Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Kwestia slajdu na zimę sprowadza się do wyboru jakiego koloru śnieg chcesz mieć w cieniach. Provia daje szaro niebieski, Astia szaro żółty, Sensia pewnie też, Velvia też barwi na niebiesko. Jak chcesz mieć neutralne cienie, trzeba używać filtrów konwersynych, albo cyfry. O rozpiętości tonalnej nie piszę bo to oczywiste.

Pozdrawiam
Piotr

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Bylem w Polsce w tym tygodniu i w Czestochowie zobaczylem najbardziej odjechane formy zimy jakie kiedykolwiek widzialem: otoczone grubym lodem galezie drzew. Przez to zjawisko ludzie do dzisiaj nie maja pradu ale wyglada to kosmicznie. W Warszawie juz tego nie bylo.

Wrzuce w 'kolory zimy'.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Wróciłem. Naświetlałem Provię i Velvię, trochę kombinowałem z naświetlaniem, acz głownie leciałem na MZ-5n'owskim pomiarze matrycowym korygowanym jak mi się wydawało. Polara mam kiepskiego, więc użyłem go kilka razy tylko. Ale nie był szczególnie potrzebny. No ale aura cudna. I zazdroszczę rychowi tej Babiej :-)

nopik  Dołączył: 02 Lis 2007
Podepnę się i zapytam o korektę przy dużej ilości dobrze oświetlonego piasku ( plaża, pustynia ) dla slajdu ( Provia ).

Wydaje mi się, że będzie podobnie jak ze śniegiem.

A jak jest ze śniegiem, to się przekonam jak wywołam filmy.

Kurczę, brakuje mi puszki, która zapisuje informacje o ekspozycji na marginesie klatki. Czy któreś Pentaksy to robią?

Mauros  Dołączył: 12 Lip 2007
matb napisał/a:
Na szczęście aparat notuje na marginesie parametry ekspozycji, to się dowiem. Korekcja była, bardzo różna.

...645 całkiem nieźle radzi sobie z naświetlaniem slajdów na centralnie-ważonym. Dwie ostatnie klatki z poprzedniego filmu są wg. mnie bardzo ok, a korekcji nie dawałem.

wnioskuję, że 645 ma tą opcję - ale czy wszystkie wersje?
Bardzo przydatna rzecz.

A coś z małego?

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
jorge.martinez napisał/a:
A coś z małego?

MZ-S

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
i któryś tam nikon

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Wczoraj w Katowicach tak było. No i widzę, że dziś w Olkuszu też tak będzie

No i w niedzielę było, tyle, ż nie na BB, a na Wielkiej Raczy. Pogoda wymarzona na polarek. Poszła Sensia i pewnikiem jewszcze dziś pojedzie do wołania, a wieczorkiem podlinkuję coś z uwaga ....... ciii - z cyfrufki :oops: do tematu "kolory zimy"
Przekrój temperatury -20-10 i Fujik i Pentaxik dzielnie strzymały 6 godz. marszu :-D klisza nie pękła :mrgreen:

[ Dodano: 2010-01-25, 14:19 ]
I zazdroszczę rychowi tej Babiej

No i ni ma czego, a wszystko wzięło się z babskiego lenistwa. By wystartować na BB trza o 7-mej być na miejscu, a wiecie z czym to się wiąże :mrgreen:
ale spoglądając ze szczytu Wielkiej Raczy w kierunku królowej Beskidów można było zaobserwować widoczek jak tu:
http://www.rychu.gbn.pl/galeria/bg/bg_15.html

Ja oddałem dziś 3 rolki: 2 Provie i 1 Velvię. Więc pod koniec tygodnia powinny być efekty.

głownie leciałem na MZ-5n'owskim pomiarze matrycowym

i bardzo słusznie, jak mam nadzieję, będziesz się mógł przekonać - pomiar matrycowy świetnie sobie radzi przy slajdach, ja niestety z podpiętą M-ką nie mogłem korzystać z tych dobroci techniki.

[ Dodano: 2010-01-25, 14:26 ]
Ja oddałem dziś 3 rolki

gdzie?

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
jorge.martinez i jak z tym pomiarem matrycowym wyszło :?:

Cytat
jorge.martinez i jak z tym pomiarem matrycowym wyszło :?:

Na oko patrząc to trzeba było do niego dodać 0,5-1EV. Tam gdzie dałem +1,5EV to jednak było za dużo. Tam gdzie pozwoliłem mu działać bez korekty wychodziło dość szaro.

Tak to przynajmniej na skanach wyszło. Ale może na ścianie będzie inaczej?

Z drugiej strony, bez zapisków trudno stwierdzić. Nie przeskanowałem jeszcze 2 filmów z tego spaceru, to będę mógł dokładniej stwierdzić do i jak. No i na jednym mam dużo zdjęć robionym na CW lub spocie.

Mam jeszcze w aparacie nieskończoną rolkę Provii, to w weekend popróbuję bardziej systematycznie porobić zdjęcia w warunkach zimowych.

Odebrałem wczoraj Sensię 100, naświetlaną +1 w warunkach identycznych jak na zakładce 20 w "kolorach zimy" i na oko oceniając na kliszy, jest bardzo dobrze.

Skocz do: