia zrobiłem i przygotowałem w formie płyty z zapisem zdjęć w jpeg. Każde zdjęcie ma ok. 5MB. Ale dostałem z wydawnictwa informację, że zdjęcia mają mieć 600 dpi. Czyli chodzi o ilość kropek na cal. To jasne. Ale zrobiłem kilka próbnych odbitek w labie, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach i okazało się, że jest ok. 500 dpi. Nie rozumiem jak trzeba przygotować plik, żeby wyszło 600 dpi w druku. Może ktoś podpowie, o co tu chodzi? Niestety robię to pierwszy raz i nie za bardzo się w tym orientuję.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
cinekk1, rozdzielczość w dpi to musisz odnieść do rozmiaru wydruku. Im większy wydruk tym mniej punktów wypada na cal z tej samej rozdzielczości.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na cal wymiaru wydruku musi być 600 pikseli czyli zdjęcie 1 cal na 1 cal musi mieć wymiary 600x600 pikseli.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
cinekk1 napisał/a:
Ale zrobiłem kilka próbnych odbitek w labie, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach i okazało się, że jest ok. 500 dpi.

Nie kumam. Na oko oceniłeś że jest 500 dpi? Jeśli zapiszesz w jakimkolwiek programie graficznym 600 dpi, to będzie 600 dpi. Oczywiście, zdjęcie z aparatu mają określone wymiary i zmiana rozdzielczości spowoduje zmniejszenie fizycznych rozmiarów zdjęcia. Na przykładzie - zdjęcie 6 Mpix ma wymiary 3008 x 2008 px
- przy rozdzielczości 72 dpi zdjęcie ma wymiary 1061 mm x 708 mm
- przy rozdzielczości 300 dpi - 254 mm x 170 mm
- przy rozdzielczości 600 dpi - 127 mm x 85 mm

Czyli przygotowując zdjęcie np. w Photoshopie zmieniasz rozdzielczość zdjęcia ale przy odhaczonej opcji "Resample image". Zdjęcie zapisane będzie miało rozdzielczość 600 dpi.

Zdjęcia będą trochę mniejsze niż a5. Czyli jak kartka z seszytu szkolnego. Próbne odbitki były 21x15 i okazało się, że troszkę za "mało gęste" są zdjęcia, bo informacja na labie była, że odbitki mają 500dpi. Czyli trzeba jakoś zagęścić. Tak to rozumiem. Czy to jakoś inaczej działa.

[ Dodano: 2010-01-24, 13:06 ]
Ja dorobić tej brakującej informacji, żeby zdjęcie miało odpowiednią gęstość.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
cinekk1, jakiego programu używasz? Photoshop, Gimp, jakiś inny? to będzie można odpowiedizeć na przykładzie. Ja osobiście uważam że wystarczy, że ustawisz, że ma być to 600dpi, a potem ewentualnie powiekszysz zdjęcie. Będzie w sumie dokładnie to samo, ale będzie wymagane 600dpi (to tylko, żeby panowie z drukarni się odczepili. Miałem podobne doświadczenia.)

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Żeby wydrukować zdjęcie w 600 dpi o wymiarze 21x15 bez resamplowania w górę, potrzebowałbyś 17 Mpix. Więc jest to absurd. Najlepiej skontaktuj się bezpośrednio z drukarnią i ich wypytaj o szczegóły. W specyfikacji może być że materiały powinny być dostarczone w 600 dpi, ale raczej chodzi tu o zrastrowane teksty albo zrastrowaną grafikę wektorową, żeby nie było schodków na liniach. Do zdjęć wystarczy 300 dpi.
W ostateczności jeśli nie będziesz się mógł przebić to w PS albo Gimpie albo czymkolwiek co potrafi zmieniać wielkości obrazów wpisz:

Ale jest o tyle bezsens, że jakość na wydruku nie polepszy się a raczej pogorszy, bo jak sądzę RIP drukarki i tak zmniejszy rozdzielczość zdjęcia przy przygotowywaniu postscriptu.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
szczypiorrr napisał/a:
Ale jest o tyle bezsens, że jakość na wydruku nie polepszy się a raczej pogorszy, bo jak sądzę RIP drukarki i tak zmniejszy rozdzielczość zdjęcia przy przygotowywaniu postscriptu.

Własnie o to chodzi.. Ale w praktyce pogorszenia nie widziałem. Wygląda dokładnie tak samo. Choć to resamplowanie jest bez sensu bo po prostu jest bezcelowe.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Skoro oddajesz zdjęcia do wydawnictwa to powinni sobie sami dopasować rozmiar, rozdzielczość i przestrzeń barwną. Jeśli to Ty masz oddać zdjęcie już przygotowane do druku, to dowiedz się także czy ma być w RGB czy CMYK-u.

Po rozmowie z grafikiem z wydawnictwa ustaliłem, że mam dostarczyć maksymalnie duży jpeg, taki jaki mam. On zrobi resztę. To 600 dpi, to było jakieś przekłamanie i to nie moja sprawa. Dzięki za pomoc. A tak na marginesie, to czy można oddać materiał do projektu komercyjnego, ale obrobiony na nielegalnym oprogramowaniu? Ja używam picasy i photo scape. Na płatne mnie nie stać. Gimp jest ciut za trudny.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Przede wszystkim zdjęcia są drukowane "z rastra", a taką rozdzielczość mierzy się w liniach rastra (lpi), a nie w punktach (dpi). Jedna linia rastra to szerokość jednego piksela w rozumieniu "komputerowym". 200lpi to już jest spoko druk, a 600 to jakiś gigant. Nie spotkałem się z takimi drukami. Obstawiam jakieś nieporozumienie.

W dpi mierzy się dopiero cały dokument (tzw składkę), ale tu z kolei rozdzielczości oscylują w okolicach 2400dpi, co daje 150lpi - dla przykładu, jest to standardowa rozdzielczość wydruku czasopism typu "Polityka".

cinekk1 napisał/a:
A tak na marginesie, to czy można oddać materiał do projektu komercyjnego, ale obrobiony na nielegalnym oprogramowaniu?

Nie wolno używać nielegalnego oprogramowania. Na tym temat się kończy.

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Cytat
A tak na marginesie, to czy można oddać materiał do projektu komercyjnego, ale obrobiony na nielegalnym oprogramowaniu

Nikt nie jest w stanie tego stwierdzić

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
cinekk1 napisał/a:
to czy można oddać materiał do projektu komercyjnego, ale obrobiony na nielegalnym oprogramowaniu?
sam się domyśl.
Oczekujesz, żeby ktoś Ci tutaj powiedział, że można....?
No pewnie że nie można. To jest oczywiste.

EXIF wraz z informacją na jakim oprogramowaniu zostało obrobione zdjęcie, można usunąć w bardzo prosty sposób...

podaję 2 najszybsze możliwości ....
1) irfan view (przy zapisywaniu trzeba odznaczyć EXIF data oraz IPTC data) - wtedy nie zostają żadne informacje o zdjęciu we właściwościach pliku, oprócz rozdzielczości i ilości dpi
2) photoshop - zapisz jako obrazek do internetu (ale tutaj z kolei może zapisać się informacja o samym fotoszopie - nie jestem pewien, trzeba by to sprawdzić)

pozdraviam

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
no_name napisał/a:
Nikt nie jest w stanie tego stwierdzić

Mylisz się. Ja jestem w stanie stwierdzić bez problemu.
Proszę nie kontynuować tematu.

[ Dodano: 2010-01-24, 23:53 ]
cinekk1 napisał/a:
Dzięki za pomoc

W sumie - skoro oryginalny problem rozwiązany - zamykam.

Skocz do: