Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D
To nie jest ułomność samej karty, ale protokołu. Dla uzupełnienia: ww. metody nie da się zastosować w bankomatach do wypłaty gotówki, bo tu w każdym przypadku sprawdzenie PINu odbywa się na serwerze banku.Benek napisał/a:Karta z paskiem bardziej bezpieczna niż z chipem? No to by była rewolucja w bankowości...
Pozdrawiam, emigrant.
emigrant napisał/a:Zwróciłem wczoraj uwagę, jak takiej karty użyto w sklepie. Oczywiście przeciągnięto pasek
emigrant napisał/a:Zwróciłem wczoraj uwagę, jak takiej karty użyto w sklepie. Oczywiście przeciągnięto pasek
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Miał i to i to, a karta miała chip, ale głowy nie daję, bo przyuważyłem to u innego klienta.opiszon napisał/a:możliwe że ten konkretny terminal miał tylko czytnik paska magnetycznego
Pozdrawiam, emigrant.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Pozdrawiam, emigrant.
emigrant napisał/a:w jednym sklepie autoryzuję PINem, a w innym - zwykłym podpisem. Zależy chyba od banku, firmy obsługującej system terminala.
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
SeizeThePicture napisał/a:A według bankowców (a raczej sprzedawców usług bankowych) podpisanie odręczne transakcji jest dużo bezpieczniejsze niż autoryzacja PINem.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
W jaki sposób sprzedawca stwierdza, ze podpis złożony na rachunku jest podpisem legalnego użytkownika karty?SeizeThePicture napisał/a:podpisanie odręczne transakcji jest dużo bezpieczniejsze niż autoryzacja PINem
Pozdrawiam, emigrant.
emigrant napisał/a:W jaki sposób sprzedawca stwierdza, ze podpis złożony na rachunku jest podpisem legalnego użytkownika karty?
W praktyce często posługiwałem się własną kartą, która była niepodpisana. W takiej sytuacji sprzedawca prosił o dokument tożsamości ze zdjęciem. Okazuje się więc, że brak podpisu na karcie jeszcze zwiększył moje bezpieczeństwoopiszon napisał/a:ma obowiązek sprawdzić z wzorem na karcie
w 99% przypadków tego nie robi, a nawet jak się nie zgadza, to nie zareaguje
Pozdrawiam, emigrant.
opiszon napisał/a:nawet gdy wpłacam pieniądze na konto, muszę złożyć podpis zgodny z tym, co 8 lat temu podałem jako wzorzec podpisu
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
Prawdopodonie przy wpłacie przez inną osobę, niż właściciel konta, pobiorą dodatkową prowizję od wpłaty.TLu napisał/a:Jeśli będzie niezgodny to nie przyjmą pieniędzy?
Pozdrawiam, emigrant.
emigrant napisał/a:Prawdopodonie przy wpłacie przez inną osobę, niż właściciel konta, pobiorą dodatkową prowizję od wpłaty.TLu napisał/a:Jeśli będzie niezgodny to nie przyjmą pieniędzy?
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
opiszon napisał/a:ma obowiązek sprawdzić z wzorem na karcie
w 99% przypadków tego nie robi, a nawet jak się nie zgadza, to nie zareaguje
♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ ♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫
Pozdrawiam, emigrant.