guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Tonowanie odbitek
Witam,
po różnych zabawach z papierami czas na tonowanie ;-) Jako że tonery nie są zbyt tanie - np. złoty (który mi się podoba z nazwy, chciałbym żeby moje odbitki się trochę błyszczały jak wykąpane w złocie..) chciałbym zasięgnąć informacji od was, tych, którzy wiedzą co i jak.

Które tonery są warte zainteresowania?

Jakieś ciekawe przepisy na dual-tony?

I najlepiej - jakieś skany pi razy drzwi oddające wygląd tonowanej odbitki..? Szukałem po necie i nie wiele znalazłem..

Pozdr!

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
Które tonery są warte zainteresowania?

Sepia w wersji niesmierdzacej - mozesz modyfikowac odcien od slomkowego po braz. Da sie tez lekko zacieplic swiatla (krotko odbielac) a potem reszte pociagnac selenowym, dla zimnych cieni. Niektore zdjecia wygladaja potem super, inne w ogole - zalezy od rozkladu tonow i tematu.

guerilla napisał/a:
I najlepiej - jakieś skany pi razy drzwi oddające wygląd tonowanej odbitki..?

Dualtona nie mam, ale to jest powyzsza sepia w tonie sredni braz, odbielane b. krotko:

http://alkos.info/wp/1628

Ładne!

ostatnio odbitki wydają mi się mocno płaskie - na barycie fomy.Niezależnie od kontrastu. Ilford już wygląda lepiej, plastyczniej..

moze to skan? :-P Ale i tak dochodze do wniosku - po ostatniej srednio udanej przygodzie z barytem ilforda, ze nie ma jak blyszczacy plastik :-P

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
alkos napisał/a:
po ostatniej srednio udanej przygodzie z barytem ilforda, ze nie ma jak blyszczacy plastik :-P

Ty serio piszesz :shock: ?

półserio :-P

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
a ktore pół to serio? ;-)

to pół, które powoduje ze za jasnego huna nie wiem jak to suszyc, zeby bylo proste. i jeszcze niepracochlonne.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Nie polecam tonera indygo Fomy. Straszne paskudztwo, a odbitki w tym to jeszcze większe paskudztwo. Żeby nie było potem, że nie ostrzegałem.
alkos -a kleiłeś na szybie taśmą papierową? Co prawda sam nie próbowałem (zawsze suszyłem albo na błysk, albo na suszarce odwrotną stroną - dopóki płótno było czyste), ale "ludzie mówili", że powiększenia potem jak blacha.

technik219 napisał/a:
alkos -a kleiłeś na szybie taśmą papierową?

Tak. Po odcieciu jest ok, w ciagu dwu dni znowu sie faluje.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
technik219 napisał/a:
"ludzie mówili", że powiększenia potem jak blacha.
To prawda, tref tak robi i dzerry (z tego co pamiętam) tak robi. Nie ma żadnych problemów z falowaniem.

[ Dodano: 2010-02-15, 16:59 ]
alkos, tak dla pewności - używasz takiej specjalistycznej taśmy (trzeba ją nawilżyć wodą, żeby się kleiła)?

alkos napisał/a:
technik219 napisał/a:
alkos -a kleiłeś na szybie taśmą papierową?

ale nie ma zmiłuj z barytem, po prostu gruby papier łyka wilgoć z powietrza i się zgina. Musi być podklejony i oprawiony - samo podklejenie kartonem bezkwasowym 500g/m2 również delikatnie wygina..

tzn. mam na myśli to, że nie ważne jak suszysz i tak na wolnym powietrzu się pofaluje lekko potem - tylko że jak ładnie wyprostowany był to tylko na środku w łuk

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
A jak dlugo suszysz? Moze jednak jeszcze jest nie do konca suchy?

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
Cytat

a moze to kwestia dużej wilgotności tutaj w Irlandii

mi się baryty odrywaja od ściany przyklejone kilkunastoma "przylepcami" do zdjęć, które są teoretycznie pernamentne po 24h - od wilgoci właśnie - a jest zima i blok z centralnym..

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Suszę przylepione taśmą z klejem wodnym. Trzymam na szybie ponad 24h, nieważne, że wygląda na suche, czy nie. Czasem, jak mam lenia, to na szybie spędza 2-3dni.

Iza napisał/a:
alkos, tak dla pewności - używasz takiej specjalistycznej taśmy (trzeba ją nawilżyć wodą, żeby się kleiła)?

tak, "papierowo-wodnej".

dzerry napisał/a:

12h

tref napisał/a:
Trzymam na szybie ponad 24h, nie ważne, że wygląda na suche, czy nie.

Hmmm... Moze sprobuje?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ano.. I dlatego nie robię barytu. Wygląda ślicznie, ale jak się ma czas i cierpliwość. Jak wpadam i wypadam z ciemni raz na kilka tygodni to robię satynowe plastiki ilforda i mnie to satysfakcjonuje. Są równiutkie, mają fajną powierzchnię i dzięki temu jestem wciąż zdrowy psychicznie ;-)

alkos napisał/a:

dzerry napisał/a:

12h

Na maksa za krótko! Min. 24h, a lepiej 48 i do tego w nie za wysokiej temperaturze..

[ Dodano: 2010-02-15, 19:30 ]
matth napisał/a:
mają fajną powierzchnię i dzięki temu jestem wciąż zdrowy psychicznie ;-)

a jak się ima tusz chiński satyny ilforda? chodzi mi o retusz.

guerilla napisał/a:
Na maksa za krótko! Min. 24h, a lepiej 48 i do tego w nie za wysokiej temperaturze..

Obacze nastepnym razem, dzieki! :-)

Skocz do: