nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
doprecyzuję bo aż se sprawdziłem :-> butelkę tak na oko robiłeś z jakiegoś 0,5m a więc całkowita głębia ostrości to 5mm na f1,4 :-D

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
1. masz najprawdopodobniej BF w manualu jest to mozliwe tak samo jak automatami, normalna sprawa - skoryguj
2. po skorygowaniu ustaw sobie dioptrie przy okularze bo jesli ostrzysz "na oko" to ma to wplyw,

mialem te same przygody ten sam korpus i takie samo szklo ;-)

u mnie troche zeszlo zgranie dwoch na raz i mam ustawione potwierdzenie i reszte doslownie na koniec ze tak powiem obszaru ostrosci

pzdr

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
VINTERRIKET napisał/a:
ale miałem potwierdzenie ostrosci w postaci dzwieku oraz czerwonego kwadracika
opcji jest kilka.
1. Kiedyś mówiliśmy o tzw bezwładności manualnego focusa - czyli potwierdza, pika ale zanim zareagujesz to jeszcze kręcisz.
2. Możesz mieć BF (back focus) czyli potwierdzenie działa jeśli ostrość jest ustawiona za obiektem na którym powinna być.
3. Na zwykłej matówce raczej trudno trafić - ale ty korzystasz z potwierdzenia więc raczej odrzucam
4. Zanim zrobisz zdjęcie przesuwasz się - czyli ruszasz się w czasie pomiędzy potwierdzeniem ostrości, a otwarciem migawki. By to wyeliminować użyj statywu, lub po prostu postaw aparat na stole, podeprzyj jak trzeba i użyj 2sek, samowyzwalacza.
VINTERRIKET napisał/a:
poza tym co to znaczy 1 cm za etykietą?
dokładnie to co napisałem. Ostrość ustawiałeś na etykietę butelki (jak myślę), a jest ustawiona 1cm za tą etykietą - jakbyś chciał focić bąbeli w wodzie, choć to niegazowana ;-)

VINTERRIKET
[Usunięty]
[quote="bobek"]1. masz najprawdopodobniej BF w manualu jest to mozliwe tak samo jak automatami, normalna sprawa - skoryguj

a jak skorygować back focus w manulu?

metoda prob i bledow, krygujesz - robisz zdjecie z potwierdzeniem- sprawdzasz - jak zle to od poczatku.

ustawiasz w krygowaniu af punkt 35.

[ Dodano: 2010-02-16, 09:55 ]
poloz sobie linijke czy cos kontrastowego 1 metr od ciebie i dopiero koryguj, zabawa z kartka w odleglosci 20 cm to tylko problemy pozniej bo inaczej jest ustawiane potwierdzenie. To ustawienie jest pomocne jesli uzywa sie pulapki ostrosci, no pamietaj o regulacji okularu( przy k100 to nie mialo znaczenia w miom odczuciu a w k20 z muszla juz widac drobne przesuniecia - na tej puszce mam duzo mnie nie trafionych)

VINTERRIKET
[Usunięty]
[quote="bobek"]metoda prob i bledow, krygujesz - robisz zdjecie z potwierdzeniem- sprawdzasz - jak zle to od poczatku.

ustawiasz w krygowaniu af punkt 35.

punkt 35 w ustawieniach niestandardowych? Jak tylko wrócę z pracy zajmę sie tym...moze tu tkwi problem. Dzięki.

Ja bym jednak zaczął poprostu od postawienia aparatu na statywie i dokładnym wyostrzeniu bo przy takiej GO to naprawdę łatwo przestrzelić...

@VINTERRIKET - zgadza sie

[ Dodano: 2010-02-16, 10:20 ]
dlatego tez napisalem ustaw 1 metr , wtedy wyjasnisz sprawe, zreszta 50 nie kupiles na makro wiec nie ma co sprawdzac na odleglosciach tak jak z ta butelka

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
nemo napisał/a:
Ja bym jednak zaczął poprostu od postawienia aparatu na statywie i dokładnym wyostrzeniu bo przy takiej GO to naprawdę łatwo przestrzelić...
i to jest może klu programu, bo jednak standardowa matówka nie pomaga tak jak klin.

bobek, ja zawsze sprawdzam przy najmniejszej odległości by GO była jak najmniejsza.
Focąc nawet przysłowiową linijkę (taką z podziałką mianową w mm) łatwiej i precyzyjniej można określić ewentualny FF/BF jeśli głębia ostrości wynosi 5mm, niż wtedy gdy ma 10cm :idea:

JackDeJack napisał/a:
zawsze sprawdzam przy najmniejszej odległości by GO była jak najmniejsza

wiem o co chodzi, tez tak robilem, ale ustawilem na 1 metr tak potrzebuje na codzien ;-) ale to tylko moj sposob tak czy inaczej, trzeba nauczyc sie wlasnego sprzetu i jak sie zachowuje
pzdr

VINTERRIKET
[Usunięty]
Witajcie, mam do Was kolejne pytanie...pobawiłem się dziś chwilke sprzętem, nie odpaliłem wprawdzie statywu ale strzelułem dwie fotki na ustawieniu TAV (poszedłem na łatwizne) i tak, pierwszy shot był na F22, drugi n F1.4, czasu obu 1/60 iso 200. Ze zgrozą stwierdziłem ze niczym się nie roznią....a przynajmniej na pierwszy rzut oka. O co w tym chodzi?

pokaż

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pokaż zdjęcia z exifami.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Pokaż, inaczej nie postawimy trafnej diagnozy. ;-)

VINTERRIKET
[Usunięty]

nie ma exif

Coś jest nie tak. Exif podaje wartość przesłony jako 0. :roll: Sprawdzałeś na podglądzie czy aparat domyka przesłonę?

[ Dodano: 2010-02-17, 21:31 ]
nemo napisał/a:
nie ma exif

Jest jak powiększysz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jakim obiektywem to było robione?

i wstawiaj zdjęcia tak
1

2

3

plwk, 50, pytanie jakie 50? FA, A czy M?

Skocz do: