H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
soczewki makro
Soczewki makro wydają się tanim sposobem na makrofotografie, nie zabierają światła, nie trzeba zmieniać obiektywu...
No, ale gdyby było tak różowo wszyscy by je stosowali.
Jak to jest z tymi soczewkami?

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie jest tak źle. Tylko zaleca się stosować soczewki z dobrym optycznie obiektywem (najlepiej stałoogniskowym) i przymykać go sporo, ale przy macro to chyba normalne :-) Środek kadru będzie ostry, gorzej może być po bokach. Próbowałem tak z SMC (K) 3,5/135 i close up +3 i wniosek: da się :-)
Pozdrawiam

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
H.M., ja przystawiałem zwykłą lupę z plastiku 7x (chyba, coś koło tego) i efekty były niezłe. Lekka utrata ostrości na brzegach, ale to jest IMO zupełnie pomijalne, biorąc pod uwagę malutką GO. Też myślę o takiej soczewce - można wrzucić do torby, a nuż się natrafi na jakiś motylek (rozdeptany ;-) ) tudzież iszą maktroatrakcję.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
No właśnie tak obie kombinuje... makro mnie z zasady nie kręci na tyle żeby wydawać kupe kasy na obiektyw. A z drugiej strony wyłażą z iemi takie kwiatuszki teraz i różne inne, no i fajnie by to było uchwycić. generalnie jako kita używam SMC 28-105/4-5,6, on ma niezłą skale odwzorowania - lepiej niż 1/3. Na ile taka soczewka podniosła by jego makromożliwości? no i jak rozumieć te dioptrie, jak one się mają do zmiany ogniskowej i jak wpływają na minimalną odległość ostrzenia?

H.M., popatrz tutaj - zabawa ze kitem DA 18-55 i rzeczoną lupą z plastiku:
http://pentax.org.pl/view...luacja&start=44
Taka skala jest IMO jak najbardziej zadowalająca.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
z soczewkami jest tylko jeden - drobny, ale... - problem (taki jak z filtrami): mają określoną średnicę, więc do jednego szkła pasują, do innego nie. Ja np. mam - kupione dość przypadkowo (transakcja była wiązana) soczewki o średnicy 49 mm. Mam tylko dwa obiektywy o tej średnicy :cry: jeden to 28mm vivitara (bez sensu do makro) i FA35-80 (tu już lepiej, choć szkło samo w sobie średniej jakości, co przy makro akurat wyłazi dość bezlitośnie)...

cypis, jak będziesz chciał się pozbyć tych soczewek, to daj znać ;-) Do M50/1.4 bym miał jak znalazł.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
pomyślę... choć na razie mam taki plan, że jak będę kiedyś sprzedawał K100D to uatrakcyjnię swoją ofertę m.in. tymi soczewkami ;-)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
bEEf napisał/a:
cypis, jak będziesz chciał się pozbyć tych soczewek, to daj znać ;-) Do M50/1.4 bym miał jak znalazł.

bEEf, a może chcialbyś komplet soczewek Hoya, tyle że 52mm. Soczewkę 49, oryginalną Pentax SMC, właśnie sprzedałem, zaglądaj częściej do giełdy :mrgreen: .

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Hmmm... A coś dokładniej o tych soczewkach? ;-)
Jakie, ile, za ile, po co, za co, dlaczego i jak?

...tak tylko pytam... ;-)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
zaroowka napisał/a:
Hmmm... A coś dokładniej o tych soczewkach? ;-)
Jakie, ile, za ile, po co, za co, dlaczego i jak?

...tak tylko pytam... ;-)

Szczegóły tutaj:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=65597
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=65599

Polecam !

Wojciech Ben K.  Dołączył: 16 Gru 2007
"Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie"

czemu??? :cry:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Jako że mój K10 wciąż ma mocowanie t2, różne głupoty przychodzą mi do głowy ;-)
Znalazłem soczewkę achromatyczną(?) od lunety(?) o średnicy około 5cm, grubości ~1cm- czy jest senes użycia jej do "makro". W jaki sposób zamocować ją na obiektywie ?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Możesz wkleić ją w pierścień bo zbytecznym filtrze, w makru przyda Ci się do tego że będziesz mógł bliżej ostrzyć i tym samym większą skalę uzyskasz, bawiłem się takim cudem z Turista-3 i kitem, jakieś 5cm bliżej mogłem przysunąć obiektyw do przedmiotu.

k33l, robiłem testy "na sucho"- bardziej mnie interesuje jakość takiego wynalazku.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
To zrób testy jak interesuje Cię jakość :mrgreen:
Ja również tylko na "sucho" używałem, bo to tylko kilka zdjęć zrobiłem z ciekawości, nic poza tym.

k33l, nie mogę- obiektywy mam na bagnet K a cyfrę na t2 ;-)
(adapter się zakleszczył i jakoś nie mogę się wybrać do serwisu)

Skocz do: