luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Kto z Wrocławia chce czatować na ptaki?
Witam. Ostatnio przechadzałem się okolicami wrockławkich osobowic. Jest tam siedlisko ptaków. Pięnie to wygląda, ptaków dużo, o dość duże rozpiętości gatunkowej (nie jestem profesjonalistą).

Chciałbym zbudować tam czaternię. Mam już wypatrzoną okolicę. Planuję w tym tygodniu około 4 nad ranem się zaczaić, siedzieć do około 18. Kalesony, 3 termosy, i cały ocieplający ekwipunek będzie konieczny, by nie zamarznąć.

Czy jest ktoś, kto chce się przyłączyć? Uprzedzam, że to pierwszy raz.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
luhso napisał/a:
Chciałbym zbudować tam czaternię.

To, co masz na myśli, to chyba zwie się "czatownia".
Jakbyś jeszcze nie znał, to polecam gorąco:
http://www.fotoprzyroda.p...4744d7f927fd289
http://www.fotoprzyroda.p...lice-vt1489.htm
I udanych łowów!

Baaaardzo polecam wynalazek zwany karimatą pod zadek. Ratuje skórę w tę pogodę. Ja dziś łaziłem po podwarszawskiej Puszczy Słupeckiej i starałem się coś podejść (bo poszedłem na spontanie i za cienkie spodnie i kalesony miałem) z 200mm. Niestety śnieg miejscami tak paskudnie skrzypiał, że tylko słyszałem, jak w oddali ptaki zrywały się do lotu. Za to tropów się naoglądałem do woli. ;-)

Mart  Dołączył: 28 Gru 2009
Ja bym z ciekawości się wybrał, sprawdził bym siebie i sprzęt w takich warunkach.
Tylko na siedzenie cały dzień nie mogę sobie jeszcze pozwolić...

thrackan, Dzięki- pierwszą widziałem. O karimacie wiem, śpiwór nawet wezmę. :)

Mart, a jakie godziny?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Na ptaki to należy udać się na śmierdzące pola. Póki jeszcze są. To jeden z najciekawszych terenów ornitologicznych w Polsce. Ponad 200 gatunków ptaków "w jednym miejscu"!

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Od dłuższego czasu planuję kupić coś na ptaki, nawet manualnego. Na razie mam dość bidny sprzęt, niezbyt się nadaje na ptaki (chyba ze na wróble i gołębie ;-) )
Choć chętnie bym się wybrać.

Jakie ptaki tam widziałeś?

Tylko w tym tygodniu...ciężko :-/

matb na Redzinie byłem i nie jest łatwo przyczaić się na ptaki. Trzeba dobrze znać odpowiednie miejscówki, inaczej to nawet przysłowiowego wróbla nie upolujesz.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Pomysł sam w sobie fajny, tylko nie wiem, czy pora roku dobra. Swego czasu z 15 lat temu trochę się interesowałem ptakami i z kumplem często jeździliśmy na pola irygacyjne (te śmierdzące) na obserwacje ale w okresie przelotów - czyli wczesna wiosna. Można było spotkać tam całą masę gatunków czasem całkiem rzadkich.
Ja niestety pewnie nie dałbym rady na taką całodzienną zasadzkę, dzieci, żona i takie tam ;) Nie mniej trzymam kciuki liczę na jakiś fajny reportaż ;)
Grzesiek

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Jeżeli zapał nie minie to można by zorganizować "strzelanie" krajobrazowo - ornitologiczne wiosną gdzieś na terenie stawów milickich. Jak podają w różnych źródłach występuje tam ponad 250 gatunków ptaków, a ponad 150 ma swoje miejsca lęgowe, więc teoretycznie jest w czym wybierać :).

Mart  Dołączył: 28 Gru 2009
luhso Myślę że tak od 7 mógłbym posiedzieć kilka godzin, tylko nie chcę Ci psuć harmonogramu i 'miejscówki' bo jak już od 4 będziesz siedział to ptaki trochę się przyzwyczają do Twojej obecności.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
A Milicz polecam. Byłem, widziałem, jestem zszokowany- tylu czpali, perkozów (perkozków), trzciniaków, zimorodków w jednym miejscu nigdy nie widziałem :-)

matb, Aspius, Właśnie o tych polach mówię. Są jeszcze, od storny rędzina. Poza tym, często tam biegam. Ostatnio widziałem bardzo dużo latająych istot na krzewie owocowym (ptaszki naturalnie jadły owoce).

Okolice ul. Wrzosowej:
http://mapy.google.pl/map...038581&t=h&z=15

wojtek_84, świetnie, ale jakieś konkrety?

superkomornik, Falcon 500/5.6 :mrgreen: Ja mam tylko 70-300, lecz podobno z czaterni spokojnie to wystarcza (widziałem dużo zdjęć na 200mm i klatce 35mm)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
luhso napisał/a:
lecz podobno z czaterni

To jest jakiś slang?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
czaternia - miejsce w którym się rozmawia
czatownia - miejsce w którym się nie rozmawia (bo można by spłoszyć ptaki na które się czatuje)

:evilsmile:

thrackan, opiszon, :roll: :-B

Skocz do: