motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
sposob na wiekszy kontrast na odbitce...
Znacie moze jakis tajny sposob zeby podniesc kontrast na papierze stalogradacyjnym? Wiem ze to karkolomne, ale moze jakos sie da... :->

Rarog  Dołączył: 10 Maj 2006
Odpowiednia chemia. Kontrastowy wywoływaczl. Np http://www.czarno-biale.p...c831981e46de4d6

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Zwiększyć ilość bromku potasu w wywoływaczu. Zwiększyć stężenie wywoływacza. Papier lekko niedoświetlić i przedłużyć czas wywoływania. Po obróbce "przelecieć" powiększenie w rozcieńczonym osłabiaczu Farmera. Wszystko można osobno, a można też razem po kolei.

Rarog, wywolywacz bedzie w-14 wiec w miare kontrastowy
technik219 napisał/a:
Zwiększyć stężenie wywoływacza

o ile mniej wiecej?
technik219 napisał/a:
Papier lekko niedoświetlić

ok 10% czy wiecej
technik219 napisał/a:
przedłużyć czas wywoływania

mniej wiecej ile?

i tak pewnie doswiadczalnie bede musial robic, ale chociaz od jakich wartosci zaczac?

motaba_virus napisał/a:
i tak pewnie doswiadczalnie bede musial robic, ale chociaz od jakich wartosci zaczac?

Raczej się bez tego nie obędzie. Wiesz jak to jest z gustem... Nikt nie wie jakiego efektu oczekujesz.
Kiedyś się też bawiłem w podbijanie kontrastu. Zmiana parametrów typu: temperatura, ilość bromków, alkalizacja, zmiana czasu pod powiększalnikiem i czasu moczenia... w jasny gwizdek roboty. No i też miałem W-14.
Powodzenia! :mrgreen: :mrgreen:

motaba_virus napisał/a:
o ile mniej wiecej?

Wystarczy jak wywoływacz na 2,5 litra rozrobisz na 1,5 - 2 litry (zawsze możesz potem rozcieńczyć). Tu nie ma gotowych recept, wszystko na czuja i na eksperyment. Jak nie pójdzie na stężonym (efekt będzie nie ten) zawsze możesz dodać bromku.

ok dzieki panowie niedlugo bede walczyl :-)

[ Dodano: 2010-02-19, 00:19 ]
technik219 napisał/a:

takmnie natchnelo... a nie powinienem skrocic czasu? bo jak za dlugo bede trzymal w wywojce to zszarzeje... czy zle mysle?

motaba_virus napisał/a:
[ Dodano: 2010-02-19, 00:19 ]
technik219 napisał/a:

takmnie natchnelo... a nie powinienem skrocic czasu? bo jak za dlugo bede trzymal w wywojce to zszarzeje... czy zle mysle?

Chodzi o przypadek gdy nie doświetlasz.
Kombinacja - niedoświetlenie/przewołanie(przez przedłużenie czasu wywołania) generalnie zwiększa kontrast. Tak jak prześwietlenie/niedowołanie(skrócenie czasu) - go zmniejsza. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Raczej nie przekraczam 5-6 min wywołania dla 20 st. C (może ktoś ma inne doświadczenia). Zawsze warto zrobić test stripe wcześniej. Tutaj dla max dopuszczalnego czasu.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Był kiedyś taki sposób, polegało to na tym, że jak chcesz zmniejszyć kontrast przymykałeś mocno obiektyw powiększalnika i używałeś długich czasów. Żeby zwiększyć kontrast trzeba zrobić odwrotnie. Kolejna sprawa, bardzo ważne jest dobre oświetlenie w ciemni, żeby nie zadymiało papierów, jak robisz odbitki w łazience, dobrze by było w pobliżu powiększalnika wytłumić wszelkie odblaski. Bardzo ważny jest też wywoływacz, polecam fenal, lub kontrastowy 2m z czarno-białe, podobno dokumol też jest dobry. Oczywiście same obiektywy mogą być mniej lub bardziej kontrastowe. Mój El-nikkor, w porównaniu z anaretem jest dużo bardziej kontrastowy, różnicę widać już na maskownicy. No i papiery muszą być odpowiedniej jakości, najlepiej dobry baryt, plastiki potrafią szarzeć np Kodak tak miał, Foma, chociaż niektóre są dobre np Agfa, na koniec dodam, że oczywiście papiery i chemia powinny być świeże.

Pozdrawiam
Piotr

Pioter napisał/a:
Żeby zwiększyć kontrast trzeba zrobić odwrotnie.

Serio?

Nie wiem czemu ale przypomniał mi się fajny felieton Johnstona

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Rarog napisał/a:
Pioter napisał/a:
Żeby zwiększyć kontrast trzeba zrobić odwrotnie.

Serio?

Nie wiem czemu ale przypomniał mi się fajny felieton Johnstona

Serio, serio, myślę, że chodzi o czas naświetlania, żeby naświetliły się najjaśniejsze obiekty na zdjęciu, a te ciemniejsze po prostu nie zdążyły. Efektem będzie pozornie większy kontrast, choć to będzie po prostu niedoświetlona odbitka. W zestawieniu z fenalem może z tego coś wyjść. Oczywiście zawsze można maskować, wysłaniać itd.

Pozdrawiam
Piotr

Pioter napisał/a:
Oczywiście zawsze można maskować, wysłaniać itd.

Kombinacji jest na masę. Dlatego dobrze wykonane odbitki są tak cenne.
Eeech tęsknię już za zapachem ciemni...

mike666  Dołączył: 23 Gru 2008
technik219 napisał/a:
Zwiększyć ilość bromku potasu

Bromek jest antyzadymiaczem w nadmiarze powoduje zanik wywoływania.. do zwiekszenia kontrastu polecam węglan sodu .
Można też zrobić albo kupić wywpływacz infekcyjny lub urzyć wyw rengenowskigo
tu przepis na lith http://unblinkingeye.com/Articles/Lith/lith.html

mike666 napisał/a:
Bromek jest antyzadymiaczem

Czyli powoduje podwyższenie kontrastu. A "antyzadymiaczem" jest w istocie.
mike666 napisał/a:
w nadmiarze powoduje zanik wywoływania

Wszystko, co w nadmiarze szkodzi ;-)
Gdy "zwykły" wywoływacz papierowy zawiera ok. 1 g KBr i 20 g węglanu, to kontrastowy już 4,5 g KBr i 30 g. węglanu. Wywoływacze kontrastowe zawierają również więcej substancji wywołującej, czyli: efekt działania wywoływacza kontrastowego można osiągnąć w najprostszy sposób przez użycie "normalnego" wywoływacza rozrobionego w mniejszej ilości wody.
mike666 - czójny jesteś :-D

Powiem tylko jeszcze że od bromku lepszy benzotriazol

mike666 napisał/a:
Powiem tylko jeszcze że od bromku lepszy benzotriazol

Przepraszam bardzo, ale A. Kotecki pisze w swojej "Fotografii czarno-białej", że dodatek benzotriazolu daje silny odcień niebieskawoczarny obrazu i zmniejsza kontrasty oraz zaczernienie maksymalne obrazu" (wyd, 1981. str.352) . Komu mam teraz wierzyć?

Tylko Sobie !! I Swoim testom ;-)
Ja używałem i bromku i benzotriazolu i benz lepszy zwlaszcza jeśli chodzi o ratowanie starych papierów np foton ktore miały po latach zadymienie s slaby kontrast- choć ten to miały zawsze słaby
Ale nawet na świerzym papierze nie zauważylem zmiany barwy

Cytat
Ale nawet na świerzym papierze nie zauważylem zmiany barwy

Nie zauważysz, bo to jest tylko "odcień". Zrób odbitkę w W-1 i W-14, porównaj, może zobaczysz. W-1 i W-23 w stosunku do W-14 dają odcień cieplejszy. Przy odbitkach obok siebie widać.
A w ogóle to są akademickie dyskusje. Zaraz zaczniemy dyskutować ile diabłów zmieści się na główce szpilki :-P

technik219 napisał/a:
Zaraz zaczniemy dyskutować ile diabłów zmieści się na główce szpilki

trzy? :-P

technik219 napisał/a:
A w ogóle to są akademickie dyskusje

Co racja to prawda

Skocz do: