xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
Kto nawalił?

chinon ce-4s, fuji superia reala 100, różne obiektywy (50/1.7, 135/3.5, 28/3.5, 28/2.8 m42)

http://picasaweb.google.c...SuperiaReala100 tutaj więcej

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Re: Kto nawalił?
xneon napisał/a:
Obrazek

chinon ce-4s, fuji superia reala 100, różne obiektywy (50/1.7, 135/3.5, 28/3.5, 28/2.8 m42)

http://picasaweb.google.c...SuperiaReala100 tutaj więcej

Nie jestem pewien, ale czerwony zafarb to zdaje się prześwietlenie negatywu od strony obiektywu. Biorąc pod uwagę ułożenie linii obstawiałbym złe domykanie migawki po wykonaniu zdjęcia, ale nie wiem, jaką migawkę ma ta puszka, szmacianą czy metalową. Zobacz, czy te linie są na wszystkich klatkach. Wydaje mi się, ze powinny być bardziej widoczne na tych, po których jakiś czas nie napinałeś migawki i nie zasłaniałeś obiektywu. Może spróbuj tak: idź do ciemnego pokoju, zdejmij obiektyw i otwórz tylna klapkę. Przyłóż latarkę do bagnetu i przyjrzyj się, czy migawka nie przepuszcza światła.

metalowa migawka
na wszystkich klatkach
podałem link do skanu całej rolki
poprzedni film wyszedł bez problemów

Twojego rozwiązania na razie nie mogę zastosować, bo jestem w środku kolejnego filmu

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
xneon napisał/a:
na wszystkich klatkach

Paski są również pomiędzy klatkami? Jeżeli tak, to cieknie, jeżeli nie, to migawka.

[ Dodano: 2010-02-20, 14:52 ]
weiss77 napisał/a:
Może spróbuj tak: idź do ciemnego pokoju, zdejmij obiektyw i otwórz tylna klapkę. Przyłóż latarkę do bagnetu i przyjrzyj się, czy migawka nie przepuszcza światła.

Podnieś najpierw lustro (nie wiem, czy MES nie zaszkodzi "ręczne" podniesienie lustra, w p30t nie ma problemu)

number2express  Dołączył: 10 Paź 2007
xneon napisał/a:
Twojego rozwiązania na razie nie mogę zastosować, bo jestem w środku kolejnego filmu

zwiń taśmę do kasetki i próbuj. możesz ją potem swobodnie wyciągnąć (np. kawałkiem poślinionej odbitki na glossie) i nawinąć do tej samej klatki na powrót. Lepsze to niż strata całej taśmy.

nie mam tu podniesienia lustra

przejrzałem negatyw i wygląda na to, że między klatkami też jest

number2express  Dołączył: 10 Paź 2007
no to albo cieknie, albo w labie coś się podupcyło. nie wiem, czy jakieś syfy na rackach mogą spowodować taki efekt, niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą.

[ Dodano: 2010-02-20, 15:38 ]
a lustro można najczęściej podnieść palcem :P

Warto by się przyjrzeć także kasecie, ale pewnie została w labie. Może to ona puszczała światło.
No i właśnie spojrzałem na zdjęcia z mojego ME, który puszczał światło od tyłu i też zafarb jest czerwony. Czyli wina uszczelnienia korpusu. Ale coś mam wrażenie, że w twoim przypadku to jednak lab.

weiss77 pierwsza rolka poszła ok, może faktycznie źle domknąłem
zmieniam laby jak rękawiczki, szukam porządnego
także zobaczymy teraz, bo mam drugą realę z tego samego źródła

xneon napisał/a:
weiss77 pierwsza rolka poszła ok, może faktycznie źle domknąłem
zmieniam laby jak rękawiczki, szukam porządnego
także zobaczymy teraz, bo mam drugą realę z tego samego źródła

Ja właśnie na testowanie korpusów zaopatrzyłem się w Farbwelta z Allegro za złotówkę za rolkę. Jak puszka jest nieszczelna to przynajmniej jej sprawdzenie mało kosztuje.

poprzednia rolka wyszła bez problemu
chociaż boję się, że naruszyłem migawkę czyszcząc ją lenspenem z odcisku palca

[ Dodano: 2010-02-21, 16:55 ]

ok, wyciągnąłem film, poświeciłem - nie przepuszcza
teraz jak wyciągnąć kawałek z rolki, bo za dużo zwinąłem?
wersja number2express odpada z braku odbitki :)

xneon, 2 kawałki starego filmu, wkładasz jeden do kasetki, do oporu. Następnie pod niego wkładasz drugi, na jakieś 5mm i kręcisz szpulą, tak jakbyś zwijał film, powinno kliknąć (dźwięk końcówki filmu ześlizgującej się pomiędzy wcześniej włożone paski). Wkładasz do oporu ten drugi i mocno ściskając oba, powoli wyciągasz z kasetki. Może wymagać kilku podejść. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisałem.

czyli kręcić zgodnie z ruchem wskazówek czy przeciwnie?

jeżeli trzpień z kasetki masz w lewej ręce, to kręcisz OD siebie.

oj kaleka ze mnie, chyba do jakiegoś labu się jutro wybiorę z prośbą o pomoc

Możesz spróbować rozłożyć kasetę, wyjąć końcówkę filmu i złożyć- ostatnio tak robiłem, ale nie wiem, czy filmowi nic się nie stało, bo jest jeszcze w aparacie (i raczej trochę tam pobędzie). W każdym razie istotne jest, że by nie pogiąć kasety i robić to w całkowitej ciemności- nie w takiej z jakimś światłem ciemniowym, ale całkiem po omacku.

na szczęście siostra miała możliwość wybrać się do fotografa i już film założyłem i wystrzelałem po ciemku do właściwej klatki

[ Dodano: 2010-04-12, 17:14 ]
acha, zapomniałem dodać, że druga rolka reali z tego samego źródła żadnych pasków po wywołaniu nie posiadała. robił ją jednak inny lab.

Skocz do: