Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nokia 5800 xpressmusic - ma ktoś ?
Jeżeli ktoś ma to bardzo bym prosił o realne doświadczenia z tym telefonem...
1 - Bateria
2 - odtwarzanie video (instalacja kodeków/wydajność itd.)
3 - wygoda korzystania z wyświetlanej klawiatury
4 - budowa/obudowa

Czytałem wiele testów i opinii, ale jak zwykle mocno się różnią...

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Ja mam:

1. Porównując z moim N3110c jest słabo - podczas gdy 3110c maksymalnie wytrzymuje na baterii około miesiąca przy bardzo małym użytkowaniu (sms raz na dzień sprawdzanie godziny i takie tam nic wiecej) to średnia dla N5800 to około tygodnia.W normalnym użytkowaniu tzn - radio i muzyka w drodze sms rozmowa i takie tam to zwykle 3 dni max 4. Gdy się zachce GPS potrafi zeżreć baterie w ciągu jednego dnia. nie mówiąc o surfowaniu po necie w 3.5G - bawiąc się telefonem i uaktualniając go i instalując z netu rożne rzeczy zeżre baterię momentalnie w 2-3h :).Myślę ze nie powinieneś się przejmować baterią bo to szybkie jej zżeranie to raczej domena każdego nowoczesnego telefonu z systemem typu Symbian Android etc.

2.Filmów nie oglądałem - jakieś tam demo filmy są i wyglądają ok. Divx.com zrobił prototyp odtwarzacza ale nie działa ok tzn nie ma obsługi dotykowego ekranu a producent to olewa (znaczy divx.com). Kumpel coś mi tak kiedyś jakiś film pokazywała u siebie i działało ok u niego jak mówi. Ja nie drążyłem jakoś dalej problemu. Wbudowany odtwarzacz opiera się na RealPlayerze.

3.Klawiaura bardzo wygodna - można korzystać ze zwykłej telefonicznej, ale ja wole pełnoekranową qwerty na której ekspresowo pisze sie dwoma walcami wskazującymi. Bardzo lubię pisać piórkiem i rozpoznawanie pisma daje radę, czasem pomyli t z ł, a czasem zadziwia ze taki beznadziejny zawijas rozpozna prawidłowo. Pamiętać trzeba tylko by telefon nauczyć swojego pisma. W najnowszym sofcie wprowadzono bardzo przyjemne przewijanie kinetyczne.

4. Solidna, z wyglądu pancerna się wydaje, moja wydaje delikatny trzask jak się bierze do reki tak organoleptycznie to mi chyba okolice klapek, pamięci i sim. Rysik można łatwo zgubić - można dokupić za 3 dychy 3 sztuki w sklepach nokii. Plectronem sie nie posługiwałem jeszcze.

Aparat daje rade, ma AF i ogniskową coś koło 28mm jak mi sie wydaje, lampa błyskowa z dwóch diodek daje radę. Soczewki Zeissa. Słuchawki ok ale jak na moje ucho trzeba włożyć dołączone babki bo mi wypadają, a i przy słuchawkach Nokii to gąbki zabezpiecza te uszczelki badziewne w słuchawkach które wszystkim się gubią.

Kupić polecam w sklepie, salonie nokii nigdy w salonie telekoma. Tam będziesz miał brandowany soft i papa uaktualnieniom w zależności od widzimisię telekomy. Kumpel czeka az Orange raczy ruszyć dupę i wypościć soft. Ovi Maps 3 działają masz do ściągnięcia cały świat w map loaderze sumarycznie coś chyba 2GB. W zestawie masz kartę 8GB wiec luz:)

Ogólnie telefon jest ok i daje radę i wole go niż niedopracowanego IPhona.

Thadeus napisał/a:
Kupić polecam w sklepie, salonie nokii nigdy w salonie telekoma. Tam będziesz miał brandowany soft i papa uaktualnieniom w zależności od widzimisię telekomy.

rozumiem że chodzi ci o kupno w sklepie (np. euroagd) a nie w salonie ery,plusa czy orange?

Tak dokładnie, poza tym w salonie dziwnie masz drożej jeśli chcesz kupić sam aparat.

Telefony w zwykłej sprzedaży w sklepach typu Euro, komputronik, Nokia store mają soft nie brandowany w przeciwieństwie tych sprzedawanych w salonach i co ciekawe czasem mogą mieć zmiany hardwarowe jak np z HTC Magic który sprzedawany w Orange i O2 ma mniej pamięci rom (o ile pamiętam). Kumpel czeka aż łaskawie Orange raczy wypuścić nowy soft i np nie może zainstalować nowych map :).

Dostępny jest także Mode Nokia 5800 Navigation Edition - w którym w zestawie masz dodatkowo oryginalne uchwyty i inne bajery do mocowania na szybie ( 2 rodzaje z tego co widzę) i ładowarkę No i ładniejszy Czarny kolor z jasno szarym obramowaniem. :)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
sądzę, że najlepiej kupić na allegro a nie w żadnych sklepach gdzie naliczają kosmiczne marże.

Co do samego telefonu:
Nie powiem zbyt dużo, bo miałem z nim mało do czynienia ale co nie co mogę skrobnąć.
Wykonanie - bardzo fajne, wszystko dobrze spasowane z dobrej jakości materiałów.
Filmy - o dziwo bardzo dobrze wyglądają. Oglądałem kilka z youtube więc jakość sama w sobie nie była za ciekawa ale daje radę.
Wyświetlacz - czuły, fajnie się użytkuje - chociaż ja nie przepadam za dotykowymi ekranami to ten jest na prawdę w porządku jak już się człowiek przyzwyczai do tego ustrojstwa.

ogólnie telefon bardzo na PLUS!

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
przepraszam że nie na temat,ale polecam blackberry 8900.zacny telefon.divx super bateria super,budowa super.Najlepszy telefon jak dla mnie.Testuje dużo ;) mam okazje bo kolega jest właścicielem salonu plusa ;-)

Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
Mam ten telefonik. Fajny. Ostatnio miałem mały problem, zadzwoniłem na poczte głosową i kazali mi wcisnąć jakąś cyfre ;-) No, ale już problem rozwiązany :-)

Thadeus, umiesz użyć lampy błyskowej jako latarki ? Da się w ogóle ?

Fafniak - mam podone odczucia co do baterii jak Thadeus, miałem do niedawna motorole, ajny telefonik, ale jednak Nokia ma lepsza baterie.

Klawiatura, bardzo wygodna, ja wciskam rysikiem, nawet rysikiem można uzyskać bardzo zadowalające tempo.

Aparat, daje rade, można troche pobawić się ustawieniami, myślę że starsze tanie cyfraki są mniej ustawialne w tym zakresie.

Dobrze łączy się z sieciami bezprzewodowymi.

Ogólnie, to żałuje i brakuje mi tylko jednego, 5800 nie myje naczyń :(

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
YellowLabel napisał/a:
sądzę, że najlepiej kupić na allegro a nie w żadnych sklepach gdzie naliczają kosmiczne marże.
Na allegro często wciskają "niby" nowe/nie używane telefony i "niby" z niebrandowanym softem. Ja na allegro kupiłem telefon po raz pierwszy i ostatni.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Kuzyn Mygosi miałeś pecha. Trzeba kupować u wiarygodnych sprzedawców.

janek_wu napisał/a:
Kuzyn Mygosi miałeś pecha. Trzeba kupować u wiarygodnych sprzedawców.
Sprzedawca to Vigor_electric . Telefon miał być z oryginalnym (niebrandowanym) softem a był z Ery ... dodatkowo znalazłem w pamięci kogoś dane (był używany ... jakieś skróty do gier, muzykę). Najlepsze jest to że się pytałem przed zakupem to nie potrafią @#$$^ powiedzieć prawdy. :evil:

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Na szczęście kupując od firmy, telefon zawsze można odesłać, nawet bez uzasadnienia i odzyskać kasę.

janek_wu napisał/a:
Na szczęście kupując od firmy, telefon zawsze można odesłać, nawet bez uzasadnienia i odzyskać kasę.
To był telefon "od firmy*" .... mam gwarancję ... ale już nie chciałem odsyłać (przynajmniej nie zawalili z gw. która miała być oryginalna i była ... ale gdyby była jeszcze jedna wpadka (np. z gw.) to już poświęcił bym dodatkowe pieniądze by się tego pozbyć).

* - która ma ~3 sztuki danego telefonu, prowadzi też komis (jak widać raczej tylko i wyłącznie komis który ew. odkupuje "prawie nowe" telefony od tych którzy dopiero co podpisali umowy i chcieli się pozbyć "sprzętu") .... i od takiej "firmy" już nie kupię a tego jest właśnie pełno na allegro

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Kuzyn Mygosi, pech :) Kupiłem około 10 telefonów na allegro, ze 4 xboxy i kupę innego sprzętu i nigdy nie trafił mi się inny niż opisywany na aukcji.
No dobra, jeden xbox był porysowany - ale odesłałem i facet zwrócił kasę.

Teraz szukam kolejnego telefonu - również na w/w portalu.

słuchajcie - jak najprościej przeprowadzic migracje kontaktów z jednego telefonu na drugi?
(ok 400)
dawca: soneerricson c902
biorca:nokia5800

miszczu77  Dołączył: 31 Sty 2010
Chyba najlepiej poprzez synchronizację z Outlookiem.

tak wlasnie wyczytalem i staram sie to zrealizowac

hmm - Ja używałem - Bluetootha i aplikacji Transfer z Menu Aplikacji Telefonu.

Nokia Ovi także powinien to zrobić

Zanim zaczniesz coś grzebać więcej proponuje wsadzić SIM PlayOnline np ze startera za 9 zeta 1GB.
Lub zestaw połączenie WiFi z kompem. Następnie wstukaj na klawiaturze telefonu *#0000# jeśli wersja oprogramowania jest niższa niż 40 to "Opcje aktualizacja oprogramowania" w tym samym menu :) - Sciąga jakieś 17MB uaktualnienia i automatycznie sie aktualizuje - KONIECZNIE NA NAŁADOWNEJ BATERII - ja chyba miałem jeszcze ładowarkę dla bezpieczeństwa. Po aktualizacji. W aplikacjach szukasz sobie Akt. oprogr.i ściągasz co tam nowego dają m.in nowe OVI Maps i jazda:) Aplikacja OVI sklep - możesz sobie pościągać rożne bzdety typu gierki, dźwięki tematy i takie tam, ale są także programiki narzędziowe. Mapy Ładujesz MapLoaderem - do nabycia na nokia.com po kilku klikach. odpalasz i po chwili możesz zapełnić kartę mapami z całego świata. Dostępny jest także NOkia Mail - w technologi Push - jeśli masz Orange to możesz wykupić usługę u nich - chyba za 20 zeta o ile pamiętam, miesięcznie - do 10 skrzynek mail.

A i jeszcze zainstaluj Nokia Ovi z płytki jaką dostałeś- ja zacząłem od instalacji najnowszej ze strony nokii i nie widziało mi telefonu - męczyłem się z tym ze hej. może jak nowa wersja nie będzie beta to zadziała mi.

A2 w Aplikacjach jest aplikacja Konfig. telef. ale nie bawiłem sie nią za bardzo najprawdopodobniej do szybkiego przeniesienie ustawień i konfiguracji telefonu.

A3 - Telefoniczna przeglądarka internetu jest bardzo fajna i sprawna- ale ja polecam jeszcze fajniejszą Operę Mobile 5, działa bardzo ładnie i jest znacznie wygodniejsza. Googiel ma do zaoferowani klienta i chyba działa w technologii Push ale nie testowałem.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Fafniak napisał/a:
jak najprościej przeprowadzic migracje kontaktów z jednego telefonu na drugi?

Ja wysłałem sobie wszystkie przez bluetooth na komputer, a potem z komputera na drugi telefon. Szybko i sprawnie. W telefonach SE wysyła wszystkie kontakty w 1 pliku.

Cytat
W telefonach SE wysyła wszystkie kontakty w 1 pliku.

no albo ja cos zle robilem, albo nie dziala to tak dobrze.
Tak czy inaczej operacja przeprowadzona juz pomyslnie.
Inna sprawa są SMS-y - mam kilka ważnych które chciałbym przepisać ALE z numerem który wysłal tego sms-a

[ Dodano: 2010-02-19, 09:03 ]
Wrrrr.... po aktualizacji oprogramowania zniknęła gdzieś klawiatura - duża - mam tylko "mikro klawiature " do pisania - jak to zmienić?

Po aktualizacji jest to jakoś zautomatyzowane - i jak przewrócę koma na bok to włącza się duża :) a jak przewrócę w pion włącza się ta numeryczna ze zwykłego telefonu. Imho lepiej przemyśleli to niż poprzednio.

Codo SMS to chyba opcja forward albo ex port msg do txt - niestety nie znam SE. Jedyne co przychodzi mi do głowy to przekopiowanie najważniejszych sms na SIM (zdaje się ze takie coś można było zrobić w moim starym R320s, nie wiem jak w nowych )

Skocz do: