waskiwidze  Dołączył: 22 Mar 2007
jaka jasna stałka / kupię
doszedlem do wniosku, ze poza kitem potrzebne mi beda jeszcze 2 obiektywy. jasna 50tka i dobre jasne macro. jesli chodzi o macro wybor padl na pentaxa 100mm f3,5. a stalka...co sadzicie o smc-a 50mm f1,4 ze stykami ? jak z jego dostepnoscia ? jesli ktos bylby zainteresowany sprzedaniem wyzej wymienionego pentaxa macro (badz blizniaczego) i smc-a prosze o kontakt. pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Lepszym obiektywem do macro jest SMC 100/2,8. Ale to tylko tak sobie piszę, bo sam mam właśnie FA 100/3,5. Nówkę można za 1100 nówkę w jakimś sklepie w necie widziałem. SMC A 50 są dość popularne, ale na wtórnym rynku coraz rzadziej występują. Więc i nienormalne ceny osiągają :-P

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Niezłe opinie na temat jakości optycznej ma Cosina 100/3.5 macro Tu jest link do dystrybutora (kosztuje 695 zł)
http://www.cosina.pl/informacja.htm

No i polecam Ci moją 50/1.7

vomer, a wiesz gdzie dostane 50mm od 1,4 do 1,7 ze stykiem ? kusi cena tej cosiny bo pentax o analogicznych parametrach kosztuje 1100 zl. dlaczego ? przeciez oba maja af. nie znam sie zbyt dobrze na obiektywach, to moj pierwszy zakup poza kitem i gubie sie nieco w nazwach, skrotach etc

[ Dodano: 2007-04-14, 21:17 ]
vomer, a moze Ty zechcesz sprzedac 1,7? :-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
waskiwidze widze, ze jestes zdesperowany :-P

asklop, tak zalezy mi na kupieniu tego obiektywu w dobrym stanie. lubie operowac glebia ostrosci. mam takie pytanie : widzialem smc-a, smc-m. to nie sa m42 prawda ? jakiego szukac do kasetki ?

jezeli pisze tylko smc to tzw wersja K, smc-m wersja bez stykow, smc-a wersja ze stykami.
Z mocowaniem m42 to byly Takumary.
Wszystkie 50/1,4 sa super ale ja jednak szukalbym na twoim miejscu smc-a 50/1,4, albo wersji AF tego obiektywu.
Jezeli lubisz manualne ostrzenie (ja lubie) to smc-a bedzie super wyborem, piekna praca pierscieni, waga obiektywu, piekne wykonanie...
albo AF, to troche drozej, tez super szkielko.
Acha, z smc-a i szklami AF masz bezproblemowa prace, tylko ostrzysz i cyk, a z golym bagnetem (smc i smc-m) musisz dodatkowo mierzyc swiatlo przed ekspozycja

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
widzialem smc-a, smc-m. to nie sa m42 prawda ? jakiego szukac do kasetki ?

Nie, to najprawdziszy K. Do kasetki lepszy może być A, bo ma styki (a w zasadzie jednego styka), a to znaczy, że można sterować przysłoną z korpusu, robić na Av i P oraz ustawić pomiar inny niż CW. Z drugiej strony, M-ka uchodzi za lepszą mechanicznie. Jest jeszcze najstarsza seria - K, ta jest podobnież najlepsza mechanicznie. Optycznie wszystkie są świetne.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
waskiwidze, po pierwsze, to wiedź, że ogniskowa 50mm do kastody to jest.... taka sobie. Ale skoro musisz mieć ;-)
Pentaxy są super. Tu masz komplecik informacji o różnych wersjach 50-tek Pentaxa na bagnet K. Oprócz szkieł Pentaxa możesz znaleźć różne "kundelki" z bagnetem. Generalnie powinny być tańsze, ale i gorsze. Czasem nawet znacznie gorsze. Wszystko to bezproblemowo podepniesz do k100, choć w zależności od wersji różne funkcje będą ograniczone. W najgorszym razie (szkła K, M, inne bez styków) działać będą tylko na manualu.
M42 to inne mocowanie - na gwint. Zaś SMC to powłoki stosowane przez Pentaxa i stanowiące w dużej mierze o sile tych szkieł. Na M42 występuje np. Takumar SMC 50mm, zacny bardzo. Ale i masa innych, lepszych i gorszych obiktywów od wielu, wielu różnych producentów. Przejściówka za +/- 30zł i masz w kasetce prawie pełną funkcjonalność z takimi obiektywami. Tak, jakbyś miał "zwykły" obiektyw na bagnet, ale bez styków. Prawie, bo chyba pułapka ostrości nie działa. Ale - jeśli się nie mylę (a jeśli mylę, to niech ktoś sprostuje) - ostrząc na roboczej przysłonie można stosować tryb Av.

Cytat
Prawie, bo chyba pułapka ostrości nie działa.

Jak nie działa, jak działa :-)

bEEf napisał/a:
Nie, to najprawdziszy K. Do kasetki lepszy może być A, bo ma styki (a w zasadzie jednego styka), a to znaczy, że można sterować przysłoną z korpusu, robić na Av i P oraz ustawić pomiar inny niż CW. Z drugiej strony, M-ka uchodzi za lepszą mechanicznie. Jest jeszcze najstarsza seria - K, ta jest podobnież najlepsza mechanicznie. Optycznie wszystkie są świetne.
,

uzywalem wszystkich trzech 50/1,4 i dla mnie osobiscie najlepsza mechanicznie byla seria smc-m, najbardziej pancerna dla mnie.
smc-k i smc-m uzywalem na kliszy i byly rownie dobre, a z smc-a na cyfrze jestem bardzo zadowolony, z regoly nie przymykam wcale, robie na pelnej dziurze.

A ja się właśnie zakochałem w dopiero co zanabytym M50/1.4. Ale to rysuje :shock: I te kolory :shock: :shock:

tak asklop, odpowiednie wykorzystanie tak malej glebi daje swietne efekty. mozna pieknie wydobys jeden obiekt z "lasu: takich samych. swietna sprawa. bEEf, gdzie swojego nabyles jesli mozna wiedziec ?

smc-m to byla moja pierwsza 50/1,4, kupiona na zastepstwo Heliosowi 58/2, bylem zaskoczony ostroscia na pelnej dziurze. Odbitki 20/30 na Velvii byly fantastyczne.

50mm af to pewnie kosmicznie drogie sa. ale z drugiej strony teraz na smc-a 50mm 1,4 i 1,7 sie na allegro ludzie rzucili jak wczasowicze na frytki...

waskiwidze smc-m 50/1,4 dosyc czesto bywa na allegro, praktycznie co tydzien jakas tam zalega.

waskiwidze napisał/a:
odpowiednie wykorzystanie tak malej glebi daje swietne efekty. mozna pieknie wydobys jeden obiekt z "lasu: takich samych. swietna sprawa

zamiast 50/1,4 wolalbym 135/2 lub cos kolo tego, bo mozna zachowac wiekszy dystans. Ja swoja 50 kupilem po to, zeby w kiepskim swietle odciazyc swoje inne obiektywy, kiedy juz nie daja sobie rady.
Ale zgodze sie z matb, ze 50 z cyfra po kropie, to juz niestety nie to samo co na kliszy, nie jest tak uniwersalna.

[ Dodano: 2007-04-14, 22:55 ]
waskiwidze napisał/a:
ale z drugiej strony teraz na smc-a 50mm 1,4 i 1,7 się na allegro ludzie rzucili jak wczasowicze na frytki...

i nadziei na poprawe nie widac, moze byc tylko gorzej, wraz ze wzrostem popularnosci Pentaxa

toczy sie na allegro aktualnie aukcja 1,7, spore zainteresowanie. mi osobiscie ta 1,4 jest potrzebna przede wszystkim do zdjec o podobnej tematyce do Twoich asklop, folder wykonywany 1,4. swoja droga swietne zdjecia. moj klimat :-) . rozwincie troche watek o 1,4 w lustrach cyfrowych. co nie tak z uniwersalnoscia ?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Nie wiem czy o to pytasz ale najogólniej mówiąc: w cyfrze po cropie 1,5x (wycinek centralnej części pola widzenia obiektywu - z racji mniejszego elementu światłoczółego - matrycy w formacie APS) ogniskowa 50 staje się już takim odpowiednikiem 75mm w pełnej klatce filmu 35mm. Nie jest to już "standard" (za wąsko), a portretówka też jeszcze za krótka (do portretu przydaje się zazwyczaj odpowiednik ogniskowych między 85 a 135mm).

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A może ktoś sie rozpisać o tej Cosinie 100/3.5 makro?
Cena zachęcająca ;-)

waskiwidze napisał/a:
folder wykonywany 1,4. swoja droga swietne zdjecia. moj klimat

dzieki. Tak naprawde to zrobilem te zdjecia w pierwszy dzien, kiedy wziolem ten obiektyw w plener zaraz po kupnie. Byl to poczatek marca i nic ciekawego do obfotografowania pod reka. Teraz jestem w Rosji, a tu wiosna przychodzi o miesiac pozniej, i przyroda dopiero sie rozwija. Czekam na jakies ciekawe tematy, typu np. kwiaty itp...

waskiwidze napisał/a:
rozwincie troche watek o 1,4 w lustrach cyfrowych. co nie tak z uniwersalnoscia ?

chodzi o to, ze 50/1,4 na cyfrze staje sie portretowka o ogniskowej 75mm, a to w codziennym dniu troszke wasko. Odpowiednikiem 50/1,4 na kliszy, jest jasna 35 na cyfrze.

Skocz do: