Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Bruinen, sprawdzę w domu dokładnie.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Znowu megapikseloza... Kiedy oni przestaną? Ja bym chciał tanią puszkę FF - takie nowe, low-costowe 5d, max. 15Mpix... ale to raczej bez szans...

rbucz, przecież były jakieś przecieki ostatnio o właśnie takim aparacie.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Pozwolę sobie zacytować:

Cytat
Still one to come
Logic and model ID’s would suggest another dSLR is just around the corner.

Remeber this?

Well, the T2i is Model ID 0×80000270 .

We’re now waiting for what dslr will take the Model ID 0×8000287.

Numery ID wyciekły jakiś czas temu ze strony któregoś dystrybutora ZTCP.

Oraz
Cytat
Lenses
Be patient, they’re coming. :)

Zatem zobaczmy - jako ze Canon olał PMA - mozliwe ze na WPPI a tam raczej nie wyskoczą z samym amatorskim puszczakiem. A pamietajmy plotki i zapowiedzi o puszce specjalnie zaprojektowanej dla kotleta.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
mas7odon napisał/a:
Zobaczcie lepiej nowe zapowiedzi obiektywów Nikona

w przypadku tego drugiego przeczytałem: 16-35 mm f/1.4G :-> no ale po chwili dojrzałem swój błąd i mogłem rozpocząć wkładanie szczęki na miejsce.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
romeoad, oj to był by hicior o ktory kotleciarze by sie zabijali :)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
szczypiorrr napisał/a:
strasznie muli przy NEFach z D300, 12 mpix...?!

Czy te NEFy nie mają przypadkiem więcej bitów na kanał???

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Marek napisał/a:
Nigdy jeszcze korekcji o -+5 EV nie robiłem. Hmmm, zapowiada się ciekawie :mrgreen:

To tak jak z megapikselami. -/+5 to więcej, niż -/+3. Tysiące ludzi na świecie może się na to złapać, a nawet nie będą wiedzieć co to takiego ;-)

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Eldred napisał/a:
i po trzecie w lightroomie można ustawić pracę na pliku niepełnej wielkości co znacznie zmniejsza obciążenie komputera.

możesz rozwinąć myśl ?

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
I tescik 550d:
- http://optyczne.pl/125.1-...Wst%C4%99p.html

Hmmm ciekawa punktacja (na 100pkt mozliwych):
- Canon 550D - 50,91
- Sony A550 - 45,64
- Nikon D5000 - 44,94
a np.w tescie k-x'a innaczej punktowali: 4.4 / 6.0
teraz tak mysle i gdybam...czyli przeliczajac na punktacje poprzednia
4,4 - 6
x - 100
....................
x= 73,3(3) no to tylko sie usmiechac ze k-x taki dobry w stosunku do konkurencji :evilsmile: :mrgreen: :mrgreen: :evilsmile:
jakie odczucia po tescie na obsrycznych?

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
ale te 18mpixów to matryca z 7D, można się zastanawiać po co w aparacie entry level taka matryca, ale choćby według popularnego ostatnio rankingu 550D to już lustrzanka zaawansowana, jak bym miał 5D lub 7D i potrzebował dokupić body na spacery to bym wziął 550tkę zamiast 500tki, bo posiadając bardziej zaawansowane body pewnie miałbym komplet odpowiednich do niego szkieł a różnicy w jakości zdjęć pomiędzy 550D a 7D praktycznie nie ma

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Dzisiaj bylem w sklepie i obmacywalem... aparaty. Mysle troche o kupnie nowego body. Kasetka zostanie oczywiscie w rodzinie.

Po przeczytanie paru testow zawezilem wybor do 550D i 7D. Wiem, ze to duzy rozrzut cenowy. Gdybym bral 550D to by pewno jeszcze jakies szklo do tego doszlo.

Wracajace do sedna: 7D nie lezy mi w rekach. Nie wiem czy Wy tez czegos takiego doswiadczyliscie. 7D to bydle, cegla ("Heavy is reliabel. If you miss... you can alway hit him in the head" - Boris the Blade, Snatch). Pentax nas chyba rozpieszcza jezeli chodzi o stosunek mozliwosci/waga/gabaryty.
550D juz troche lepiej sie trzymalo ale dopiero porownujac z innymi aparatami wychodza male smaczki (brak LCD na gorze body oraz w moim mniemaniu genialne polozenie przelacznika on/off w K100).

Sklep opuscilem troche zawiedziony. Ktow wie, moze z czasem bym sie przezwczail? Chwilowo ewentualny zakup odlozylem do Photokiny.

JuiCe, dlaczego więc nie k-7?

1080p, manualny kontrola przy kreceniu filmow, mozliwosc podlaczenie zewnetrznego mikrofonu, wyjscie na hdmi.

Nie potrzebuje tego na gwaltu rety ale mniej wiecej od pazdziernika.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
JuiCe, nie znam się dokładnie na możliwościach kręcenia filmów w k-7, ale
JuiCe napisał/a:
mozliwosc podlaczenie zewnetrznego mikrofonu, wyjscie na hdmi.

jest też w Pentaksie

1080p nie masz, nie wiem o.c.b. z manualną kontrolą przy kręceniu filmów

:oops: Hmm. To mi sie chyba strony przy ogladaniu testow na dpreview pomerdaly.

Kilka testow rownolegle czytalem.

Rzeczywiscie hdmi i mic-in jest.

Co do manuala przy video: Chodzi mi o to, ze mozesz czasy ustawiac - zrodlo

Prawdę pisząc, to nie bardzo rozumiem w jakim celu miałbym ustawiać czas otwarcia migawki wprost przy kręceniu filmu. Dużo bardziej wolałbym mieć wpływ na parametr ilości rejestrowanych klatek na sekundę: od 25/30 (PAL/NTSC) do 100/120, niekoniecznie bezstopniowo i mógłbym się pogodzić z ograniczeniem czasu nagrywania w trybach ponad 50/60fps.

K-7 w kwestii video brakuje tylko kontroli nad zakresem ISO podczas filmowania, choć nie jestem do końca przekonany czy nie odpowiada za to ustawienie limitów w AUTO ISO.

Mógłbym odpowiedzieć przekornie - po co nam pozycja "M" na naszych aparatach ;-)

Cytat z testu 7D na fotopolis:

Jedyny wchodzący w grę czas naświetlania to 1/50 sekundy. Co prawda aparat obsługuje czasy do 1/30 (szkoda, przydałaby się opcja 1/25 przy nagrywaniu 24 klatek na sekundę, można by zaoszczędzić trochę światła w skrajnych sytuacjach), aczkolwiek z racji 50-hercowego zasilania w całym europejskim oświetleniu czasy inne niż 1/25, 1/50 i 1/100 sekundy można na dzień dobry wykreślić z listy. W przeciwnym wypadku migotanie skutecznie zepsuje nam nawet najlepszy materiał.

Albo np. by osiągnąć "film look" - czyli czsy 1/24, 1/25.

Jeżeli już bym zmieniał aparat to chciałbym wszystkiego co fabryka dać może :D

Czy można ograniczyć w K7 zakres AUTO ISO do jednego ISO?[/i]

JuiCe napisał/a:
by osiągnąć "film look"

Nie wiem jakiego programu do montażu używasz, ale programy klasy nieamatorskiej pozwalają na przekodowanie filmu do 24fps - do tego wcale nie jest potrzebna kontrola czasu otwarcia migawki, przecież można robić 24fps z czasem 1/60s

JuiCe napisał/a:
Czy można ograniczyć w K7 zakres AUTO ISO do jednego ISO?

Można.

Wszystko co fabryka dać może jest w 5D mkII, włącznie z możliwością wpływu na poziom nagrywanego dźwięku - tutaj w K-7 masz pełną automatykę, a nie przypuszczam żeby w 550D było inaczej.

Na razie nie używam nic. Liznąłem trochę Ediusa.

Jeżeli konwersja do 24fps to taka prosta sprawa to dlaczego tyle było szumu wokół uaktualnienia oprogramowania w 5D MK II, które dodało 24p?

Czas otwarcia migawki również ma znaczenie jeżeli chce się osiągnąć "film look"

In a 24fps clip, each frame is exposed 1/48 of a second and for the next 1/48 of a second, nothing is captured on the film. The 1/48 sec exposure is the key. At this speed moving objects generate just enough blur to make the image pleasing. If you made a 24fps clip using a shutter speed of 1/2000sec, the clip would look much less fluid, you would get the harsh style used in Saving Private Ryan or Crank 2.

Ze strony Canon5D tips

Według Cameralabs na 550D też mogę kontrolować czas otwarcia migawki.

Skocz do: