Boxer  Dołączył: 17 Lut 2010
[GX10] Kiepskie fotki
Witam serdecznie.
GX10 używam od kilku miesięcy i powiem szczerze jestem NIE zadowolony.
Jego brat Pentax K10X wygrał wszystkie konkursy i to mnie skusiło do zakupu GX10.

Jest to moja pierwsza lustrzanka - wczesniej bawiłem sie Monoltą Z10.
Mardzo martwi mnie to ze czasami poprzebuje zrobić poprostu zwykłe zdjęcie bez kombinacji i w zasadzie zdjecie z AUTOMATU nie nadaje sie do niczego. Niebo przepalone, trudno uzyskać kontrast. Najczęściej 2 na 10 zdjęć nadaja sie do czegokolwiek bez obróbki w kompie.
Dzisiaj dla porównania bawiłem się Canonem D450- inny świat. Zdjęcia (te podstawowe) z AUTOMATU sa duzo lepszej jakości. Na niebie widać każdą pojedynczą chmurę a nie tak jak w moim GX10 wszystko białe i zlane.
Ja nie mówie o zabawie manualem czy preselekcjami, poprostu chodzi mi o zwykłe zdjęcie.
Pytanie: Co jest grane? Czy mam coś żle ustawione. Gdybym w ten sposób cykał na kliszy to bym poszedł z torbami.

HELP

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Jaki operator takie zdjęcia. GX10 to brat K10D. Oba to bardzo dobre aparaty jak to mówią - półprofesjonalne. Wymagają podstawowych UMIEJĘTNOŚCI i WIEDZY od użytkownika. W zamian dają bardzo wiele. Do zwykłego pstrykania w automacie kupuje się aparaty do tego przeznaczone.

Wiem, wiem chodzi mi tylko o ten p... automat. Czasami musze dać komuś innemu aparat do ręki i nie chce mi sie tłumaczyć co i jak więc chciałbym żeby było zrobione na AUTO i tyle. Sam używam preselekcji oraz manuala.

No to jak komuś dajesz to ustaw na P, podbij kolory, kontrast, pomiar matrycowy i wsio. Nie wiem jakim trafem masz przepalone zdjęcia, bo ten aparat prędzej niedoświetla niż prześwietla. Albo masz ustawioną korekcję ekspozycji na tym programie (nie wiem czy nie zapamiętuje dla każdego programu osobno) albo nie wiem co. Pokaż jakieś takie nieudane z exifem to się wymyśli co jest nie tak.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Pewnie 450D jest ustawiony pod pstrykaczy, takich co to się przesiedli z kompakta niedawno i nie chcą/potrafią wyjść poza tryb P.
W gx10 też się tak da, pobaw się suwaczkami.

Porównywałeś obie puszki w takich samych warunkach (momencie), czy osobno?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Boxer, wrzuć jakieś zdjęcia do porównania.

Proszę nie komentować zdjęcia pod względem zawartości. Chodzi mi wyłącznie o funkcje AUTOMATYCZNĄ.
Wybrałem kilka zdjęć zrobionych na zasadzie "Małpki"

Ex Time 1/800
Ex Prog normal
Ex mode Auto
EV 0,0
F number 9,0
Focal legth 18
35mm focal leght 27
iso 400

Ex Time 1/8640
Ex Prog normal
Ex mode Auto
EV 0,0
F number 8,0
Focal legth 18
35mm focal leght 27
iso 400

Ex Time 1/640
Ex Prog normal
Ex mode Auto
EV 0,0
F number 8,0
Focal legth 18
35mm focal leght 27
iso 400

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Boxer,
z EXIF'u wynika (na trzeciej fotce), że masz balans bieli ustawiony na "manual" (w jaki sposób sam ustawiałeś?). Przestaw na "AUTO" i strzel podobną fotę. Może to przyczyną.

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Zmień sposób pomiaru światła - na 2 i 3 masz ustawiony punktowy.

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Może rzeczywiście pomoże zmiana sposobu pomiaru światła. Ja zauważyłem, że kawałek nieba, w ostatnim zdjęciu, widoczny przez szybę, jest poprawnie naświetlony tzn. ma jakiś w miarę niebieski kolor :?:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Boxer, nigdy nie wiesz co automat wybierze.
tutaj jak widac uznal, ze wazniejsze sa szczegoly w cieniach - i przeswietlil niebo.

Jesli chronilby swiatla za wszelka cene, to cienie bylyby za ciemne.

Lustrzanka to nie jest aparat dla kazdego - nawet przy automatyce.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
mac710 napisał/a:
Ja zauważyłem, że kawałek nieba, w ostatnim zdjęciu, widoczny przez szybę, jest poprawnie naświetlony tzn. ma jakiś w miarę niebieski kolor
bo szyba jest przyciemniana :-p

Cytat
Sensing method: 2

Czylii?
Jaki masz pomiar swiatla ustawiony?

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
nemo napisał/a:
mac710 napisał/a:
Ja zauważyłem, że kawałek nieba, w ostatnim zdjęciu, widoczny przez szybę, jest poprawnie naświetlony tzn. ma jakiś w miarę niebieski kolor
bo szyba jest przyciemniana :-p

czyli po zastosowaniu filtra połówkowego czy polaryzacyjnego zdjęcie było by OK.

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Boxer, doskonale cię rozumiem, sam kiedyś miałem podobne zdanie o automacie (wtedy małpka Canona) kiedy nie do końca rozumiałem działania aparatu.

(Wyssane z palca statystyki) - 90% błędów zależy od nas. Musimy przygotować sprzęt tak, by zarówno nam jak i osobie która przykładowo będzie chciała zrobić zdjęcie to ujęcie się podobało - nie tylko pod względem zawartości, ale też jakości (rymy mnie trzymają że hej). Odpowiedni sposób pomiaru światła, wybór punktów AF, ogniskowa, ISO, ale też stabilność fotografa to podstawy :)

W zasadzie to nie wiem czy można się przyczepić do tych zdjęć. Imo wg automatu są jak najbardziej ok. Co aparat ma zrobić w sytuacji kiedy niebo jest zachmurzone i bardzo chce być przepalone? Naświetlając niebo dobrze cała reszta będzie czarna. To nie niebo jest istotne na zdjęciu. Uważam, że jest tak jak powinno być. Zrób zdjęcie w automacie gdzieś gdzie rozpiętość tonów będzie realna do zarejestrowania.

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Ewentualnie możesz zmienić korekcję ekspozycji (EV) na -0,7. Spróbuj :)

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Boxer, Jak chcesz mieć zdjęcia full-auto to poustawiaj aparat na full auto najpierw. Czyli pomiar swialta matrycowy (tu mialeś centralnie ważony na pierwszej fotce i spot na pozostałych), wybór AF na auto, tryb fotografowania na auto, czyli wszystko co jest zaznaczone na zielono na body. Najlepiej jeszcze w menu zwiększ sobie kontrast i wybierz kolorki Vibrant.
Myślę że będziesz zadowolony. :mrgreen:

Rafał

rafalf napisał/a:
i spot na pozostałych

No rewelka.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Boxer napisał/a:
Gdybym w ten sposób cykał na kliszy to bym poszedł z torbami.

Na negatywie najprawdopodobniej byś nie miał przepału. ;-)

Skocz do: