Adiemus  Dołączył: 16 Lis 2009
obiektywy średnioformatowe i body APS-C
Witajcie :)
Do postawienia tego tematu nakłoniło mnie zdanie znalezione we właśnie przeczytanym tescie K-xa na fotopolis
Cytat
Można również podłączać przez przejściówki i używać obiektywów M42 oraz obiektywów średnioformatowych z systemów Pentaksa 645 i 67

Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu zestawieniem? Chodzi mi o jakość zdjęć (winieta?) oraz dostępność takiej przejściówki (gdzie i za ile; na allegro jakoś mi się nic na razie nie wyszukało)
(nie przeszukałem też całości tabeli, więc sorki, jeśli podobny temat już był na forum)
widziałem po prostu (jakiś czas temu) wystawiony obiektyw makro do systemu 67 (bodajże 125mm, niedrogo) i zastanawiam się, jak by to pracowało z K10

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Nigdy nie miałem takiego obiektywu, ale z tego co wiem to obiektywy takie tworzą obraz dalej od swojego mocowania (odległość rejestrowa), niż na aps/c, więc wykonać przejściówkę pewnie jest łatwo, i pewno ktoś je robi ;) .

I tą własność wykorzystuje się także przy robieniu obiektywu tilt/shift domowym sposobem ;-) .

A co do winietowania... Filmy średnioformatowe są większe od aps, więc obiektyw taki będzie tworzył przecież obraz na większej powierzchni, i jak sądzę nie będzie wcale winietował.

No ale to tylko teoretyzowanie :lol: .

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
volender napisał/a:
wykonać przejściówkę pewnie jest łatwo, i pewno ktoś je robi ;)
i to nawet Pentax :-P . Nawet kiedyś widywałem na allegro 645/K i 67/K.

Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
Mam obiektywy do Pentacona SIX, po podlaczeniu do mojej kasety, wychodza ladne zdjecia, bardzo ladne :-)

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja też robię czasem. Z obiektywami od Kijewa. Oczywiście nic nie winetuje. Jakościowo jest dobrze, bo do średniego formatu zazwyczaj są dobre szkła. Można również podłączyć obiektywy powiększalnikowe (Janpol 80mm i Euktar 75mm wrzuciłem do wątku o pokazywaniu swego bebechu) oraz takie na gwint M39 (próbki w opowieści o gigancie makro Industarze 69). To tak celem rozwinięcia odpowiedzi na pytanie. Winetowanie może (choć nie musi) wystąpić w podłączeniu podanym na końcu.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ale szkla od sredniego nie grzesza rozdzielczoscia (są wyjątki) więc na upakowanej matrycy tympu K20 może byćsłabo

Prawdę mówiąc, nie zauważyłem. Może faktycznie, jak sprawdzić dokładnie... Ale jakoś mi się nie chciało brać pod lupę, skupiłem się na wrażeniach z oglądania. Zresztą głównie to był Mir i Zodiak, czyli 80 i 30 mm (standard i rybie oko). Na pełnej klatce również było nieżle. W każdym razie można eksperymentować, tym bardziej, jak się już je ma...

dzięki, przyjrzę się bliżej problemowi :)
:-B dla wszystkich!

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Obiektywy których podłączenie da ciekawe rezultaty i nie zabiją ceną to obiektywy Pentaconowskie . Polecam Flektogony wszystkie typy , bardzo ciekawe zdjęcia można robić przy pomocy Biometara 2,8/80 rozdzielczość jest niezła . Sonnar 180/2,8 też da wspaniałe rezultaty przymknięty do 5,6 . Obiektywy Kiewa są kontrastowe i na otwartej przysłonie maja słabą rozdzielczość poza Kalejnarem 150/2,8 . Sam mam przejściówkę i problem przerobiłem jeszcze zostawiłem sobie Biometara 2,8/80 nie polecam jednak 2,8/120

Obiektywy których podłączenie da ciekawe rezultaty i nie zabiją ceną to manualne obiektywy Pentaxonowskie. Klasą samą dla siebie jest wiele Takumarów. Poza tym dekielek ma tę samą nazwę co aparat :mrgreen:

ten Takumar mnie zainteresował: http://www.allegro.pl/ite...35_4_macro.html chociaż, jak się zdaje, daleko mu do 1:1...
a jeszcze tak z ciekawości... jaki crop będzie na aps-c z tego formatu? jeśli z ff 1,5 to tu chyba znacznie większy?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Adiemus napisał/a:
jaki crop będzie na aps-c z tego formatu? jeśli z ff 1,5 to tu chyba znacznie większy?

Taki sam, ten obiektyw ma ogniskową 135mm, tak samo jak podepniesz wielkoformatowe obiektywy - również 1,5. Różnią się polem krycia przede wszystkim..

Wydaje mi się że nei ma wielkiego sensu podpinanie szkieł od Pentaxa 6x7 do cyfry - z racji ich rozmiaru i ceny przejściówki (ca.300pln) ;-)

MkIII  Dołączył: 27 Paź 2008
Z mojego doświadczenia - bawiłem się średnioformatowyn Biometarem 2.8/80 podłączonym do K10- wynika, że na pełnym otwarciu wychodzi niestety mydło, ale po przymknięciu robi się ciekawie. Plastyka obrazu cudna.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
guerilla napisał/a:
Wydaje mi się że nei ma wielkiego sensu podpinanie szkieł od Pentaxa 6x7 do cyfry

jest jeden sens. jeśli ktoś ma fantazję zrobić sobie ekstremalnego home-made tilt-shifta :) może wyjść znacznie taniej niż kupienie specjalnego obiektywu 8-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
sam nie wiem, utrzymać 1,5kg szkła (55 f.3,5 dla P67) przypiętego do body na jakąś gumę? Raczej ciężko by się tym robiło zdjęcia ;-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
wiesz guerilla, ekstremalny, to ekstremalny, nie znający kompromisów :evilsmile:

Skocz do: