Robinson  Dołączył: 07 Kwi 2008
[*istDS] Samsung Gx1s , nie działa z manualnymi obiektywami
Witam wszystkich
Od kilku miesiecy uzywalem roznych, starych szkiel manualnych (bez stykow) do mojego samsunga, i nigdy nie bylo zadnych problemow, dzialal swiatlomierz itd. Wczoraj jednak gdy zapinalem szkielko manualne to na malym LCD mryga tylko Av i nie dziala spust migawki (menu dziala bez problemow), tak jak by na stykach porzy bagnecie powstawalo jakies zwarcie, no ale przeciez to chyba normalne ze jest. Kiedy zapinam kita to wszystko dziala. Druga sprawa to gdy podlaczam obiektyw m42 przez przejsciowke (wtedy styki nie maja zwarcia z obiektywem) to juz funkcje na LCD malym sie pojawiaja i migawka dziala, ale w trybie M nie dziala swiatlomierz pod AE-L ?? kiedys oczywiscie byl :) . Resetowalem nic nie pomaga. Czyzby jakies zwarcie i cos walnelo w srodku??

pozdrawiam

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
zmieniłeś z AF na MF :?:

Jasne ze zmienialem :) , to akurat zadnego znaczenia nie ma. Pozostaje oddac do serwisu. Byle mi nie odeslali z opisem ze wszystko wg nich dziala :/ .

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
A próbowałeś odizolować styki gdy zakładasz manuala?

eux  Dołączył: 23 Kwi 2008
Wiam,nie wiem czy na pomoc nie jest za puzno ale,czy przelaczyles w zakładce ustawień użytkownika 13włączenie wyświetlania ustawienia ostrości podczas pracy z obiektywami manualnymi
14 włączenie lub wyłączenie możliwości pracy z obiektywami manualnymi, kiedy pierścień przysłony nie jest w pozycji A. Wystarczy pokombinowac z tymi ustawieniami i "gitara"powinno byc OK

Zgadza się, zauważylem to dopiero po dwoch tygodniach męczenia się hehe, jak to się czlowiek caly czas uczy swojego aparatu . A juz było blisko wyslania do serwisu, to bym sie potem zdziwił ;)

dzieki za odpowiedzi

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Odgrzeję temat bo mój nowy DSik działa z manualami "M", nawet działa bardzo. Problem w tym, że w trybie M działa i pomiar i potwierdzenie ostrości, ale przy przekadrowaniu gaśnie wskaźnik ostrości i następuje blokada wyzwolenia migawki, co, nie muszę chyba tłumaczyć, powoduje spore problemy. Czy może mi ktoś w tej kwestii dopomóc?
Ustawienia mam:
Custom Setting > OK btn shooting>off
> Using aperture ring>Permitted

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
rychu, nie mam pojecia ale zgaduję :) Masz włączony AF? Jeśli tak to wyłącz :)

nemo napisał/a:
Masz włączony AF?

A co to jest AF? :shock:

Żartowałem :mrgreen: zapominam o tym dzyndzelku, a często, w trakcie operowania obiektywem, przełączę bezwiednie. Ale i tak uważam, że menu jest przepasione, no, może z czasem (dziś drugi dzień zabawy) się przyzwyczaję.
Dzięuję za zainteresowanie.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
:)
ale pomogło?

nemo napisał/a:
ale pomogło?

Maaasz. Praca z manualami w tym body to prawdziwa przyjemność, no może ten pomiar światła bez pozycji A. W sumie wszystko działa szybko, no prawie tak szybko jak AF ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rychu napisał/a:
W sumie wszystko działa szybko, no prawie tak szybko jak AF

hehe :-)
dobry żart tynfa wart :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gdybyś posługiwał się DL-em to nie uznałbyś tego za żart ;-)

plwk, ten DS, którego ma rychu, jest odemnie :lol:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Myślisz, że to coś zmienia na lepsze :mrgreen:

plwk, no nieeee :-)

chodzi mi o to, że się wystarczająco dużo pobawiłem tym DSem :-P

plwk napisał/a:
nie uznałbyś tego za żart

Dla mnie to nie przeszkoda (przynajmniej w 99%), przynajmniej mam czas na podziwianie widoków :mrgreen:

Skocz do: