pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Linux - jak zainstalować program
Ubuntu 9.1
Rozpakowałem archiwum. Wygląda to teraz tak:

I jak ja mam teraz tego Thunderbirda zainstalować?

Opera też nie chce mi się zainstalować, chociaż pobrana w wersji na Ubuntu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a po co pobierać :?:

nie wystarczy w konsoli wklepać

apt-get install mozilla-thunderbird

i

apt-get install opera

:?:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
pawelek-79, nie nie rozpakowywujesz.

Thunderbirda powinienes miec w Programach - internet.

Jesli nie masz:
Programy - Dodaj/usun - szukasz Thunderbird - klikasz i SAM Ci sie wyszukuje i instaluje.

Opera - pobierasz ze strony Opery [w repozytoriach chyba nie ma?] paczke. Klikasz na nia - i ona sie SAMA instaluje.

Otrzymałem na shoutboksie taki link:
http://ubuntuforums.org/s...t=208396&page=1
Niestety nie potrafię wgrać pliku do etc/fonts. Brak uprawnień. Nie potrafię niestety zrobić tego z konsoli. Próbuję jedynie w trybie okienkowym. :-(

pawelek-79 napisał/a:
. Nie potrafię niestety zrobić tego z konsoli

Otwierasz kosole/termianl łotewer. [programy acesoria].

Potem po kolei robisz kopiuj-wklej co Ci kaza w linku [czyli to co jest w okienku quote].

Tam gdzie musisz miec uprawnienia- jest sudo na poczatku - i tam zostaniesz poproszony o haslo admina.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
pawelek-79 napisał/a:
Nie potrafię niestety zrobić tego z konsoli. Próbuję jedynie w trybie okienkowym. :-(

Nie bój się konsoli! Zrób jak pisze mygosia - wszystko robisz na zasadzie wytnij/wklej i ewentualnie podajesz hasło. To łatwiejsze niż myślisz.

Wytnij - wklej działa. Nie mogę tylko zapisać tego pliku xml w odpowiednim folderze i nawet nie jestem pytany o hasło administratora na wykonanie tej czynności. Nie - i już!

[ Dodano: 2010-01-31, 22:53 ]
Konkretnie:
- nie wiem jak wykonać tę część zadania: Download the xml files and extract the file into /etc/fonts/ as root:

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Cytat
wget http://www.osresources.co.../fontconfig.tbz

i dalej lecisz
Cytat
sudo tar xvjpf fontconfig.tbz -C /etc/fonts/

A tak wogóle to zainstaluj windowsa....
Serio. Linux nie jest dla wszystkich.....
A już na pewno nie dla tych którzy nie znają podstaw, nie mają czasu/ochoty/etc się uczyć.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
A dlaczego instalowałeś Ubuntu , jeśli nie miałeś wcześniej kontaktu z Linuksem to z Ubuntu nie dasz sobie rady ,cholernie problematyczny system .

roket napisał/a:
jeśli nie miałeś wcześniej kontaktu z Linuksem to z Ubuntu nie dasz sobie rady ,cholernie problematyczny system .

E tam. 8-)

pawelek-79, To co chcesz wgrać masz już na starcie w LinuxMint ,dystrybucja o wiele łatwiejsza od Ubuntu i nic nie trzeba wgrywać po instalacji .
no_name,
Cytat
A tak wogóle to zainstaluj windowsa....
wypchaj się. :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
A ja właśnie testuje sobie OpenSuse

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
a ja Windows7, zupełnie bez problematycznie, ładnie, łatwo i przyjemnie :)

Ja jestem po Archu Chakra ,ale wróciłem do Minta 8 KDE RC .

Cytat

Łatwiej niż w MS , tak jak pisze opiszon lub przez Synaptic.
Cytat
Niestety nie potrafię wgrać pliku do etc/fonts.
Tylko po co .

Cytat
Opera - pobierasz ze strony Opery [w repozytoriach chyba nie ma?]
Jest .

puss  Dołączył: 01 Paź 2009
Ubuntu jest bardzo przyjemnym linuksem, gotower paczki deb sa zbawieniem, niby kompilacja zrodel to nic takiego, ale mi zawsze cos wychodzi z bledem ;)

Moja przygoda zaczela sie od wywalenia windowsa i zainstalowania samego ubuntu 6.04 chyba, tam to jeszcze byla zabawa z instalowaniem grafiki itp. Teraz w Ubuntu to nic nie trzeba robic, ale to trzeba chciec sie nauczyc i trzeba uzywac google. 99.99% problemow z linuksem jest opisane na forach tylko trzeba znalesc to i uzyc.

Milej zabawy z tym systemem i cierpliwosci.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
pawelek-79 napisał/a:

A moze po prostu dalbys dostep jakiemus doswiadczonemu uzytkownikowi przez SSH albo jakies VNC i ci zainstaluje/zbada problem?

W Linuksie instalacja programów jest dużo łatwiejsza niż w MS , i jeszcze jedno jeden program można zainstalować na różne sposoby ,Thunderbird powinien już być zainstalowany w systemie .

[ Dodano: 2010-02-02, 16:25 ]
no_name,
Cytat
Serio. Linux nie jest dla wszystkich.....
Prawda, podpisuje się pod tym.

roket napisał/a:
W Linuksie instalacja programów jest dużo łatwiejsza niż w MS

Tak.
Ale to inna filozofia. Zupelnie. Moze i lepsza, ale wiekszosc ludzi i tak bedzie na poczatku zagubiona, jesli sciagnie "zipa", a tam nie bedzie setupu...

Prawde mowiac ja sie czuje zagubiona w windowsie - nie mam pojecia gdzie szukac programow, ajkies aktualizacje sterownikow... masakra ;-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
mygosia, najgorsze jest to, że w windołsie wszystko trzeba instalować.

nawet drukarkę...

już nie mówię o milionach powiadomień o pendraku....

Tak jak Mygosia pisze ludziska którzy wskakują na Linuksa tak z marszu czują się jak pasażer helikoptera z którego właśnie wyskoczył ostatni pilot, pierwsza rzecz szok druga to gdzie morze być spadochron ,chwila to tylko zły sen .
Ludziska są przyzwyczajeni do hegemoni MS który daje tyle wolności i wyboru w systemie ile musi, i ludzie jeszcze za to płacą .
Cytat
A moze po prostu dalbys dostep jakiemus doswiadczonemu uzytkownikowi przez SSH albo jakies VNC i ci zainstaluje/zbada problem?
Zadziwiające , w tym sęk że tam niema żadnego problemu .

[ Dodano: 2010-02-02, 20:29 ]
pawelek-79, Zobacz też na datę postu w Linuksie to całe wieki.

Skocz do: