emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Na pewno przy zatwierdzaniu płatności. Prawdopodobnie jest gdzieś ustawienie domyślne, ale w tym gąszczu nie mogę w tej chwili znaleźć.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
takie coś znalazłem
https://www.paypal.com/pl...file-currencies

ale tam jako walutę domyślną mam ustawione "złoty polski"

natomiast nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek przy zakupach na ebay, pojawiła mi się możliwość wybrania waluty :shock:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
opiszon napisał/a:
nie widziałem takiej opcji i nic nie ustawiałem w PayPal
Na ekranie zatwierdzajacym platnosc jest opcja, nie pamietam jak ona sie nazywa. Albo PayPal przelicza i sciaga Ci zlotowki, albo bank przelicza. Najczesciej i tak na jedno wychodzi. Wiekszosc bankow w Polsce rozlicza karty w euro, wiec przy placeniu dolarami dostajemy dwa razy w tylek. Placac w dolarach, pozwalam przeliczac paypalowi, przynajmniej od razu wiem ile place.

kurna, na prawdę takiej opcji nigdy na ebay nie widziałem (chyba że powinienem płacić bezpośrednio przez paypal, a nie przy pomocy ebay)

taka zmiana nastąpiła w momencie jak zacząłem używać karty MasterCard zamiast Visa do obsługi PayPal - dlatego myślałem że to jest tym spowodowane

nie przejmowałem się tym specjalnie, aż do czasu, jak 2 tygodnie temu między środą (kiedy założyli mi blokadę na koncie karty) a piątkiem (kiedy ściągneli kasę) dolar skoczył o 20gr i wlazło mi na debet na koncie (na aż taką dużą różnicę kursową się nie przygotowałem) - dzerry, powinieneś kojarzyć ten skok, bo mieliście z tym kłopot przy 2giej akcji z zamawianiem materiałów z USA ;-)

dzerry, zazwyczaj banki doliczają swoją prowizję. Z walutami rozliczania kart bywa różnie. Zazwyczaj Visa - $, Mastercard - €. Jednakże w moim nowym banku i Visa i Mastercard jest w €.
Dla transakcji bank blokuje kwotę wynikającą z bieżącego kursu, a przy księgowaniu kolejny bieżący kurs + prowizja. Jeśli waluta płatności jest inna, niż waluta rozliczeniwa karty, to stosują kursy kupna i sprzedaży, co też podraża.
Osobiście ustawiłem , żeby PayPal nie przeliczał, bo oni mają horrendalną prowizję. Ale z praktyki - tak jak u Ciebie. Mam dotychczasową Visę w $ - płatności w $ są OK, ale już w GBP nie bardzo.

[ Dodano: 2010-02-19, 09:54 ]
opiszon napisał/a:
płacić bezpośrednio przez paypal, a nie przy pomocy ebay
Płacę zawsze z ebay i ta opcja jest. Trzeba czytać uważnie. Naciąłem się tylko raz przy pierwszej płatności.

Link nazywa sie po angielsku "Conversion Options" i mozna go wybrac na ostatnim ekranie przed platnoscia. Po kliknieciu mamy taki ekran:

[ Dodano: 2010-02-19, 09:57 ]
opiszon napisał/a:
dzerry, powinieneś kojarzyć ten skok, bo mieliście z tym kłopot przy 2giej akcji z zamawianiem materiałów z USA ;-)
Wez mi nic nie mow :-/

nosz kurde, aż chyba testowo coś kupię na ebay za 20 centów żeby sprawdzić

[ Dodano: 2010-02-19, 10:01 ]
dzerry napisał/a:
Wez mi nic nie mow

no mnie też ostro strzeliło po tyłku

opiszon, też mi problem. Na początku lat 90 to były skoki.

ok, zrobiłem zakup, i dla MasterCarda nie ma takiego linka z wyborem sposobu rozliczenia płatności

dodałem do PayPala Visę, i taka możliwość się pojawiła

w związku z tym idę do banku skasować swojego MasterCarda i załatwić Visę do tego konta :-/

opiszon napisał/a:
no mnie też ostro strzeliło po tyłku
Ja jeszcze nie wiem. Powinienem usiasc do tego i wszystko podliczyc, ale sie boje :-P

opiszon, Ale Mastercard czasem jest użyteczny. Jak pisałem wyżej Visa najczęściej jest w $, a Mastercard w €. Najlepiej mieć obie.
Przy płatnościach w terminalach za granicą bywało, że Visa mi nie chciała zadziałać, a wtedy wyciągałem M i wszystko poszło. Czasem może być na odwrót.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Ja zawsze wybieram, żeby Paypal przeliczył na złotówki. Liczy na dzień transakcji, blokuje i potem zdejmuje tyle ile zablokował. Bez niespodzianek. Kurs wymiany w PP jest zwykle na tyle dobry, że ewentualna różnica kursowa i prowizja od przeliczania dolar-euro-złotówka może być znacznie bardziej boląca.

emigrant napisał/a:
Przy płatnościach w terminalach za granicą bywało, że Visa mi nie chciała zadziałać, a wtedy wyciągałem M i wszystko poszło. Czasem może być na odwrót.

tyle że tego MasterCarda mam przypiętego do specjalnego konta tylko do płatności przez internet - więc nie mam tam nigdy kasy większej niż 5zl - kompletnie mi się ona do niczego nie przyda, a nie ma sensu jej trzymać i płacić za nią :-/

opiszon, Zanim wybierzesz, najlepiej dobrze się zapoznać z ofertami banków i rodzajami kart.
Poniżej jest bardzo dobry portal zajmujący się kartami:

Świat Kart Płatniczych

emigrant, problemu wielkiego nie mam z wyborem

wezmę 2gą taką:

dla Superpracowników

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Kurcze, gdybym dalej pracował w BZWBK to też bym taką wziął... :-D

tylko cholera nie lubię mieć 2 identycznych kart ;-)
ale cóż, mus to mus :-P

opiszon, Biorąc pod uwagę ilość postów na Forum, to zasługujesz na co najmniej 10 takich kart :evilsmile:

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Na razie na 9! :)

BuR-ToN napisał/a:
na 9!

362 880 :?:

trochę dużo, nie uważasz :?:

:-P

Skocz do: