Andrzej Janecki  Dołączył: 05 Lut 2010
[K-x] praca migawki
Od paru tygodni użytkuje pentaxa k-x i zauważam, że po zrobieniu zdjęcia nadal słychać odgłos pracy (migawki?, matrycy?). Wygląda to jak defekt, ale w serwisie poinformowali mnie, że w ten sposób działa zapis na karcie. Wydaje mi się to tym bardziej dziwne, że dźwięk pojawia się mimo, wyjęcia karty i wyłączenia stabilizacji. Czy od razu odesłać aparat do serwisu, może po obejrzeniu sprzętu zmienią zdanie.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
właśnie przyłożyłem ucho do puszki ;-) jeżeli chodzi Ci o bardzo krótkie "szurnięcie" to i mój typ tak ma...zaznaczam, to jest słyszalne przez ułamek sekundy

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Andrzej Janecki, w KXie nie ma matrycy. Ani zapisu na kartę, ani nawet stabilizacji :-P
;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matb, Andrzej Janecki pisze k-x a nie KX

SMIS  Dołączył: 08 Sty 2009
w KXie nie ma matrycy. Ani zapisu na kartę, ani nawet stabilizacji . To co tam jest tylko obudowa i obiektyw ??? :shock: Czy tylko mój rozumek czegoś nie ogarnia ?

[ Dodano: 2010-02-05, 21:30 ]
No plwk jak zwykle szybszy ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
SMIS napisał/a:
Czy tylko mój rozumek czegoś nie ogarnia ?

Nie ogarnia :-P http://kmp.bdimitrov.de/bodies/film_K/KX.html

SMIS  Dołączył: 08 Sty 2009
Andrzej Janecki napisał k-x ( z myślnikiem) a nie KX :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SMIS, w temacie jest KX. I to mnie zmyliło.

[ Dodano: 2010-02-06, 00:26 ]
Swoją drogą to troszkę dziwne, że się nie wie jaki się ma aparat. Albo przynajmniej o jakim się pisze.

Pawelt  Dołączył: 20 Sty 2010
A może aparat jest w trybie zdjęć seryjnych?

Pozdrawiam ;)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Panowie, a może to:

1. opadające spowrotem lustro
2. popychacz przysłony wracający na swoją pozycję (otwierający spowrotem obiektyw)?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja stawiam, że to kolejny temat o dźwiękach wydawanych przez stabilizację :roll:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Eldred, no też tak coś czuję. Ale z drugiej strony po zrobieniu zdjęcia już nic tam mi nie chodzi. Chyba, że ten k-x jest tak bardzo nowocześniejszy od mojej kadyszki, że jednak stabilizacja pracuje nawet po zdjęciu :mrgreen: .

A co do opadającego lustra: daj sobie tryb zdjęć ze wcześniejszym podniesieniem lustra (ten tryb 2sek), i przysłuchaj się lustru ;p

Skocz do: