Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Voigtlander APO-LANTHAR 90 mm f/3,5 SL II
Pojawiło się nowe dziecię w rodzinie

Konstrukcja 6 soczewek w 5 grupach
Stabilizacja obrazu nie
Autofokus nie
Ogniskowa 90 mm
Otwór maksymalny f/3,5
Dystans min. 0,5 m
Kąt 27 stopni
Przesłona f/3,5 - f/22, 9 listków
Mocowanie Canon EF, Pentax KA, Nikon F
Powiększenie 1:3,5
Filtr 52 mm
Obudowa Metalowa
Wymiary 63 x 48,2 mm
Waga 320 g

I tak dla przypomnienia pozostałe starsze rodzeństwo: http://www.cosina.co.jp/s...lish/sl2-e.html

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Crow napisał/a:
Mocowanie Canon EF, Pentax K, Nikon F

Oczywiście dla Pentaksa bagnet KA (już mnie wystraszyłeś, że nie ma styków - uważaj na moje serce :lol: ).

Co poptyczni za p.i.e.r.d.o.ł.y wypisują, że tylko Nikon dostanie styki. KA ma styki bo już złupiałem?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Idź do źródła, a nie do opacznych. Oczywiście, że ma styki:
http://www.cosina.co.jp/s...0sl2/index.html

Jak masz na opacznych konto i filtr na reklamy to dopisz im w komentarzu, że głupoty wypisują, ja nie będę tam niepotrzebnie zaglądał.

Ten sam link im zapodałem.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Crow, optyczni sami mają styki (przegrzane), nie powinniśmy ich posądzać o jakiekolwiek kompetencje.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Ciekawy jestem jak Ultra Skopar 20mm f/3.5 wypada w porównaniu z moją Cosiną 20mm f/3.8 (mocowanie KA), która w porównaniu ze starym Flektogonem 20mm f/4 wypada na spory plus w połączeniu z Velvią, Provią i negatywami Fuji Press.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
romeoad napisał/a:
Ultra Skopar 20mm f/3.5 wypada w porównaniu z moją Cosiną 20mm f/3.8 (mocowanie KA)

Mysle ze mega lepiej. Mialem Cosine, skopara nie, ale inne szkla voigtlandera i wiem ze to naprawde solidne optycznie sprzety :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Crow, zapomniałeś dodać informację o soczewce "close up". Podobnie jak w przypadku Vojtka 40mm f/2 SL II.
Dla Lanthara, dołączona soczewka makro pozwala na zwiększenie skali odwzorowania do wartości 1:1,8 przy odległości 35 milimetrów.

Ciekawe jaka będzie cena tego szkiełka, myślałem nad czymś do makro do zabawy i gdyby było tańsze niż EF100/2.8 to czemu nie?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Eldred, do zabawy z makro to bym jednak polecał coś co daje bez żadnych dodatkowych soczewek co najmniej skalę 1:2. Założenie soczewki (nawet dedykowanej) działa tak, że ciężko jest przeostrzyć np. o 10cm bez kręcenia nie wiadomo ile pierścieniem.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Za 1800zł jest Tokina 100/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma 105/2.8. Wszystkie mają AF i skalę 1:1. A ten Voight to takie niewiadomo do czego :-)

Bruinen, nie chodzi mi o ekstremalne makro, odwzorowanie 1:3 by mi w pełni wystarczyło. Większym już się bawiłem (twój soligor + raynox) i jakoś szybko się znudziło. Rozglądam się też za takumarem 100/4 macro na m42, on ma zdaje się 1:2 i byłby w sam raz ;-)

Eldred, twoja stopka jest przezabawna :-P Wygadałeś się jakie będą premiery na PMA. To jest niewybaczalne.

Crow napisał/a:
Wygadałeś się jakie będą premiery na PMA.
tiaa, fajnie by było... naprawdę :->

Crow podałem tylko prawdziwe napisy z moich zabawek, w nocy ktoś mi je pozdrapywał i napisał na nich "Canon" (a to wcale wielkie armaty nie są :-> ),
to przynajmniej w stopce mam prawdziwe.

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Kiedyś do prawdziwej makrofotografii był:
Voigtlander SL Series I 125/2.5 APO-Lanthar
Apochromatic 1:1 Macro Lens
http://www.cameraquest.com/Voigt%20SL.htm

Crow, Poprawiłem oznaczenia obiektywów.

WaldekW, cudne to szkiełko 125/2.5, idealne by było. Ale pewnie sporo droższe od AF'owych setek makro.

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Pentagram
35mm czy 350mm ? ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ytr, oczywiście zero musi być. :-D (znaczy - 350mm)

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Nabyłem niedawno nokton 58 SL2 u S.Gandy, jestem bardzo zadowolony z zakupu. Wydaje się, że w drugim wydaniu 90-ki firma zaoszczędziła na materiałach.

Skocz do: