el.corczino  Dołączył: 03 Lut 2010
  [K-7] K-7 i małe chociaż irytujące problemy
Witam.
Po dwóch latach użytkowania zmieniłem lustrzankę K10D na K7.
W 99% jestem bardzo zadowolony.
Chciałbym się podzielić z wami moimi "problemami".

1. W trybie live wiew na ekranie widać hot piksele, wydaje się że z czasem świecą mocniej (gdy aparat się nagrzewa). Na zdjęciach są niewidoczne, natomiast widać dwa na zarejestrowanym filmie. Czy to normalne ??
2. Podczas nagrywania filmu nagrywa się także szum, który wzmacnia się po ok. 10 sekundach i upływem czasu staje się coraz głośniejszy. Na pewno dużo głośniejszy niż na początku nagrania. Szum nie pochodzi z otoczenia tylko z aparatu. Występuje za każdym razem mniej więcej w tym samym czasie. Czy u was jest tak samo ?? Wiem, można kupić mikrofon zewnętrzny, który nie będzie zbierał dźwięku z aparatu, jestem tylko ciekaw czy u was też jest ten problem ?? Moim zdaniem nie powinno mieć to miejsca.
3. W trybie live wiew aparat wydaje dziwne dźwięki, szumy.
4. Można regulować przysłonę podczas filmowania ??? Mogę to zrobić tylko przed włączeniem nagrywania, w trakcie już nie.

Po za tym rewelacyjna przesiadka z K10-tki. Wszystko na plus, łącznie z mniejszym rozmiarem (mi to odpowiada).

Proszę, napiszcie jak jest u was. Najbardziej martwi mnie wzmagający się szum pod czas rejestracji filmu i hot piksele.
Aparat jest u mnie pierwszy dzień.

Pozdrawiam.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
el.corczino, te dźwięki to prawie na pewno stabilizacja. Wyłącz i sprawdź czy się zmieniło.

OK, szum już zlikwidowany. Nie była to wina stabilizacji tylko odtwarzacz KMPlayer, który podbijał głośność po 10 s. Na innych odtwarzaczach jest ok.

Natomiast nadal nie rozumiem dziwnych dźwięków, które wydaje aparat w trybie Live View...

Jak z tymi hot pikselami w Live View ? Używam tego trybu tylko podczas filmowania, więc tragedii nie ma.

Po za tym aparat rewelacyjny, świetnie wykonany.
"Onanistów" czułości ISO z pewnością ucieszy informacja o zauważalnie mniejszych szumach w porównaniu do K10D (zauważalna różnica bez powiększania zdjęcia do 100%).

Jak już wielu wcześniej pisało - aparat wart polecenia !

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
el.corczino napisał/a:
Można regulować przysłonę podczas filmowania ??? Mogę to zrobić tylko przed włączeniem nagrywania, w trakcie już nie.

To zależy z jakim obiektywem. Jeśli masz obiektyw z pierścieniem przesłon, to możesz ustawić przesłonę za pomocą pierścienia a nie przez korpus ([A] + pokrętło) i wówczas możesz zmieniać przesłonę w trakcie filmowania (ale to słychać w nagraniu). Istnieją też specjalne obiektywy, które umożliwiają płynną zmianę przesłony za pomocą pierścienia (Samyang, albo stare M42 z 2 pierścieniami od ustawiania przesłony).

romeoad, dzięki za wyjaśnienie. Myślałem, że przy obiektywach bez pierścienia przesłony możną ją regulować ja pomocą pokrętła w aparacie. Mogę to zrobić tylko przed nagrywaniem. Rozumiem, że to standard, czy wina ustawień w moim korpusie ?
Pozdr.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Tak to zostało zaprojektowane przez Pentaxa. Swoją drogą, oprócz kilku ujęć trikowych zmiana przesłony w trakcie jednego ujęcia nie jest konieczna.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
el.corczino napisał/a:
Mogę to zrobić tylko przed nagrywaniem. Rozumiem, że to standard, czy wina ustawień w moim korpusie ?

Standard

Dzięki koledzy.

Jak jest u was z hot pikselami w Live View ? Są widoczne ?

Zauważyłem także smużenie ekranu w trybie nagrywania, na ciemniejszych obszarach. Przenosi się to na film.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
el.corczino, moja rada - zacznij robić zdjęcia i kręcić filmy, a liczenie hot pixeli szybko Ci przejdzie ;-)

Bruinen, :-D ok :) tak też robię - dzisiaj testowałem pierwszy raz nowy aparat na zewnątrz - piękna, słoneczna pogoda.
Jestem po prostu ciekaw czy to mój egzemplarz wywala takie hot`y, czy to standard w K7.
Niestety te niebieskie hot`y nagrywają się podczas kręcenia filmu. Są widoczne w ciemnej części kadru.

P.S. Z aparatu jestem b. zadowolony.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
el.corczino napisał/a:
Niestety te niebieskie hot`y nagrywają się podczas kręcenia filmu. Są widoczne w ciemnej części kadru.

Jesteś pewny, że to hot-pixele a nie szum?

Benek, tak, nie zmieniają swojego położenia. Dzisiaj zauważyłem, że.... już ich nie ma :) Pojawiają się gdy aparat się na grzeje, tzn. sługo pracuje w trybie live view.
Pozdr.

Skocz do: