FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Jaki cyfrowy aparat do 300 PLN
Jaki cyfrowy aparat do 300 PLN polecacie - moze byc uzywany.
Wiadomo granica nie jest sztywna.
Zaczne od tego ze wszystkie jej parametry mi wystarczaly.
Mialem Sony DSC-H1, ale niestety odmowila posluszenstwa.
http://www.sony.pl/produc...=TechnicalSpecs

Poszukuje czegos do ...
Najczesciej dokumentacji na Allegro, czasami cos na szybko w terenie - mile widziany duzy zoom, no i makro - (niektore potrzebne detale na allegro)
Z drugiej strony mogl by byc fajny kompact - ktory zawsze sie ma pod reka (tego mi brakowalo czasami).
Bedzie takze jako sprzet awaryjny - jak nie bedzie pentaxa pod reka ;-) )

Do tego zalezy mi na jakosci fotek i w miare wiernym oddaniu kolorow,

Podzielicie sie doswiadczeniami ?
A moze ktos cos ma na zbyciu ?

Pozdrawiam :-)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
a mogłem za "czysta"
FotoPepe napisał/a:
Jaki cyfrowy aparat do 300 PLN polecacie [...] duzy zoom, no i makro - (niektore potrzebne detale na allegro)

A ja głupi 10 razy droższe lustro kupiłem i jeszcze mam z tym rzeczami "problemy" :-/
Echhhh .. Życie. A mogłem mieć za "czysta" :mrgreen:

Re: a mogłem za "czysta"
Rafi napisał/a:
FotoPepe napisał/a:
Jaki cyfrowy aparat do 300 PLN polecacie [...] duzy zoom, no i makro - (niektore potrzebne detale na allegro)

A ja głupi 10 razy droższe lustro kupiłem i jeszcze mam z tym rzeczami "problemy" :-/
Echhhh .. Życie. A mogłem mieć za "czysta" :mrgreen:

:-PPP

Lusterka szkoda do takich rzeczy ;-) ))

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Może trochę nietypowo, ale polecę canona S1 is. Sprzęt sprzed 5-6 lat, na allegro w okolicach 250 zł, należy szukać takiego po wizycie na Żytniej i wymianie matrycy (Canon X lat temu zamówił do małpek lewe matryce Sony, ale przyznał się do tego i wszystkie padłe aparaty albo były wymieniane na wyższy model [kiedyś] albo wymiana matrycy [z tego co wiem, tak jest obecnie]).

Krótko:
- 3MPix
- 10x zoom 38-380mm eq.
- światło! (2.8 - 3.1)
- realna stabilizacja (na 380 mm eq. wyciągałem 1/60, 1/40 lekko zblurowana)
- filmy 640x480@30fps z ultradzwiękowym, cichym zoomem i stabilizacją
- niezłe makro
- jak na tamte czasy niezły AF (w większości poniżej sekundy, gorzej, gdy jest ciemno i na długim końcu)

Z minusów jakie znam:
- ponoć często pada lampa (w moim jeszcze nie :] )
- nie każdemu podchodzi 3MPix
- w specyficznych okolicznościach mam zauważalną CA
- 1.7 fps czasami chciałoby się więcej
- nie ma RAWów i CHDK nie dzała :-(
- brakuje czasem dynamiki (mała fizycznie matryca 1/2.7") - bywa, że trzeba ratowac się szybkim bracketem

warto przeczytać test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/CanonS1IS/

edit: usunąłem [ewenement] sprzed przyznania Canona do lewych matryc, szkoda robić flame'a :-D

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Warto spojrzeć czy na Allegro ktoś ma do sprzedania hybrydę fuji S602z. Naprawdę niezłe zdjęcia można nim zrobić.

mirekin napisał/a:
Warto spojrzeć czy na Allegro ktoś ma do sprzedania hybrydę fuji S602z. Naprawdę niezłe zdjęcia można nim zrobić.

ma za 410 - jesli juz pod 400 To juz nie lepiej Fuji S5700 ? ta sama cena :)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Olek C-55 , hamerycka nazwa chyba C-5500 , wytrzymał już 4 lata - choć na takiego nie wygląda ( srebrny plastik ) bywał już kilka metrów pod ziemią , sprawdzając gdzie przecieka rura , do komina też właził ogólnie za kreta często robi , ale też w kieszeni na rowerze objechal parę kilometrów , odbitek 20x30 kilka z niego wyszło - wstydu nie ma :-) Chyba do 150 zł można trafić . Jedyne co bym zamienił to kilka mm na krótszym końcu bo 38 ciut dużo , a 190 na drugim nie wykorzystuję .

gezeb, No przyjrze sie dokladniej :)
Bo min 5 Mpix jest, zoom, na filmach mi nie zalezy, za to jak z szybkoscia , po nacisnieciu spustu , oraz jak dlugo sie przygotowuwuje po wlaczeniu ? Cena tez niezla :)
Aaa i jak AF sie sprawuje ?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Filmów też nie robię , a włączanie ... cóż chwilę trwa zanim wysunie obiektyw , na AF nie zwracam uwagi , po prostu kiedyś tam ustawi ;-) no i odsetek nietrafionych jest znikomy .
No i judasza ma , przy słonecznym dniu pomocna rzecz a i dyskretniejszy .

FotoPepe napisał/a:
mirekin napisał/a:

ma za 410 - jesli juz pod 400 To juz nie lepiej Fuji S5700 ? ta sama cena :)

Trudno mi się wypowiadać o s5700, ale na naszym forum kilka osób go chwaliło. Mój s602z spisuje się, pomimo swych lat nieźle. Myślę, że 400 PLN warto dać zarówno za 1 i 2 model.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Jak Fuji, to S5000 - mam ale nie oddam.

No i już kupiłem ...
Nieco (jak zwylke) przekraczając planowany budżet ;-)
Jest Fuji S5700 za 400 - testowalem tez Olympusa OLYMPUS SP-570 UZ, to byla zalamka.
Ciezko znajdywal AF w pomieszczeniu (swiatlo z zyrandola), nie pomogala lampka ale nie wiem czy to wina egzemplarza - czy tez wszystkie tak maja.
Za to Fuji poradzil sobie calkiem nienajgorzej, no i zostal ;-)
Jedyny minus ze nie jest "kieszonkowy" :mrgreen:

Dzięki za porady :-) )

Właśnie trochę po domu popstrykałem - jest OK :)

Myslę, że długo będzie Ci służył i nieraz zaskoczy pozytywnie. Pozdrowienia.

Skocz do: