szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
super8
pewnie czesc z Was kojarzy taki wynalazek. film szerokosci 8mm do amatorskich kamer. nie wiecie czy takie cos mozna jeszcze dostac? fajnie by bylo cos nakrecic... ehh te filmy mialy klimat...

pozdrawiam

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ale chodzi Ci, że w Polsce, czy globalnie. Bo globalnie, to wystarczy spytać wujka googla. Pierwsze z brzegu:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...em=190346315437
http://www.andecfilm.de/en/e_start.htm
http://www.widescreen-cen...e_division.html

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
szymon_h, w sklepie koło domu można dostać. Znaczy przynajmniej u mnie na osiedlu mają.

PiotrR, u nas w kraju

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Można dostać. Chyba czarnobiałe mają na stanie.

maja! dzieki :mrgreen:

szkoda ze tak drogo ale co tam... czego sie nie robi dla zabawy....

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Sprawdz czy twoja kamera akceptuje super 8 czy double8, super 8 to system z wymiennymi kasetkami. Jezeli chodzi o kolor ,to kodak caly czas produkuje ale najblizsze wolanie w Berlinie.

z tego co pamietam to super8 napewno.

wlasnie o wolanie mialem sie zapytac... kurde na stronie czarno biale jest opcja wywolania ale cena.... za 6 wywolanych filmow to sobie k-x kupie i bede krecil do woli... :->

nie orientujecie sie czy gdzies u nas w kraju mozna w rozsadnej cenie wywolac? wszystko jedno moze byc bw...

szymon_h, ale BW to się samemu wywołuje?
Coś mi się widzi, że do filmów 8mm Fomapana jest taki sam proces jak do FOmapana 100R. Można gotowy zestaw wołający kupić. Wystarcza na jedną taśmę 8mm, albo na 8 rolek filmu. Jeśli dobrze pamiętam.

[ Dodano: 2010-01-12, 01:38 ]
SPrawdziłem w necie. Można wywołać w takim zestawie 2 sztuki taśmy filmowej 2x8mm/10,5 m lub 1 sztukę taśmy filmowej 16mm/30 m.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Zestaw jest ten sam, bo to jest R100. Można kupić, można samemu zrobić. Ja wołałem R100 w samodzielnie robionych odczynnikach i wyszło bardzo elegancko. Problemem może być koreks, ale na rynku bywają takie na 2x8/16 mm filmowe i 10metrów wchodzi bezproblemowo. Z chemikaliów też żadnych cudów nie ma, bo wywoływacz (I i II) jest standartowy Fomy- Fomadon LQN, a dorobić trzeba tylko kąpiel odbielającą i klarującą. Zresztą w tej chwili siedzę z nudów nad opracowaniem jak najprostszego procesu wywoływania odwracalnego filmów cz-b. Jak osiągnę dobre efekty to nie omieszkam poinformować o tym Szanownego Forum.

Tylko mnie naszły wątpliwości, czy R100 jest robiony jako Super8 czy tylko "zwykłe" 8mm.

matb napisał/a:
ale BW to się samemu wywołuje?

heh ale ja jeszcze nie wywolywalem nigdy :oops: dobra wobec tego najwyzszy czas sprobowac. poczytam o tym w internecie i moze cos mi z tego wyjdzie ;-)

Warto miec koreks, taki ruski, czarny, ebonitowy, plaski, ale jezeli nie zalezy ci na super czystym obrazku, rowno wywolanym to mozesz to wywolac w wiaderku. Beda zacieki, brudy i nierowno wywolany negatyw. Pytanie co dalej z negatywem? Najblizsze profesjonalne skanowanie... znowu Berlin, albo na patencie; rzutnik, kamera cyfrowa i odworcenie kolorow w kompie.

zaraz zaraz... to jest chyba film odwaracalny wiec mozna to zrobic w procesie wywolywania? i miec obraz pozytywowy?

szymon_h napisał/a:
jest chyba film odwaracalny wiec mozna to zrobic w procesie wywolywania? i miec obraz pozytywowy?
Jak najbardziej. I chemia Fomy jest do takiego procesu właśnie.
Carlos Cruz napisał/a:
mozesz to wywolac w wiaderku
:shock: I jak potem rozkleić 10 metrów sklejonej taśmy ?

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
szymon_h napisał/a:
wiec mozna to zrobic w procesie wywolywania? i miec obraz pozytywowy?
W skrócie można tak powiedzieć.

Carlos Cruz napisał/a:
Najblizsze profesjonalne skanowanie...
A po kiego?? Film się wyświetla przy pomocy specjalnego urządzenia :shock: - tzw. projektora

Pragnę tylko zauważyć, że samo wywołanie filmu, to nie wszystko, zeby można go było wyświetlać. Trzeba jeszcze go przeciąć, bo 16mm taśma zawiera 2 ścieżki 8mm lub super 8. A z dostępnością banalnej przecinarki bywają problemy.

Dada napisał/a:
I jak potem rozkleić 10 metrów sklejonej taśmy ?

Trzeba dobrze mieszac, gumowe rekawice :mrgreen: uwierz mi da sie w moim przypadku to bylo 30 mb 16mm.
emigrant napisał/a:
A po kiego?? Film się wyświetla przy pomocy specjalnego urządzenia - tzw. projektora

Przez to ze trzy razy sie zabieralem za poprzedniego posta w ostatetecznej wersji nie napisalem o tym ze mozna material cz-b wywolac jako negatyw, prostszy, szybszy proces.

Sam wolalem tym sposobem, zalezalo mi na tym zeby byly brudy a material byl nierowno wywolany etc.
Efekt koncowy duzo lepszy niz wrzucenie w postprodukcji filtra 'stary film'

blaku  Dołączył: 01 Lut 2010
Witam sznownych kolegów.
Chetnie nawiązę kontakt z pasjonatami formatu 8mm.
Niedawno po ponad 10 jak nie 15 latach wrocilem do filmowania.
Kupilem kilka kamer, koreks, chemię i zabawa się zacząła.
Zrobilem sporo prob na filmach up 21 z data waznosci 91 i 80 (!). Jeszcze nie filmowałem na nowym filmie, wlasnie dziś zamawiam kilka tachich filmow i jestem ciekaw roznic, bo bankowo będa. Zapraszam na prv osoby posiadajace kamerki 2x8 jak wspomnialem chetnie wymienie się doswiadczeniami.

Pozdrawiam

Skocz do: