VINTERRIKET
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
plwk, 50, pytanie jakie 50? FA, A czy M?

M

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
No właśnie, chyba bez styków. Czy z takim może działać TVA, skąd ma wiedzieć jaka przysłona?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
I wszystko jasne. W obiektywach typu M ustawianie przesłony odbywa się wyłącznie z pierścienia na obiektywie.

VINTERRIKET
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
Coś jest nie tak. Exif podaje wartość przesłony jako 0. :roll: Sprawdzałeś na podglądzie czy aparat domyka przesłonę?

[ Dodano: 2010-02-17, 21:31 ]
nemo napisał/a:
nie ma exif

Jest jak powiększysz.

Teraz zauważyłem ze krecenie pierscieniem nic nie zmienia. Wartosc przysłony ulega zmianie ale patrzac w obiekty nie widzę zmiany listków.

Przekręć pierścień i lekko wstrząśnij obiektywem. Zobacz czy się pojawią.

VINTERRIKET
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
Przekręć pierścień i lekko wstrząśnij obiektywem. Zobacz czy się pojawią.

Krece pierscieniem ale nie widzę zmian w listkach przesłony, jakby ich nie było ale po zdjeciu obiektywu wszystko działa jak trzeba, co wiecej po przestawieniu aparatu na M i próbie zdjecia na F1.4 w czasue 1/60 wychodzi elegancka fota a przy F 22 w tym samym czasie czarny obraz...nawet lampa błyskowa niewiele daje....wiec chyba pierscien działa jak trzeba.

A masz w aparacie ustawioną opcję "Aperture ring permitted"? Po polsku to używanie pierścienia przysłony dozwolone czy jakoś tak?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Działa, działa. Ale ten obiektyw działa tylko w trybie M. Ewentualnie AV ale tylko na f1,4

No to dupa blada. ;-)

VINTERRIKET
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
A masz w aparacie ustawioną opcję "Aperture ring permitted"? Po polsku to używanie pierścienia przysłony dozwolone czy jakoś tak?

mam to ustawione :)

[ Dodano: 2010-02-17, 22:00 ]
Mam jeszcze do Was ostatnie dziś pytanie...dlaczego te zdjęcia wyszły tak ziarniscie przy iso 200.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
VINTERRIKET napisał/a:

Teraz zauważyłem ze krecenie pierscieniem nic nie zmienia. Wartosc przysłony ulega zmianie ale patrzac w obiekty nie widzę zmiany listków.

Jeśli masz obiektyw M przypięty do korpusu, to kręcenie pierścieniem nic nie zmieni tak od razu - dopiero przy robieniu zdjęcia popychacz przymknie przysłonę do ustawionej pierścieniem wartości (w trybie M, przy Av pozostanie pełna dziura). Jeśli chcesz zaobserwować przymknięcie to użyj zielonego przycisku (korpus przymknie przysłonę do ustawionej pierścieniem wartości by zmierzyć światło) albo podglądu głębi ostrości (też nastąpi przymknięcie do zadanej pierścieniem wartości).
O trybach TAv i pozostałych możesz zapomnieć - korpus potraktuje to i tak jako tryb Av (jak wciśniesz INFO zobaczysz potwierdzenie tego faktu dla każdego ustawionego trybu poza M) działający w dodatku tylko na pełnej dziurze...

VINTERRIKET
[Usunięty]
Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Właśnie miałem zapytać o zachowanie się przysłony w zależności od położenia pierścienia 8-)
Czyli w szkłach typu np Pentax M 50/1.7 przysłona przymyka się w momencie użycia zielonego przycisku lub spustu migawki?

Trzeba mierzyć światło przed wyostrzaniem, czy po?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
rey, tak - aparat zamyka ją tylko z zielonym, ze spustem i podglądem głębi ostrości.

Ustawienie ostrości nie ma znaczenia przy pomiarze światła.

Skocz do: