Mejol  Dołączył: 16 Sty 2010
[obiektyw] sigma 70-300 APO - problem z przysłoną
Witam

Pomocy ...

kupiłem używany obiektyw jak w temacie... jako zielony użytkownik nie na wszystko zwróciłem uwagę, i teraz nie wiem czy nie jest uszkodzony. Generalnie problem jest tego typu , ze tylko po ustawieniu przysłony pierścieniem, ręcznie na 4 na wyświetlaczu pokazuje się F4, w każdym innym ustawieniu po podłączeniu obiektywu pokazuje się " F _ _". Czy ktoś wie w czym może być problem ? Czy obiektyw jest uszkodzony ? Wydaje mi sie że nie działa automatyczne ustawianie przysłony, z body przysłone da sie ustawiać kiedy na pierścieniu jest 4, oczywiście ustawienie wtedy na F22 nic nie daje.. Jak działa pierścień przysłony w tym obiektywie ? Gdy ustawię pierścień na "A" na wyświetlaczu tylko "F _ _ " Doszedłem do tego że zdjęcia da się robić na full manual, ustawiając czas z body a przysłone z pierścienia :(Czy ktoś używał ten obiektyw z K-X ?

Wiem ze w strasznie zagmatwany sposób to opisałem ale jak już pisałem jestem początkującym użytkownikiem i nie bardzo wiem jak to dokładniej opisać :( Bardzo proszę o pomoc, niestety nie ma nikogo znajomego z Pentaxem żeby sprawdzić na innym aparacie ten obiektyw:(

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Mejol, wygląda że coś jest pokopane z pierścieniem przysłon

prawidłowe działanie powinno być takie (na cyfrowym body)
- w pozycji A możliwość ustawienia przysłony z body i wyświetlanie wybranej przysłony
- w każdej innej pozycji wyświetlanie F-- i możliwość pracy tylko na Manualu

możliwe że ktoś rozbierał ten obiektyw i źle złożył pierścień przysłon

spróbuj jeszcze przeczyścić styki w obiektywie (ale skoro piszesz że na pozycji 4 można ustawiać z body, a na A nie można, to IMO coś zostało źle złożone w pierścieniu przysłon)

no ale przestawiając ręcznie pierścień , mechanicznie wszystko działa elegancko ....

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Mejol, ale oprócz mechaniki, tam jest jeszcze elektryka/elektronika

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Mejol, miałem podobny problem - obiektyw tracił kontakt z body i nie dało się ustawiać przysłony z poziomu body. Trafił do serwisu i od tamtej pory jest OK. Jeśli jest jeszcze na gwarancji, to warto wysłać.

wujek: dzięki, to chyba właśnie to :( Czy miałeś dokładnie ten sam obiektyw ?

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Mejol, czasami tak się dzieje jak styki są brudne wystarczy przeczyścić i jest ok. A jeżeli to nie pomaga to wizyta w serwisie powinna pomóc.

styki czyste jak łza ...

domisier  Dołączyła: 20 Sty 2013
Witam! Przepraszam, że odkopuję temat, ale mam ten sam problem i jestem ciekawa, jak to u Was się rozwiązało :)

domisier, trzeba czyścić styki od czasu do czasu i powinno pomóc. No chyba że jakiś serwis foto pod ręką jest. Ale zaczął bym od czyszczenia styków.

berlingo  Dołączył: 18 Sty 2012
trzeba rozebrac obiektyw od dupki , pod pierscieniem przysłony jest ruchomy styk który odpowiada za włanczanie automatyki i trzeba go wyczścic miałem tak w tamronie 70-300 jezeli nie zdecydujesz sie na rozbórke tylko serwis

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
A tak swoja drogą, ten obiektyw wart jest swojej ceny (około 600 zł za nowy) ?

Jako pierwsze tele to tak - nie jest może super hiper - ale da się nim robić całkiem udane zdjęcia :) a 600 to dobra cena z nówkę.

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
.
..ewentualnie Tamron 70_300 w podobnej cenie

wiktor47  Dołączył: 26 Gru 2012
W tym przedziale cenowym oczywiście sigma. Lepsza praca pod światło i mniejsza aberracja chromatyczna. Całkiem przyzwoite szkiełko.

przempek  Dołączył: 23 Lut 2013
warto dołożyć do pentaxa 55-300?

Skocz do: