technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Zależy, co kto opanował lepiej. Miałem kiedyś taki plaster Agfy do montażu filmów 35 mm. Miał normalną perforację jak film i był bardzo cienki i mocny. Czymś taki mógłbym kleić, ale zwykła taśma jest zbyt kłopotliwa (oczywiście moim zdaniem). Niech każdy robi jak mu pasuje. Wszystko.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
W ramach wykorzystania istniejącego wątku:
Używał ktoś, lub coś więcej wie na temat materiału Kodaka - Imagelink HQ. To że to jest mikrofilm, zasadniczo do kopiowania grafiki to wiem. Ponoć jednak daje się całkiem sympatycznie wykorzystać do normalnych fotograficznych celów. Pytanie drugie-znalazłem informację, że maniacy wywołują go zazwyczaj w Caffenolu C. Ponieważ kawę to ja pijam i jakoś nie przewiduję jej stosować do wywoływania, to do czego normalnego jest ten Caffenol najbardziej zbliżony działaniem ?

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Z czego Caffenol się składa, to wiem. Wszystkie (prawie) składniki co najmniej trudno dostępne. Chodziło mi raczej o odpowiednik w działaniu z typowych wywoływaczy. Jeśli mówisz, że Technidol, to będziemy kombinować. Mam 2 puszki tego Imagelinka i usiłuję wymyślić, do czego się nada.

No to tak gwoli poszerzenia ciemnej wiedzy. :lol:
Poeksperymentowałem i da się tego Imagelinka wykorzystać do celów fotograficznych wprost. Kontrast wysoki, ziarna nie ma, podłoże idealnie przezroczyste. Naświetlamy na ISO 50, wywołujemy w R-09 1:50 14 minut i uzyskujemy takie cuś:

A przy okazji- ludziska już naprawdę nie wiedzą w czym wołać. :roll:

"Wineol- Redwine for BW Film Developing
"Wineol"
Alternative Film Developer
450ml Red wine
45g Washing soda
2g Vitamin C
60min rotat. Dev
Pre-Soak for 5 minutes"

http://analogdigital-ganz...developing.html

Nie lepiej wypić ? Oczywiście bez sody i witamin. :-P

Skocz do: