Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
ehh chłopaki chłopaki (ew. dziewczyny)... zostańcie przy aparatach, bo na zasilaczach to się nie znacie.
jeśli chcesz kupić porządny zasilacz, to oprócz patrzenia na markę musisz dostosować go do swoich potrzeb. nawet 600W może być za mało, jeśli przeciążysz pojedynczą szynę napięciową... Najprościej to spisać jakie urządzenia na danym woltażu mają pracować, spisać łączne obciążenie a potem poszukać zasilacza, który ma wystarczającą moc uciągnąć urządzenia na poszczególnych napięciach. W nowych komputerach (c2d + zasilane osobno karty graficzne) powinieneś szukać po pierwsze zasilacza z dwiema liniami 12V po drugie te dwie linie powinny być jak najmocniejsze, po trzecie ważne też jest maksymalne łączne obciążenie tych dwóch linii. W starych zasilaczach (szczególnie pod P4) dużą moc podawano na linię 3 i 5V bo to one zasilały np. procesor i inne podstawowe komponenty - w tej chwili podstawą jest linia 12V + ewentualnie 3V - 5V wychodzi z użytku.

Dla ambitnych - http://zenfist.pl/pelen.php?id=24

I nie patrz na tych co mówią - "mam fortrona za 30 zł "(wystarczy zerknąć na specyfikację takiego zasilacza) czy że "mam zasilacz 750 W i starczy". Dobry zasilacz, to taki, który uciągnie urządzenia i zapewni stały stabilny dopływ prądu (stąd ciężar - nie tylko od zabezpieczeń) - bez tego będą zwiechy, słaba wydajność procesora, BSODy, resety i palenie się sprzętu (a "szcześliwi głupcy" nie znają dnia ani godziny kiedy coś znowu padnie).
Przy słabym zasilaczu miałem sytuację, w którym podłączenie nowego dysku na SATA skutkowało odczuwalnym spadkiem wydajności - nic nie pomagało - aż wymieniłem obudowę (i przy okazji zasilacz).

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
O tym wlasnie wczesniej pisalem. Nie ma sensu pakowac sie w jakies Fortrony i inne dziadostwo, bo ryzyko jest za duze. Dziala, dziala, a ktorego ranka dym z obudowy placz, bo zdjecia z ostatniego roku poszly sie... trutututu.
Kiedys jak bylem mlody i g***i mialem tani zasilacz, ktory przyspawal sie do plyty glownej, pociagajac ze soba ram i jeden z 60GB dyskow (a wtedy to bylo COS).

Tanim zasilaczom mowie stanowcze NIE!!

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Soosa napisał/a:

I nie patrz na tych co mówią - "mam fortrona za 30 zł "(wystarczy zerknąć na specyfikację takiego zasilacza)

Zgaduję, że do mnie pijesz :mrgreen:
Z Twojego postu wynika, że jednak nie zerknąłeś na specyfikacje w/w zasilacza. :mrgreen: :-B

A mozesz ja przytoczyc? Bo jakos ciezko mi cos znalezc...

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Soosa napisał/a:
5V wychodzi z użytku
No niekoniecznie, wszystkie urządzenia USB używają 5V, każde z nich może pobierać nawet 500mA, a wchodzący USB3.0 podbija to nawet do 900mA.

Nie piję... ale nic sensownego więcej nie napisałeś. Na alledrogo pełno jest fortronów właśnie z wypasioną linią 3V i 5V a 12V jest potraktowana po macoszemu. Skoro piszesz, że można dostać "Super" Fortrona za 30 złotych, to próbuję zainteresowanego ostrzec, że superfortrony obecne na allegro to zwykle zasilacze przeznaczone do starego sprzętu. Z tego co się doszukałem, to wskazany przez Ciebie fortron ma na 12V tylko 10A, za to 5V rozdmuchane do 21A - pytanie co do czego? Według mnie ryzykujesz.
Cytat
Soosa napisał/a:
5V wychodzi z użytku
No niekoniecznie, wszystkie urządzenia USB używają 5V, każde z nich może pobierać nawet 500mA, a wchodzący USB3.0 podbija to nawet do 900mA.

zatem doprecyzuję - skala wykorzystania tej linii jest w tej chwili niewspółmierna do tego, co kiedyś było. A obciążenia przez Ciebie potwierdzają moje słowa, że powyżej 30A na taką linię to za dużo jak na dzisiejsze potrzeby. Zresztą zmiany w standardzie ATX mówią same za siebie - priorytetem stają się linie 12V (procesor i grafika jako najbardziej energożerne) a nie 5V. Zapomniałeś jeszcze wspomnieć, że linia 5V obsługuje jeszcze pamięci oraz bodaj sloty rozszeżeń.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
mój denat ma

3.3V - 28A
5V - 30A
12V - 15A .

Czy 15A przy 12V to mało?
To 180W, podczas gdy mój obecny komp tyle sumarycznie ciągnie, jak dobrze liczę.

Nie znam się na poborze mocy nowych konstrukcji, ale jeślibym robił upgrade, to nie do super-hiper komputera dla maniaka gier, ale tylko tyle, żeby sprostać współczesnym wymaganiom, np. aero u mnie nie chce (#$$#@@ :-D ) chodzić,
jakieś rozsądnie tanie 2 rdzenie, 2 gb i wsio ;-)

[ Dodano: 2010-02-17, 12:23 ]
ps. gdyby atom był trochę bardziej wydajny, a komputerki z nim tańsze, i z kieszeniami na zwykłe hdd i dvd, jakimś pci, to bym go brał, przy najbliższej finansowej okazji ;-)

Czy 15A to duzo na 12V? Nie mam wcale high-endowego zasilacza - CZTERY linie 12V, kazda 18A (czyli w sumie 52A). Wiec 15A to raczej malo.

odsyłam jeszcze raz do:
- http://zenfist.pl/pelen.php?id=24 - ciekawa lektura
kalkulator mocy zasilacza
trochę o standardzie ATX
trochę o lini 12V
i jeszcze poradnik kupującego
Sądzę że dużo wyjaśni każdemu zainteresowanemu.

Soosa napisał/a:
Nie piję... ale nic sensownego więcej nie napisałeś. Na alledrogo pełno jest fortronów właśnie z wypasioną linią 3V i 5V a 12V jest potraktowana po macoszemu.

Nie wiem co tam mają na allegro. I nie wiem na jakie patrzyłeś.
Fortron fortronowi nie równy :mrgreen:
Soosa napisał/a:
Z tego co się doszukałem, to wskazany przez Ciebie fortron ma na 12V tylko 10A, za to 5V rozdmuchane do 21A - pytanie co do czego? Według mnie ryzykujesz.

Dalej sie nie rozpisuje, bo muszę spadać.
Niech zdjęcie powie więcej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I naprawdę kosztował 30plnów.

no, to już znacznie zmienia postać rzeczy...

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
pjak, Gdzie takie okazje się trafiają?

Dzidziu napisał/a:
pjak, Gdzie takie okazje się trafiają?

Na giełdzie elektronicznej w łodzi na tzw: "grzebalcu". Był gość co przywoził je w kontenerkach po kilkanaście sztuk.
Wszystkie sprawne (tego sprzedawca nie wiedział), jak nowe. Zero kurzu w środku :mrgreen:

Oooo... Tu był i to w niewiele wyższej cenie :P
http://www.allegro.pl/ite...ha_p_tanio.html

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Pomyślę o FORTRONie przy najbliższej modernizacji stacjonarnego :-D ciekawe ma opinie 400 w ich wykonaniu.

Skocz do: