dexter  Dołączył: 09 Lis 2009
adaptery/pierścienie odwrotnego mocowania
Witam.. posiadam K200d i chciałem zakupić do niego pierścienie odwrotnego mocowania by połączyć np jupiterem 9-tką gdzie gwint zewnetrzny ma 49mm. Jednak z tego co zauważyłem m.in. na allegro występują tylko pierścienie z bagnetem K na 52mm

Istnieją jakieś pierścienie, które pozwolą na podczepienie odwrotnie 49mm? czy musiałbym kupować kilka przejściówek i stopniowo je łączyć ze sobą( o ile wogóle coś takiego zadziała? ) :-/ :roll:

z góry dziękuję za odpowiedź

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
dexter, redukcja z 52-> 49 powinna wystarczyć

darkduch napisał/a:
dexter, redukcja z 52-> 49 powinna wystarczyć

ale najpierw przed 52ką muszę podczepić K->52 i dopiero 52->49?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
czy chodzi o podłączenie odwróconego obiektywy bezpośrednio do body ?

grzegorzgr napisał/a:
czy chodzi o podłączenie odwróconego obiektywy bezpośrednio do body ?

tak - w celu robienia macro

były takie firmy pentacon m49 na m42. gdzie m42 mocowane by było w adapter pentax k m42 [adapter z kołnierzem ]

grzegorzgr napisał/a:
były takie firmy pentacon m49 na m42. gdzie m42 mocowane by było w adapter pentax k m42 [adapter z kołnierzem ]

taki byłby w sam raz - adapter m42 mam także nie byłoby problemu.
Czyli jedynym sposobem byłoby szukanie pierścienia 49-42 albo bawienie się w ewentualne pierścienie pośrednie (do których już mocowałbym obiektyw normalną stroną ) ale czy dają one dobre efekty to musiałbym zobaczyć na przykładach

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
To nie ma być redukcja 49-42 tylko pierścień odwrotnego mocowania 49-42, czyli oba gwinty zewnętrzne. Dawniej bardzo popularne, teraz trudno takie kupić, przeważnie są 52-42. Można też kupić adapter odwrotnego mocowania bagnet K-gwint 52
http://www.fotoraf.com.pl...2mm-p-1970.html
tylko trzeba mieć redukcję 52-49

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
WaldekW napisał/a:
pierścień odwrotnego mocowania 49-42

Kaźdy tokarz to ci wytoczy za parę złotych.

WaldekW napisał/a:
To nie ma być redukcja 49-42 tylko pierścień odwrotnego mocowania 49-42, czyli oba gwinty zewnętrzne. Dawniej bardzo popularne, teraz trudno takie kupić, przeważnie są 52-42. Można też kupić adapter odwrotnego mocowania bagnet K-gwint 52
http://www.fotoraf.com.pl...2mm-p-1970.html
tylko trzeba mieć redukcję 52-49

no tak - nie chodzi o zwykłe redukcyjne tylko o odwrotnego mocowania

tylko...mając już np pierścień K->52 musiałbym szukać jakiegoś pierścienia z gwintem wewnętrznym który nakładany byłby na M52 a z drugiej strony miałby już zewnętrzny M49
ale czy takie robią :?:

jest jeszcze jakakolwiek możliwość nabycia 49-42? (ktoś spotkał się może? nabył taki?) czy musiałbym szukać i zlecać jakimś osobom "wycięcie" takiego pierścienia?

wiktor33 napisał/a:
WaldekW napisał/a:
pierścień odwrotnego mocowania 49-42

Kaźdy tokarz to ci wytoczy za parę złotych.

jeżeli będę już bardzo zdesperowany to chyba tak zrobię :) może uda się za jakieś :-B albo tak "parę złotych"

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
dexter napisał/a:
tylko...mając już np pierścień K->52 musiałbym szukać jakiegoś pierścienia z gwintem wewnętrznym który nakładany byłby na M52 a z drugiej strony miałby już zewnętrzny M49
ale czy takie robią :?:
Oczywiście!
http://allegro.pl/search....=8863&country=1

Z tym że nigdy nie wiem, który wymiar jest wewnętrzny, a który zewnętrzny, więc chyba najprościej spojrzeć na zdjęcie :)

charfa napisał/a:

Oczywiście!
http://allegro.pl/search....=8863&country=1

Z tym że nigdy nie wiem, który wymiar jest wewnętrzny, a który zewnętrzny, więc chyba najprościej spojrzeć na zdjęcie :)

o :!: i o to chodziło :) swoją drogą, już byłem w pewnym momencie tak zakręcony, myślałem, że redukcyjne to to samo co adaptery :oops: :evilsmile:

dziękuję za rozwianie wątpliwości :-B :-B

p.s. przynajmniej dowiedziałem się, że mój wujek jest tokarzem :shock: :mrgreen:

prosciej bedzie kupić komplet zwykłych pierścieni pośrednich M 42 i używać obiektyw normalna stroną. a na pewno taniej. http://www.allegro.pl/ite...omatic_m42.html tu są z popychaczem w niczym to nie przeszkadza, podaje jako przykład.

To ma być redukcja 52-49. Często nazwy redukcja, adapter stosowane są zamiennie. Zwykle redukcja dotyczy redukcji filtrowej a adapter to szersze pojęcie i zawiera również redukcje.
Nie jestem specjalistą od makro, podobno dla mniejszych skali odwzorowania lepsze jest normalne założenie obiektywu przez pierścienie pośrednie, dla dużych odwrotne mocowanie. Pewnie dlatego, bo obiektyw nie przeznaczony do mokro jest zwykle korygowany na nieskończoność. Gdy odległość od fotografowanego obiektu do obiektywu jest mniejsza niż od obiektywu do matrycy to lepiej obiektyw odwrócić.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Uściślając, bo się bałagan moim zdaniem zrobił, powinieneś kupić coś takiego (linki przykładowe; wybrałem sklepy, allegro za szybko się dezaktualizuje):
http://www.infoto.pl/pl/P...ax_k_52mm/Show/

plus ew. redukcja filtrowa z 52 na 49 (lub o innych średnicach) czyli coś takiego:
http://www.e-cyfrowe.pl/r...-52-p-4335.html

Mam taki właśnie zestaw i działa :-)

Inne rozwiązanie:

http://www.foto-tip.pl/sk...2_mm-p-851.html
plus redukcja na 49 (ta sama co wyżej).

wtedy drugi obiektyw działa jak soczewka makro czy "Raynox", ma to tę zaletę że jak podepniemy taki obiektyw wraz z pierścieniem do zoom-a to uzyskujemy zmienne powiększenie. Niestety nie wiem jak z jakością obrazu, można się spodziewać że będzie gorsza ale to na pewno zależy od klasy użytych obiektywów.

Myślę że warto kupić obydwa pierścienie i redukcję (lub kilka redukcji ja mam 49-52 i 52-58), nie są to drogie rzeczy a na pewno znajdziesz jeden sklep gdzie kupisz wszystko naraz i zapłacisz jedną przesyłkę.

Zybi_S  Dołączył: 26 Sty 2009
Re: adaptery/pierścienie odwrotnego mocowania
Witam

dexter napisał/a:
Witam.. posiadam K200d i chciałem zakupić do niego pierścienie odwrotnego mocowania by połączyć np jupiterem 9-tką gdzie gwint zewnetrzny ma 49mm. Jednak z tego co zauważyłem m.in. na allegro występują tylko pierścienie z bagnetem K na 52mm

Istnieją jakieś pierścienie, które pozwolą na podczepienie odwrotnie 49mm? czy musiałbym kupować kilka przejściówek i stopniowo je łączyć ze sobą( o ile wogóle coś takiego zadziała? ) :-/ :roll:

z góry dziękuję za odpowiedź

Istnieją pierścienie odwrotnego mocowania z bagnetem K na 49mm.
Osobiście posiadam taki kupiony ponad 6 miesięcy temu (na Allegro)

Zapytaj się sprzedającego pierścienie z bagnetem K na 52mm czy i ewentualnie kiedy może mieć wersję z bagnetu K na 49mm.

Pozdrawiam

Może istnieją ale sam nie widziałem i na pewno jest ciężko kupić a do tego jest mniej uniwersalna. Do tego na 52mm poprzez tanią i prostą przejściówkę można założyć bez problemów obiektyw na 49mm a i takie na 52mm również (a sporo jest takich). Nie wiem czy istnieje przejściówka zmniejszająca 52-49 (nie specjalnie ma sens ze względu na winietowanie przy filtrach) a poza tym to redukcję 49-52 można np do polara zastosować kupić takiego na 52mm i używać z kitem (52mm) i z ze starymi manualami na 49mm.
Ale to tylko moje sugestie, opcji jest kilka jak widać. :-)

Makler, nie wprowadzaj ludzi w błąd, redukcja 49-52 jest bezużyteczna gdy gwint obiektywu ma 49 mm. Potrzebna jest redukcja 52-49 i bez problemu taką można kupić np. tu:
http://www.sklep.fotoabc....d=1&id=3,15,322
Sam taką redukcję posiadam więc na pewno istnieją.

WaldekW, do rozwiązania jakie podałem czyli adapter/pierścień odwrotnego mocowania na PK-52mm potrzebna jest przejściówka 49-52 aby założyć obiektyw z mocowaniem filtra 49mm i na pewno tu się nie mylę bo mam i używam takiej konstrukcji. Do adaptera z gwintem 49mm i obiektywie z gwintem 52mm oczywiście zmniejszająca 52-49, z tym że redukcja 52-49 wydaje mi się mniej przydatna (poza przypadkiem odwrotnego mocowania obiektywu) gdyż zakładanie filtrów o mniejszej średnicy może spowodować winietowanie.

Przyznaję rację co do dostępności takiej redukcji (52-49), rzeczywiście, sprawdziłem jest dostępna. Tu się bez bicia przyznaję, mylnie założyłem :oops: , jeśli z tym wprowadziłem kogoś w błąd to nie chcący.

Tak rzeczywiście masz rację powinna być redukcja 49-52. Jeżeli chodzi o redukcję 52-49 to przynajmniej z tymi popularnymi obiektywami nie ma winietowania (mam na myśli MC Helios 44, kit Pentaxa 18-55). Rozmiar filtra w tych obiektywach jest "przewymiarowany" wystarczy otworzyć dekielek i porównać średnicę przedniej soczewki z rozmiarem 49 mm. Wypróbowałem też redukcję 58-52 z obiektywem Sigma 70-300 DG (aby założyć rosyjską soczewkę do makro która ma gwint 52) i winietowania nie zauważyłem..

Skocz do: