Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Darowizna
Czy ktoś z was otrzymał/dał darowiznę? Jak się do tego przybrać od strony papierkowej i US tak, aby odliczyć to od podatku?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Pozwolę sobie podpiąć pod ten topic,
jestem aktualnie na tym samym temacie :-) .
Tylko u mnie chodzi o współwłasność samochodu,
tj. ojciec daruje mi swoją część samochodu, którego jesteśmy współwłaścicielami.

Wystarczy w takim wypadku napisać, że daruje należącą do niego część samochodu, czy jak? Bo głupio by wyliczać, ile by mogło być warte auto, potem dzielić przez 2...

Czyli wg. wzoru z tej strony, to by wyglądało tak?

Cytat

....
Art.1

Darczyńca oświadcza, że daruje Obdarowanemu przynależną mu część samochodu marki.... itd, a Obdarowany oświadcza, że niniejszą darowiznę przyjmuje.

....

Art.3

Darczyńca oświadcza, iż w stosunku do Obdarowanego jest ojcem, oraz że jest to pierwsza darowizna, którą w ciągu ostatnich 5 lat dokonał na rzecz Obdarowanego.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
volender napisał/a:
Czyli wg. wzoru z tej strony, to by wyglądało tak?

Tak.

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
Crow, zajrzyj do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych ze stanem prawnym obowiązującym na 31-12-2009.
Art 26 wskazuje na jakie cele może być przekazana darowizna i jakie są warunki odliczenia jej od dochodu.
;-)

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Najlepiej i najprościej w takich sytuacjach jest po prostu wysłać list do swojego Urzędu Skarbowego z prośbą o interpretację. Przepisy niby są jedne, ale urzędów i urzędników wiele...

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
Może trochę sprostuję ;-)
mdfan napisał/a:
najprościej w takich sytuacjach jest po prostu wysłać list

Może nie list ale druk ORD-IN.

Cytat
Przepisy niby są jedne, ale urzędów i urzędników wiele...

Od 2007 roku zmieniła się ordynacja podatkowa i interpretacje wydaje MF.
MF upoważnił do wydawania interpretacji cztery Izby Skarbowe w zależności od miejsca zamieszkania podatnika. Nie ma już takich pomyłek jak wcześniej.

volender, zajrzyj do art 4 ustawy o podatku od spadku i darowizn

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Ja gdy byłem w podobnej sytuacji po prostu pojechałem do US z Tatą który był właścicielem samochodu i wszystko by było ok i załatwione od ręki (czyli jedno oświadczonko i po sprawie) ale się okazało że skoro samochód był kupiony już po ślubie rodziców i choć właścicielem w papierach jest Ojciec to darować mogło tylko dwoje rodziców a nie jedno z nich. Tak że nie obyło się bez powrotu do domu po podpis Mamy.

Ogólnie jeśli nie masz daleko do US to najłatwiej po prostu podjechać i się wszystkiego dowiedzieć, wziąć druczek który pomogą Ci ew. wypełnić (podadzą Ci akceptowalną przez nich wartość danego samochodu) i potem tylko podrzucić podpisane oświadczenie.

Edit:
Oczywiście można też zadzwonić ale u mnie są tak uprzejme i ładne panie w tym urzędzie że aż miło tam podjechać. :mrgreen:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
BuR-ToN napisał/a:
i choć właścicielem w papierach jest Ojciec to darować mogło tylko dwoje rodziców a nie jedno z nich. Tak że nie obyło się bez powrotu do domu po podpis Mamy.
A tak, to prawda. Wspólnota majątkowa, to wspólnota majątkowa. Tak więc, volender, jeśli twój ojciec "pozostaje w związku małżeńskim" i nie ma rozdzielności majątkowej, to nawet jeśli w papierach właścicielami jesteście tylko wy dwaj, umowę darowizny muszą podpisać i on, i Twoja mama (albo jego żona, ale nie twoja mama, różnie to bywa na świecie).

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Dzięki panowie.
Sprawa skończyła się tak, że w US powiedzieli mi, że do 9000 zł nic u nich nie trzeba nawet zgłaszać, więc jedynie udałem się przepisać OC, ew. do wydziału komunikacji :-) .

Skocz do: