szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
kolorowy film o niskim kontrascie i niskim nasyceniu barw
czesc,

wiekszosc filmow jakie naswietlilem to superie 200 i 400. podobaja mi sie ze wzgledu na niezbyt mocno nasycone barwy, pastelowe kolory. dla mnie super, chyba 400 jest nawet lepsze w stosunku do 200...

ostatnio jednak troche eksperymentuje z innymi materialami, poszukuje czegos o jeszcze bardziej "lagodnych" kolorach i niskim kontrascie? ja szczerze mowiac nie mam w ogole pojacie o innych filmach niz superia wiec bede wdzieczny za rady ;-) w przypadku superii raczej wiem czego sie moge spodziewac na skanie.

moze reala bylaby ok do moich wymagan?

to co najbardziej lubie w superii to cos w stylu tych dwoch przykladow

z tym ze tu warunki byly dosyc specyficzne. ostre letnie slonce chylace sie ku zachodowi.

polecicie jakis material z ktorym Wy lubicie pracowac :-)
fajnie by bylo z jakimis samplami ;-)

pozdrawiam

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Jeszcze kilka lat temu z całą odpowiedzialnością i gwarancją zadowolenia poleciłbym Ci Agfacolor Optima II Prestige 200 ASA. Dla tego materiału porzuciłem Fuji. Ale wiesz, jak potoczyły się dalej losy Agfy... Wielka szkoda. Ten materiał wart był pieniędzy na niego wydanych.

[ Dodano: 2010-02-05, 08:59 ]
Może DNP CENTURIA 200/36? Konica robiła kiedyś dosyć ciekawy "Baby film".

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Portra NC albo analogiczny Fuji wypróbuj.. chyba nie ma nic lepszego jesli chodzi o neutralne barwy

portra... wlasnie tak mi cos chodzilo po glowie ze portra powinna pasowac do moich wymagan. dzieki za info, przy nastepnych zakupach wezme rolka na probe.

chyba sa dwa rodzaje portry... czy sa miedzy nimi jakies znaczace roznice?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Nc - neutral color i VC - vivid color, różnią się nasyceniem barw - u fuji jest tak samo, sensie że masz neutralne i nasycone filmy

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
Z tego co piszesz to Portra NC - świetny materiał.

ok, wiec przy nastepnych zakupach zaopatrze sie w rolke lub dwie na probe, dzieki za rady ;-)

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
jest jeszcze Portra UC (Ultra Color)

Skocz do: