pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Zamiana procesora w laptopie
Mam Celerona M530 @1,7GHz prawdopodobnie jest to Willamate. Jest to procesor na socket 478. Z wyżej taktowanych na te gniazdo jest Northwood. FSB też na 400MT/s, mają za to wyższe mnożniki(do 28x i 2,8GHz), ale taki sam cache. Fajniej byłoby np. Celerona D (najszybszy na Socket 478 ma 2,4GHz, ale 256 L2 cache zamiast 128).
Najfajniejszy jednak byłby Pentium. Tylko nie mogę znaleźć, który mógłby pasować. Chyba Dothan. 2MB L2 cachu na pewno by znacznie poprawił wydajność mojego laptopa, niestety jest na socket 479. Zabezpieczył się Intel przed przerabianiem starszych laptopów na lepsze :-/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
i pamiętaj jeszcze o tym, że raczej ogrzewania nie zmienisz

nie wiem właściwie o co pytasz w tym wątku, ale...

jak chcesz wymienić proca, to najlepiej sprawdzić, co producent lapa montował w tym modelu, i zmienić na jeden taki procków - inne mogą niekoniecznie współpracować z mobo i chłodzeniem

opiszon, w tytule jest, co chciałbym zrobić.

pawelek-79, ja wiem, ale nie wyartykułowałeś pytania ;-)

czy pytasz
- na co zmienić
- czy warto zmieniać
- o czym pamiętać przy zmianie
- itp ;-)

Instrukcja użytkownika str.111:
Niektóre modele notebooków PC posiadają możliwość rozbudowy procesorów. Niektóre jednak modele opracowane do pracy z procesorami ULV nie mają takiej możliwości. Poproś autoryzowanego serwisanta lub sprzedawcę o określenie możliwości ulepszenia procesora w Twoim notebooku. :-/

Nawet o zastosowanym procesorze ani słowa. Generalnie bardzo uniwersalna instrukcja obsługi. :-P

[ Dodano: 2010-02-17, 18:10 ]
opiszon napisał/a:
- o czym pamiętać przy zmianie

Głównie to. Na pewno nie warto zmieniać na 1,8GHz, który na pewno będzie pasować i działać. Chcę na coś wyraźnie szybszego, czyli co najmniej 2,4GHz.

pawelek-79, nie chodziło mi o instrukcję, tylko o research w necie, powinna być jakaś rodzina laptopów od twojego producenta :?:

Mój to ASUS X51Rseries, czyli C1,7, 1GB RAM (już rozszerzone do 2GB i wreszcie Vista działa płynnie).

X51Lseries:
Procesor Intel® Core™2 Duo T5250/T5450/T5750 : 1.86 GHz 533MHz, 2MB L2 Cache;
Procesor Intel® Core™2 Duo T2310/T2330/T2370 : 1.46 GHz - 1.86 GHz, 533MHz, 1MB L2 Cache;
Procesor Intel® Celeron® M550/540 : 1.86 GHz -2.0 GHz 533MHz, 1MB L2 Cache

X51R z innego miejsca w sieci:
Procesor Intel Core Duo T2130 1.86 GHZ
Ram: 1024 DDR2667 Mhz

Więc to na pewno nie ta sama platforma mimo tych samych oznaczeń.

[ Dodano: 2010-02-17, 18:35 ]
Nie mogę na obudowie znaleźć informacji o chipsecie. Pomogłoby to nieco. Ale upgrade tego to chyba przegrana z góry sprawa. :-?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Użyj jakiegoś programu do sprawdzenia co tam dokładnie na płycie siedzi. Swego czasu dobrze sprawdzał się w tej roli Everest Home http://www.dobreprogramy....dows,11558.html
W sumie jest to najmniejszy problem, bo nawet jak chipset będzie obsługiwał nowy, szybszy procesor i będzie się go dało fizycznie zamontować (po rozwiązaniu problemu z ew większym grzaniem się), to może tak się zdarzyć, że bios płyty głównej może nie obsługiwać nowego nabytku.
Na twoim miejscu postąpiłbym tak jak pisze instrukcja i skontaktował się z serwisem Asusa.

http://vip.asus.com/forum...SLanguage=pl-pl

I bądź tu mądry. Szczególnie nie rozumiem ostatniej wypowiedzi.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
pawelek-79, też kiedyś rozmyślałem o zmianie procka w laptopie. Ale pierwsze primo, na platformie AMD i tak bym nie wiele więcej osiągnął, a drugie promo, mimo że to tylko AMD był, to mobilne procki były astronomicznie drogie! A używek próżno było szukać.
Koniec końców, zainwestowałem w nowego laptopa... :-/

opiszon, dobrze prawi. A radę LDevil, weź sobie do serca i sprawdź co masz za płytę w tym lapku (Everest powinien dać radę). Jaki socket, przede wszystkim. A potem wszystko jeszcze raz przemyśl, i wybierz coś "szybszego" - i módl się żeby chciało to współpracować z Twoją płytą.

Coś jeszcze miałem napisać "mądrego" - ale mnie rozkojarzono.

SeizeThePicture napisał/a:
zainwestowałem w nowego laptopa...

Znajdź mi laptopa z c2d do 3 kzł i bez lustrzanego LCD :-P

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
pawelek-79, a może być jakiś używany Dell ?

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
pawelek-79, taniej ci wyjdzie kupno czegoś z C2D i sprzedaż tego co masz niż kupno procka

krzpob napisał/a:
taniej ci wyjdzie kupno czegoś z C2D

To sobie daruję upgrade.

może być jakiś używany Dell ?

Nie mam nic przeciwko, o ile będzie dużo lepszy od mojego.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Podaj dokładnie opisy z naklejek z tyłu, albo zrób zdjęcie. Samo x51r niewiele mówi.

MODEL: X51R
MB Ver.X51R ID:1A
79N0AS422362
X51R-AG189C
Check Number: 4900

Z naklejek z przodu:
Celeron-M530
15,4" WXGA
ATI Radeon Xpress 1100

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
pawelek-79, ja za 850 wyrwałem della inspirona6400 z c2d t2080 i 2gb ram

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
pawelek-79 napisał/a:
zainwestowałem w nowego laptopa...

Znajdź mi laptopa z c2d do 3 kzł i bez lustrzanego LCD :-P

Mam toshibę z lusterkiem, i wiesz miałem acera z matową, nie czuję, nie widzę różnicy, nawet w słoneczny dzień.

[ Dodano: 2010-02-17, 22:47 ]
tzn. może różnica jest, ale nie taka, żeby przeszkadzała w fotoszopie albo internecie, no chyba że oglądasz filmy Divx ciemne jak D...

TomaSzSz napisał/a:
nie czuję, nie widzę różnicy,

Czuję i widzę i to wielką różnicę. Brat ma taki ekran i mimo, że wygląda ładnie, to mi pracuje się okropnie i to na jasnych dokumentach. Nie wyobrażam sobie pisania na tym jak teraz, gdzie na biurku stoi lampa (jedyne źródło światła w tej chwili), a ja odbijam się się w ekranie. Oglądanie filmów odpada zupełnie. Za dnia tylko gorzej. Nie jestem fanem takich ekranów i ubolewam, że nie daje się wyboru kupującemu (z pewnymi wyjątkami).

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
pawelek-79 napisał/a:
Oglądanie filmów odpada zupełnie

Dziwne, mam matrycę glare w laptopie i oglądam na nim filmy bez problemów. Jak też inne prace wykonuję. Właśnie z niego piszę.
Jak widać, każdy ma inaczej.

Skocz do: