bumba  Dołączył: 16 Paź 2006
COSINA 100/3,5 MAKRO
mam nagrane szkło jw. Czy ktoś ma takie i mógłby podesłać jakieś sample albo link do stronki gdzie takie znajde? Ogladałem tylko na photosig.com narazie ale wolałbym żeby wypowiedziały sie osoby korzystające z niego. Warto nie warto ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Optycznie to to samo co SMC-Pentax-FA 100/3.5 Macro (tyle, że bez powłok SMC i inna elektronika). Cosina ta występuje też pod nazwami Vivitar, Phoenix, Soligor, więc możesz szukac dalej.

Na czym nagrałeś to szkło? Grundig?

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
l_uka chyba wrzucał sample z tej cosiny, obecnie ja ją użytkuję i dla mnie, do analoga, jest to idealny dystans ;-) a soczewka makro podwaja jej użyteczność

poszukaj opinii l_uki, napisał nieco więcej

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tu znajdziesz cropy z tej Cosiny w porównaniu do innych rozwiązań
http://www.mm.pl/~jurekz/macro/test_macro.html
Ja generalnie jest zadowolony z tego szkła. Oprócz makro (w cyfrze) może służyć jako krótkie tele, co może się przydać jak wybierzesz się do lasu fotografować żuczki a wyjdzie na Ciebie jeleń :mrgreen:
Mógłby mieć jeszcze jasność f2,8 i lepszą ostrość przy pełnej dziurze - ale w tej kategorii cenowej - nie ma konkurencji

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Nie mam sampli, użytkuję, poprzedni użytkownik to Marek Wyszomirski, jego zdjęcia tym szkłem są bardzo, bardzo! Na pewno gdzieś w sieci znajdziesz albo Marek się odezwie i coś podrzuci z archiwum.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
inna elektronika

no ja stawiam jednak na to, ze elektronika jest ta sama - aparat rozpoznaje to szklo jako pentax smc 100 macro.

l_uka napisał/a:
aparat rozpoznaje to szklo jako pentax smc 100 macro.

Kojarzę coś, że Marek Wyszomirski też toak miał. Tylko powłok nie ma.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
Tylko powłok nie ma

Ma, i to wielowarstwowe.

Nie ma SMC.

No.

To już u mnie zupełnie zboczenie.
Jak nie ma SMC to już dla mnie żadne powłoki. :-D :-D

fotonyf napisał/a:
Jak nie ma SMC to już dla mnie żadne powłoki.

Eeee, smc nie sa jakos-tam specjalnie super w stosunku do konkurencji, szczegolnie ostatnimi czasy... Natomiast Ghostless - to juz inna bajka :-)

Wiesz, przyzwyczajenie do marki.....

bumba  Dołączył: 16 Paź 2006
Canin napisał/a:
Tu znajdziesz cropy z tej Cosiny w porównaniu do innych rozwiązań
http://www.mm.pl/~jurekz/macro/test_macro.html

Dzięki Canin :)
Zdjęcia spod tego linku raczej mnie przekonały do tej Cosiny.
Ja szukam właśnie pod katem macro. Jak dobrze pojdzie na poczatku tygodnia bedę ją miał.

Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
Podłączę się pod temat, choć pytanie trochę inne. Gdzie można kupić ten obiektyw? Na allegro posucha, a w sklepach internetowych nie mogę znaleźć na stanie. Dzięki za odpowiedź.

ibej. duzo tam tego ostatnio bylo...

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Flagoon napisał/a:
Na allegro posucha

http://allegro.pl/item183...f_mc_macro.html

Robert napisał/a:
Flagoon napisał/a:
Na allegro posucha

http://allegro.pl/item183...f_mc_macro.html

A to jakim cudem mi umknęło? Dzięki, już licytuje (choć pewnie znowu mnie ktoś przebije)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
W tym watku toczy sie rozmowa na temat kupna nówek z Niemiec. Szkło jakieś 500zł + 20euro przesyłka. Ten SOLIGOR 100mm F3.5 AF MC MACRO z allegro już jest za 365,00 zł i pewnie przekroszy 400zł Imho nie wiem czy jest sens kupować uzywkę jeżeli nowe szkło można miec niewiele drożej.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
DLA ZAINTERESOWANYCH : na Iterfoto.com.pl Tamron 2,5/90 macro manual n/u za 550 zł. Sam bym go wziął,gdybym nie miał juz Pentaxa M 4/100 macro.Tamron ma jaśnieniejsza dziure ,a to sporo przy skali odwzorowania 1:2 - 1:1-mniej nadwyręza wzrok.
dodano 18/04/2007
I jeszcze cos dla desperatów macro: na Aledrogo w dziale M42 pojawił sie SMC Takumar 4/100 macro - wizualnie to samo ,co mój Pentax-M 4/100 macro,tyle że na gwint.Cena: 789zł (!).Nie obrażajac nikogo,ale ktos zamienił sie na łby.Ciekawe,czy znajdzie sie jakis desperat i kupi to za te pieniadze( za swojego dałem ponad 600,ale to ma bagnet).

awakqwq napisał/a:
W tym watku toczy się rozmowa na temat kupna nówek z Niemiec. Szkło jakieś 500zł + 20euro przesyłka. Ten SOLIGOR 100mm F3.5 AF MC MACRO z allegro już jest za 365,00 zł i pewnie przekroszy 400zł Imho nie wiem czy jest sens kupować uzywkę jeżeli nowe szkło można miec niewiele drożej.

Niewiele drożej? Razem z przesyłką wychodzi jakieś 550-600 zł, to jest jakieś 200 więcej niż za tą używkę. Ponad 50% więcej. Ale gdybym znał ten link wcześniej, to bym się zastanawiał. Ostatnio jakiś Soligor/Vivitar doszedł prawie do 500 zł. Wiem, bo myślałem, że go wciągnę.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Flagoon wszystko zalezy od indywidualnych zapatrywań. W przypadku takiej kwoty wole dołożyć te 200zł (choć myslę że ten soligor pójdzie za ponad 400zł) i mieć gwarancje że kupuję sprawny nowy produkt. Jak dla mnie różnca jest pomijalna - kwoto jak na kupno obiektywu jest nieduża zwłaszcza, że identyczny Pentax nowy kosztuje u nas 1100zł. Imho kupując obiektyw nie uważam żeby było warto bardzo przesadzać z oszędzaniem.

Skocz do: