Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Wpadka gazety z moimi zdjęciami
Akcja wygląda tak.
Gazeta wydawana na mojej uczelni, bez mojej wiedzy i zgody wykorzystała moje zdjęcia które zrobiłem podczas imrezy otrzęsinowej I roku. Zdjęcia udostępniłem na ogónodestępnej stronie samorządu uczelni w formie galerii. Wszystkie zdjęcia były podpisane imieniem i nazwiskiem. Autor relacji skopiował je z tej strony i wykorzystał do wzbogacenia artykułu. O wykorzystaniu zdjęć kompletnie dowiedziałem się kompletnie przez przypadek. Dzisiaj byłem u redaktor naczelnej i rozmawiałem o tym, przyznała się, że nie wiedziała o tym, że ma te zdjęcia bez moje wiedzy i zgody (przesłał je ktoś z administracji uczelni). Jak by ktoś mnie zapytał, to na bank bym pozwolił na wykorzystanie tych zdjęć. W ramach przeprosin powiedziała, że podpisze ze mną umowę o dzieło i zaproponowała stawkę za zdjęcie równą 24 zł (wykorzystano 5 zdjęć). Umowy nie podpisałem, bo nie miałem wszystkich danych do umowy. Po tej rozmowie przedyskutował to zajście z kolegą, doradził mi zmianę tej stawki na wyższą ze względu na 1. wykorzystanie tak jak bym wiedział o tym, a 2. za to, że bez mojej wiedzy, 3. mogę coś dodać, ala szkody moralne itp. Zasugerował żeby "mi zaproponowano" przynajmniej podwójną stawkę.
Prawo autorskie jest ze mną.
Jak mam postąpić? Nie chcę sobie strzelić w stopę, bo jeszcze wiele imprez uczelnianych będę fotografował i może będę jeszcze z nimi współpracował.

P.S.
To na razie mój najdłuższy post ;-)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
ja bym wziął te 24 zł bo i tak dużo z tego kasy nie będzie, i umówił się, że na przyszłość będziesz im za hajs cykał to będzie na pewno lepszy profit niż z tych kilku fotek ;-) .

kobras  Dołączył: 28 Sty 2010
pozostaje przy tym pytanie? czy gdy publikowałeś miałeś zgodę fotografowanych osób i organizatorów na publikację? czasami zgoda taka ,osób fotografowanych, jest dorozumiana gdyż uczestnicząc w imprezie godzą się na to, że tak być może, ale nie zawsze organizatorzy jak rozumiem , w tym przypadku uczelnia, taka zgodę dorozumianą udzielają ,musi być zgoda wyraźna, oświadczenie woli.Ponadto - zysk kilku złotych a strata możliwosci focenia w obiektach uczelni- wybierz sam.Doszedłeś bowiem do słusznego wniosku,że zgoda uczelni na focenie na jej terenie może być wymagana.Źle postąpiono wykorzystując fotki chociażby bez podania autora/źródła/ - wtedy mogliby się bronić tzw." uprawnionym cytatem" -dotyczy on także grafiki i fotek lub filmów. Ale o tym w prawie autorskim.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Na Twoim miejscu to przeprosiny i sprostowanie w gazetce powinieneś wywalczyć, a osoba, która przekazała te zdjęcia powinna ponieść uczelniane konsekwencje. Administarcja uczelni nie powinna propagować takich zachowań.

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
kobras, zdjęcia w gazecie były podpisane imieniem i nazwiskiem,
Kolega z samorządu uczelnianego, który był współorganizatorem zapytał mnie czy nie wpadłbym z aparatem i porobił zdjęci, zgodziłem się i po dobrej znajomości udostępniłem zdjęcia.
papcio, nie będę walczył z panią dziekan z nieswojego wydziału ja chcę skończyć studia.
To naczelna nie sprawdziła czy wyraziłem zgodę na publikację.

kobras  Dołączył: 28 Sty 2010
Dzidziu -jezeli twoje zdjęcia były w publikacji bez twojej zgody podpisane twoim nazwiskiem no to powiem tak- redaktor naczelna nie chciała wchodzić w spór.Gdyby weszła tobym Ci odradzał kontynuować. O "uprawnionym cytacie" napisano wiele i adwokaci zbili juz niezłą kasę .Prawo autorskie nie chroni tak jakby sie to wydawało ,mam praktykę w tym zakresie.Doradzam zawsze klientom aby się nie napinali.A walka - zawsze zły pomysl gdy druga strona szuka kompromisu.W obrocie gospodarczym jest tak ,ze najpierw sądy wymagają dowodu szukania porozumienia ,chyba,że weksel.

[ Dodano: 2010-02-08, 23:56 ]
a tak do poczytania z prawa autorskiego:
Rozpowszechnianie w celach informacyjnych
Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione (twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia),
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie (twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia),
d) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a) i b),
e) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych,
f) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby,
g) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.

Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.
Możliwe jest również przytaczanie w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach fragmentów utworów udostępnianych podczas tych wydarzeń, jednakże tylko w granicach uzasadnionych celem informacji (np. program telewizyjny lub audycja radiowa informujące o wydarzeniach kulturalnych w kraju mogą nadać krótkie fragmenty przedstawień teatralnych, które odbyły się w zakreślonym ramami programu okresie, jednakże tylko w celu poinformowania o nich, nie zaś ich emitowania).

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dzidziu napisał/a:
Po tej rozmowie przedyskutował to zajście z kolegą, doradził mi zmianę tej stawki na wyższą ze względu na 1. wykorzystanie tak jak bym wiedział o tym, a 2. za to, że bez mojej wiedzy, 3. mogę coś dodać, ala szkody moralne itp. Zasugerował żeby "mi zaproponowano" przynajmniej podwójną stawkę.
Prawo autorskie jest ze mną.

Ja bym jeszcze zażyczył sobie, żeby naczelna założyła worek pokutny, na szyi powiesiła sobie pochwę od miecza na sznurze i na piechotę pod bramy zamku w Szczytnie.
No dobrze, popełnił ktoś błąd, ktoś się przyznał, przeprosił i stara się sprawę załatwić przyzwoicie, to nie przesadzaj, nie wydziwiaj. A i stawka proponowana wbrew pozorom to wcale nie takie małe pieniądze jeśli dobrze rozumiem, że to ma być 5x24zł? Tym bardziej, że sam liczysz na współpracę.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Arti, to chyba worek po ziemniakach był ;-)

a generalnie...gdybym to ja był w tej sytuacji, to myślę, że nawet i sam zaproponował niższą cenę za te zdjęcia, w zamian za realną możliwość pracy dla tej gazetki, i perspektywę na forsę w przyszłości.

volender napisał/a:
Arti, to chyba worek po ziemniakach był

W czasach, do których się odnosiłem to ziemniak sobie spokojnie rósł w Ameryce i to południowej i nie wiedział, że go będą w worki u nas pakować. :-P

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Dobra cena za 5 zdjęć, a jak piszesz Twoje nazwisko było podane jako źródło więc jak koledzy radzą nie napinaj się. Bierz co oferują.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
A taka uczelniana gazetka może być dobrym początkiem kariery zawodowego reportera ;-) Może to taki szczęśliwy zbieg okoliczności.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
Ja bym jeszcze zażyczył sobie, żeby naczelna założyła worek pokutny, na szyi powiesiła sobie pochwę od miecza na sznurze i na piechotę pod bramy zamku w Szczytnie.

Jak nigdy zgadzam się z Artim. A takich doradców jak Twój kolega raczej bym unikał...

Enzo napisał/a:
Jak nigdy zgadzam się z Artim.

eee noo ... ale tak nigdy nigdy... ? nie może być... :evilsmile:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Arti napisał/a:
ale tak nigdy nigdy... ?

No dobra... często :mrgreen:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Dzidziu napisał/a:
W ramach przeprosin powiedziała, że podpisze ze mną umowę o dzieło i zaproponowała stawkę za zdjęcie równą 24 zł (wykorzystano 5 zdjęć).
Bierz i nie rób sobie tyłów na uczelni. I tak cud, że jakąkolwiek kasę chcą Ci zapłacić. Zresztą stawka wcale nie jest zła biorąc pod uwagę, że to jednostka edukacyjna (i nieważne czy prywatna, czy państwowa).

Kontynuując pomysły na pokutowanie...
Arti napisał/a:
na szyi powiesiła sobie pochwę
i wykonane w ten sposób zdjęcie opublikować jako okładkę roku czasopisma "Mój belfer".

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Brać kasę i zostawić wizytówkę polecając się na przyszłość. :->

Skocz do: