nycboy30  Dołączył: 29 Gru 2009
K-X i zaszumione filmy
Witam

Od jakiegos czasu posiadam ten aparat i jestem z niego super zadowolony. W porownaniu do poprzedniego aparatu Nikon d70.

Ale jest jedno ale :) (zawsze musi jakies być). Ostatnio naszlo mnie na wyprobowanie trybu filmowego i zauwazylem ze jest on straszenie ziarnisty.

Poniżej zrzutyu ekranu z filmu.

F5.6

F8

A zupełnym fenomenem dla mnie jest czerwona kropka która była widoczna tylko na filmach a znikneła po kilku mapowaniach pikseli (pixel mapping).

Mam jeszcze czas do 8 lutego by go oddac / wymienić bez podawania powodów więc wole się upewnić. Czy tak jest tylko w mojej puszce czy ten model tak ma.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Jeżeli filmujesz w słabym świetle, aparat wykorzystuje maksymalne czułości. Więc ziarno nie może dziwić - zwłaszcza w miejscach ciemnych, lub niedoświetlonych. Podobnie jest ze zdjęciami robionymi na pełnej automatyce.
Gdybyś miał takie ziarno podczas filmowania w dobrym warunkach oświetleniowych, byłby problem. A tak - to radziłbym się nie przejmować... :lol:

nycboy30  Dołączył: 29 Gru 2009
Dzięki za szybką odpowiedź. Przy normalnym oświetleniu dziennym jest w prawie dobrze szumi tylko delikatnie. Ale już pod wieczór lub przy zachmurzonym niebie szumu jest coraz więcej. :(

Pewnie się trochę czepiam i za dużo oczekuje po tej klasy sprzęcie, gdzie tryb filmowy jest tylko miły dodatkiem, ale wiecie jak to jest apetyt rośnie w miarę jedzenia. :-D

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Pamiętaj, że przy robieniu filmów, maksymalny czas otwarcia migawki, to 1/30s, a w praktyce pewnie jeszcze krócej. Przełącz w tryb zdjęciowy, ustaw wybraną przez ciebie przysłonę, ustaw na sztywno czas na 1/30 i zobacz, jakiej czułości musisz użyć, żeby mieć podobnie naświetlone zdjęcie, co film. Pewnie te czułości są w przedziale 1600-12800. Być może na potrzeby filmu te 12800iso jest jeszcze rozjaśniane. Cudów nie ma.

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
pamietaj tez ze jak filmujesz w ciemnych miejscach np. pomieszczenia-otwórz max przysłonę. Gdy przełączas się w tryb filmowy przysłona zostaje z ostatniego ustawienia. Zanim nacisniesz przycisk filmowania na pokretle mozesz otworzyć na max przysłone.

Skocz do: