pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
roket napisał/a:
Temat się urwał czyli Ubunciak padł.

Nie. Nadal bawię się z Ubuntu.
Teraz mam takie pytanie - co proponujecie do odtwarzania DVD.
Druga sprawa - co, w miarę prostego do konwersji DVD>xvid?

[ Dodano: 2010-02-09, 20:50 ]
Dodam, że mam w tej chwili Avidemux. To znalazłem na internecie do konwersji DVD do xvid, ale jeszcze nie próbowałem.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
odtwarzania DVD.

totem
vplayer
mplayer

pawelek-79 napisał/a:
co, w miarę prostego do konwersji DVD>xvid?

Dla kazdego cos innego moze byc proste. Ongis po prostu wpisalam dvd i rip do repozytoriow, sciagnelam ze 3-4 programy, ktore maja najwiecej gwiazdek [rekomendacji] i wyprobowalam po kolei. Nie pamietam, ale ktorys byl prosty, bo zrobilam co chcialam ;-)

miszczu77  Dołączył: 31 Sty 2010
Ja do odtwarzania filmów używam XBMC. Ale na przykład VLC media player jest też niezły i ma niewielki wymagania.

Do konwersji DVD to nie wiem, bo nie jest mi to potrzebne.

pawelek-79 napisał/a:
znalazłem na internecie

Jak to na inernecie? :shock:

[ Dodano: 2010-02-09, 21:04 ]
miszczu77 napisał/a:
VLC media player

A no to to wlasnie, a nie vplayer.

mygosia napisał/a:
Jak to na inernecie?

Och! Tak mi się powiedziało. Oczywiście, że w internecie ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a nawet w Internecie

Oj nie. Chodzilo mi tylko, ze programow nie szukam w internecie, tylko w repozytoriach - tam jest wszystko bezpieczne. Mozesz do bolu instalowac/odinstalowywac. Kocham tego OSa za to ;-)
Oczywiscie jesli juz uaktualniles je.

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
MZ do filmów podstawa to xine. Na tym idzie dosłownie wszystko. Jako nakładkę graficzną na xine używam kaffeine, ale nie jest to konieczne. A wspomniany tutaj VLC jest dobrym narzędziem zarówno do konwersji jak i do odtwarzania.
Uaktualniłeś już repozytoria? Instalowałeś kodeki?

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
pawelek-79, Wchodzisz w Dodaj-Usuń programy wybierasz Multimedia instalujesz wszystko i testujesz który najbardziej odpowiada zostawiasz resztę odinstalujesz lub nie.

Testuję VLC. Zapowiada się ciekawie. Ale mam inny problem. Mam kolekcję płyt z regionu 1. Kupiłem sobie nagrywarkę DVD, którą domyślnie mam zamiar używać do odtwarzania filmów z regionu 1. Nie pamiętam, czy już to robiłem w XP. Na pewno wypalałem płyty na tej nagrywarce (archiwizacja, nie filmy). Jednak napęd nie zgłasza mi błędu regionu, czy pytania o przestawienie, a po prostu odmawia odtworzenia (nie reaguje na wciśnięcie play). Co robić?

[ Dodano: 2010-02-15, 23:06 ]
mygosia napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
Już to zrobiłem: sudo apt-get update - czy coś takiego. Ściągnęło się co trzeba.

NIE!!!

Zrob to co kaza w linku.

Musisz podmienic zawartosc pliku - wpisac to tam.

I kto tu mówił, że instalacja w windows jest trudniejsza???
2klik>OK>OK>OK>OK...>OK :-P

Ciągle problemy. Nie mam RT, tylko siermiężnego ufrawa :-/
Ech, chyba będzie trzeba wzbogacić p.Gatesa

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Cytat
I kto tu mówił, że instalacja w windows jest trudniejsza???
2klik>OK>OK>OK>OK...>OK :-P
Mówiłem złapałeś się nie, za ten system co trzeba .

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
czemu nie masz RT tylko UfRawa (swoją drogą, też można z niego sporo wycisnąć, ale RT wygrywa IMO czytelnoscią GUI)

pawelek-79, a co sie dzieje z RT? Nie dziala?

Ufraw jest dosc siermiezny, ale w porownaniu z tym co bylo kiedys, to i tak super ;-)

tomekkarol napisał/a:
czemu nie masz RT

Bo nie umiem/mogę zainstalować.

Zresztą mniejsza z tym. Modernizuję trochę swojego ENIACa i upuję XP Home.

RT se nie instaluje.

sciagasz, rozpakowywujesz gdzie chcesz - i naciskasz rt - dziala.

mygosia napisał/a:
sciagasz, rozpakowywujesz gdzie chcesz - i naciskasz rt - dziala.
:-P

Będę musiał to sprawdzić ponownie, bo wydaje mi się, że też już ta próbowałem i nic z tego nie wychodziło.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
tak jak mygosia napisała: ściągasz, rozpakowujesz i śmigasz. Nie wiem, jak w *buntu jest z zależnościami, ale jak nie odpala przez podwójny klik w rtstart to prawym klawiszem myszy klik na rtstart i "uruchom w terminalu/konsoli".

Względnie, większość okienkowych menedżerów plików pozwala uruchomić lokalną konsolę w bieżącym katalogu za pomocą F4, a wówczas ./rtstart i daj znać, co wypluwa.

Głowa do góry, 3 lata temu reinstalowałem Linuxy średnio raz na tydzień bo sobie zawsze coś popsułem i wszystko było czarną magią. Teraz to Windows stwarza mi problemy z obsługą.

Nie chcę jakiegoś flame'a tworzyć, ale na ewentualne posty pt."taa, a pod Windą wystarczy ściągnąć enter, enter" uprzejmie komunikuję, że miałem wątpliwą przyjemność instalowania programu-by-zrobic-cos-na-wczoraj, a ten grzecznie poprosił o NetFrameworka, ten zaś o jakieś pliki w SP4, by zainstalować Neta musiałem zrobić upgrade MicrosoftInstallera, zaś witryna powiedziała, że muszę się zwalidować, czy jestem legalny.

tomekkarol napisał/a:
łowa do góry, 3 lata temu reinstalowałem Linuxy średnio raz na tydzień bo sobie zawsze coś popsułem i wszystko było czarną magią

Ja tylko raz, jak sobie totalnie pokopalam prawa dostepu i nie potrafilam dojsc do ladny z nimi ;-) Teraz nawet tego nie tykam...

Skocz do: