martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Naprawa Canona A80,i wymiana.....właśnie,czego.
Siostra posiada starego kompakta A80,aparacik wystarczający jak na razie do wszystkiego.
Niestety ,jakiś czas temu pojawił się problem z wyświetlaczem.
Objawy,z reguły na początku jest ok. po chwili na środku pojawia się cień,następnie obraz zapada się w sobie jak gdyby w nim znajdowała się czarna dziura ;-)
Nie zawracał bym głowy,gdybym nie dostał innego A80 z skasowanym obiektywem,istnieje więc możliwość podmiany części.
Pytanie do ludzi z doświadczeniem serwisowym,co mogło paść ?
Fotki kadrowane przez wizjer wychodzą ok. aparat ostrzy,podgląd fotek też działa.
Odpada raczej możliwość tasiemki aparat-wyświetlacz (obracany),raczej połączenie podglądu z matrycą.
Nie chcę rozbierać wszystkiego na dziko,jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem proszę o odzew.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
doświatczenia serwisowego nie man no chyba że oddawanie do naprawy. za to mam ten typ aparatu A 80 zapytaj w serwisie ile wyniesie przełożenie obiektywu. nie chce prorokować ale chyba za tą cene kupił byś dobry używany A 80.

Grzegorzgr,w "moim" obiektyw,ok. foci i ostrzy,problem jest z podglądem live ,obraz zapada się,natomiast posiadam drugi A80 na częśći,z rozbitym obiektywem.
Pytam kogoś z doświadczeniem,co może powodować to zniekształcanie obrazu ?
Tylko tasiemka,czy może dać sobie spokój bo trzeba wymienić połowę części.
Aparatu nie opłaci się dać na serwis,albo naprawię,albo kupi się nowy ;-)

matryca i wyświetlacz sprawne nie ma podglądu na żywo. czy jest dosyć czasu żeby na wyswietlaczu ustawić parametry ekspozycji, zanim pochłonie go czarna dziura?

Tak,czasem jest dobrze minutę,czasem pięć,potem jak opisane,parametry są wyświetlane,tylko obraz live zdycha.

to chyba elektronika płyty głównej zgaduje ? mnie by to bardzo nie przeskadzalo 95 % zdjęć A 80 wkonuje przy celowniku . no macro sie nie da. przechodze na pw.

miszczu77  Dołączył: 31 Sty 2010
Witam,

Może coś pomogę, bo rozkręcałem kiedyś canona S2is i nie jest to operacja jakoś szczególnie skomplikowana, ale dosyć pracochłonna i wymaga pewnej skrupulatności.
U mnie padła w obiektywie migawka, ale po przełożeniu z drugiego obiektywu udało się sprzęt reanimować. Obiektyw z silniczkiem od zoomu stanowi jeden podzespół i wymiana sprowadza się do wypięcia wtyczki, odkręcenia. wyjęcia i założenia drugiego.
Polecam w trakcie rozkręcania robienie dokumentacji fotograficznej, żeby potem było wiadomo co do czego przykręcić.
Oczywiście, jak w takich sytuacjach bywa na koniec zostaje parę śrubek, które nie wiadomo gdzie przykręcić, ale tym bym się specjalnie nie przejmował :) .

Przestudiowałem temat,nawet pisałem do canona.
Problemem są wadliwe matryce,niestety sprzęt już po gwarancji.
Jeżeli padnie całkowicie może dam radę zrobić przekładkę z drugiego,mam nadzieję ,że jest cała,mocno oberwał skubaniec.....

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Jeśli masz nieco umiejętności i trochę cierpliwości, to powinieneś dać radę to przełożyć. Potrzebne będą również wkrętaki precyzyjne. Matryce idzie przełożyć (możesz się wtedy nawet pokusić o usuniecie filtra IR)

xolox napisał/a:
możesz się wtedy nawet pokusić o usuniecie filtra IR)
co da ta operacja ?

miszczu77  Dołączył: 31 Sty 2010
Kiedyś było tak, że jak padła matryca w Canonie, to wymieniali sprzęt na nowy taki sam lub odpowiednik aktualnie produkowany. I nie zależało to od gwarancji, bo akcja była bezterminowa. Nie wiem, czy tak jest nadal, ale kiedyś (z rok temu) tak jeszcze było.
Natomiast jeżeli zdjęcia wychodzą normalne, a podgląd szwankuje, to raczej nie jest to matryca, bo jej uszkodzenie objawiało by się również na zdjęciach.

Wtedy aparat widzi również w podczerwieni :) Ale to opcja dla kogoś kto ma uszkodzony sprzęt do zabawy a nie normalnych fotek.
Najlepiej zrób fotkę jak to wygląda ?! OK ?

Teraz widzę że to model z odchylanym ekranem co znaczy że to prawdopodobnie może być tasiemka łącząca ekran z płytą. Sprawdź czy na to ma wpływ poruszanie ekranem.

Kilka procent fotek zdarza się rąbniętych przy dłuższej sesji,nad taśmą też się zastanawiałem,ale odchylanie nie ma wpływu na obraz,poza tym podgląd z pamięci jest ok. (tyle że to mogą być osobne taśmy).
Zaczekam aż całkiem padnie potem zaczniemy eksperymenty i przeszczepy,aparat teraz już nic nie warty (cenowo),ale robi naprawdę fajne pstryki,szkoda go ;-)
W weekend rozbiorę ten drugi rozbity,sprawdzę w jakim stanie jest matryca.

Skoro to widać na fotkach to ja stawiam na matrycę :)

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
odgrzeję temat bo widzę że nie ma rozwiazania.......... a jest.
miałem podobny problem ze swoim A95, tzn. wysiadla matryca, objawy podobne, na podgladzie wyswietlacz zachowywał sie podobnie a niektore fotki miały barwy i zarysy takie, jakby zaczęła spływać emulsja.
po wizycie w serwisie Canona w Warszawie (07.2009), okazało się że Canon wypuścił wadliwe matryce w modelach A80-95. Pomimo iż od kupna aparatu minęło 6 lat, wymiana i naprawa jest bezpłatna musiałem tylko poczekać ok 15 dni aż przyslą matrycę z fabryki. Akcja wymiany matryc trwa do ostatniego aparatu i nie jest ograniczona czasowo.

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010
b-bar01 napisał/a:
odgrzeję temat bo widzę że nie ma rozwiazania.......... a jest.
miałem podobny problem ze swoim A95, tzn. wysiadla matryca, objawy podobne, na podgladzie wyswietlacz zachowywał sie podobnie a niektore fotki miały barwy i zarysy takie, jakby zaczęła spływać emulsja.
po wizycie w serwisie Canona w Warszawie (07.2009), okazało się że Canon wypuścił wadliwe matryce w modelach A80-95. Pomimo iż od kupna aparatu minęło 6 lat, wymiana i naprawa jest bezpłatna musiałem tylko poczekać ok 15 dni aż przyslą matrycę z fabryki. Akcja wymiany matryc trwa do ostatniego aparatu i nie jest ograniczona czasowo.

A75 też tak miały, nawet mi wymienili matrycę, oczywiście po gwarancji.

rafalartur  Dołączył: 04 Wrz 2008
Potwierdzam info. Też z takimi objawami wysłałem do serwisu a70. Nawet na swój koszt odesłali z powrotem. Wymieniają matryce nawet kilka lat po gwarancji. Teraz poszła migawka i służy mi za światłomierz do psix ;)

W zasadzie stan się nie pogarsza,ale skoro serwisują po gwarancji warto coś z tym zrobić.
Wyślę maila do serwisu canona,skoro wypuścili bubla niech się martwią ;-)

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
martino,twój temat spadł mi z nieba :-B Mój stary A85 również zaczął szwankować w podobny sposób.Dzwoniłem przed chwilą na infolinię do Canona a potem do serwisu na Żytnią i oto co wiem:
Mimo tego że mój aparat był kupiony w Australii i nie posiadam do niego żadnych papierów,poinformowano mnie że bez problemu mogę wysłać sprzęt do serwisu z krótkim opisem objawów i prośbą o ekspertyzę pod kątem matrycy.Potwierdzono że A70,75,80,85 to partia w której m.in. jest problem z matrycami.Tak więc śmiało możesz słać aparat do serwisu i jeżeli się okaże,że to wina matrycy-wymienia ci tą wadliwą na nowiutką bez wad.Podobno wstawiają od 5D :lol:
Namiary są następujące:

"Centrum Serwisowo Informacyjne Foto i Video"
01-014 Warszawa
ul. Żytnia 15
Tel: +48 22 379 20 90
Fax: +48 22 379 20 91
E-mail: info@e-csi.pl
Web: www.e-csi.pl

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
andybond napisał/a:
Mimo tego że mój aparat był kupiony w Australii i nie posiadam do niego żadnych papierów,poinformowano mnie że bez problemu mogę wysłać sprzęt do serwisu z krótkim opisem objawów i prośbą o ekspertyzę pod kątem matrycy.Potwierdzono że A70,75,80,85 to partia w której m.in. jest problem z matrycami.

dokladnie to samo napisałem pare postow wyżej :lol:

Cytat

Skocz do: